Vezi VIDEO – Greva finantistilor
Vezi VIDEO – Ghisee inchise la Casa de Pensii si la ITM
Vezi VIDEO – Protestul angajatilor de la CAS
Vezi VIDEO – Lacat pe birouri la Viseu si Borsa
Activitate blocata in aceasta dimineata, 14 octombrie, in institutiile publice din judet. Functionarii publici nemultumiti de diminuarile salariale, de concedieri si conditiile improprii de munca s-au oprit din lucru astazi, unii dintre ei iesind in strada. La Finante, ghiseele au fost inchise, iar la Casa de Pensii s-a pus lacatul pe usa. Salariatii de la Inspectoratul Teritorial de Munca si Casa de Asigurari de Sanatate au iesit in fata institutiilor, in jurul orei 8.30, refuzand sa mai lucreze. Prefectul Maramuresului, Sandu Pocol, a precizat ca proteste s-au declansat si in Sighet si Ulmeni.
La Directia Generala a Finantelor Publice Maramures, pe usa scrie cu litere de o schioapa „greva”, iar ghiseele sunt inchise. Oamenii care au venit de la zeci de kilometri distanta sa-si plateasca darile sau sa rezolve diferite probleme in institutie vocifereaza nemultumiti in fata sediului de pe strada Serelor din Baia Mare.
“Am venit aici sa platim si nu ne baga nimeni in seama. De la Prefectura ne-a trimis o doamna sa platim aici si cand am venit, erau usile inchise. Ea trebuia sa stie ca sunt in greva sa nu ma mai trimita pana aici, sa mai dau bani si la taxi. Nu se poate sa fie greva, sa-si faca serviciul fiecare. Si a mea e pensie mica, Dar unde sa ma duc? La Dumnezeu sa-mi dea pensie mai mare? Si eu am lucrat 27 de ani pe un santier, dar n-am facut niciodata greva”, a spus Ioan Chindris din Ieud.
Altii desi considera justificat protestul spun ca ar fi trebuit sa fie anuntati ca nu vina de la zeci de kilometri pentru a-si plati darile. “Eu vin din Sighet, n-am stiut ca e greva. Am venit ca sa platesc cartea de munca. Eu vad justificata treaba asta, ca e greva, dar trebuia sa anunte. Macar sa-mi primeasca banii”, a afirmat Gheorghe Bud.
Angajatii de la Finante spun ca nu vor renunta la protest decat atunci cand guvernantii le vor rezolva revendicarile si vor decide acordarea restantelor la plata stimulentelor pe ultimele doua luni.
“Vom renunta la greva atunci cand se va negocia cu noi si ni se va da ceea ce am cerut. Nu am cerut altceva decat restanta pe ultimele doua luni a platii stimulentelor. Oamenii sunt cu nervii foarte intinsi nu mai au cu ce sa-si plateasca bancile si alte credite pe care le au”, a declarat liderul Sindicatului Sed Lex, Dumitru Borodi.
Lacat pe usa Casei de Pensii
Si pe usa Casei Judetene de Pensii Maramures a fost pus lacatul, literalmente. Un afis de pe usa anunta ca este vorba de un „protest spontan”. Oamenii veniti la institutie sa-si rezolve problemele au fost tinuti in fata usii ferecate. Acestia s-au aratat indignati ca nu sunt lasati sa intre, desi au venit sa isi achite darile catre stat.
“Venim de la tara. Eu vin tocmai din Botiza. Ce sa fac? Sa dorm aici? Maine e iar zi scurta si iar nu lucra. Nu stii nimeni ce le trebe. Vai de capul nostru”, a vociferat o femeie, revoltata ca a fost purtata pe drumuri pentru o simpla taxa.
Liderul Sindicatului din cadrul Casei Judetene de Pensii Maramures, Doina Sulea, sustine ca protestul angajatilor este unul de solidaritate cu cel al colegilor de la alte institutii si spune ca greva a fost declansata ca urmare a diminuarii salariale care este undeva la 50 %.
“Reducerile salariale pe care le-am suportat sunt mult mai mari decat cele declarate oficial. Noi am pierdut 20 % sporuri in aprilie 2009. Acum am mai pierdut inca 25 % din salarii. In afara de asta, la noi au fost reduceri de 21 % din numarul de personal. Reducerea totala a fonduluii de salarii nu este de 25 % este undeva la 50 %, iar volumul de munca a crescut”, a explicat Doina Sulea, care a adaugat ca protestul va continua “atata timp cat vor continua si ceilalti colegi ai nostri”.
Inspectori in strada
Aproximativ 50 de angajati ai Inspectoratului Teritorial de Munca au iesit in aceasta dimineata in fata institutiei refuzand sa mai lucreze, fara insa a preciza cat va dura protestul si cat timp vor fi inchise ghiseele.
“Nu dorim altceva decat sa fim respectati si sa se respecte legea, pentru ca in momentul de fata legea nu este respectata absolut deloc. Cel mai mare salar este de 1.200 de lei, cel mai mic este sub 500 de lei”, a explicat Ovidiu Dobocan, lider sindical din cadul ITM Maramures.
Un alt protestatar a atras atentia asupra diferentelor foarte mari intre salariile pe care inspectorii de munca le primesc si amenzile pe care le aplica.
„Toti care suntem aici suntem cu studii superioare si au pretentia sa depistam munca la negru cu salarii de 700 – 750 de lei pe luna, dand amenzi de trei ori mari decat salariile pe care le avem”, a spus un alt protestatar.
La protestul spontan de la ITM Maramures a ajuns si Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramures, care i-a asigurat pe protestatari de toata sustinerea sindicatului pe care il reprezinta. „Toate aceste masuri duc in continuare la coruptie, toate aceste masuri duc la disperare. Daca Inspectoratul Teritorial de Munca a iesit in drum cineva trebuie sa isi puna un mare semn de intrebare”, a spus Florin Hossu.
Protest si la CAS
Toti angajatii Casei de Asigurari de Sanatate Maramures au iesit in fata institutiei la ora 8.30, in aceasta dimineata, inchizand ghiseele. Salariatii s-au saturat sa astepte plata lefurilor de mai bine de patru luni. Printre principalele nemultumiri ale angajatilor se mumara taierea sporurilor, a stimulentelor si diminuarea salariilor cu 25%, toate acestea reducand salariul de incadrare cu pana la 60%.
Protestul a fost unul linistit, angajatii CAS nu au scandat si nici nu au fluturat pancarte, nemultumirile si le-au strigat doar in fata presei.
“Toti cei de aici de fata suntem nemultumiti ca plecam acasa cu un rest de plata de 322 lei. As vrea sa stiu daca cu acesti bani poti sa mergi pana in statia de autobus de la Maramuresul. Nu sa mai intreti o familie, sa-ti platesti datorii si dupa 30 ani de activitate, nu intra in dicutie ca suntem novici”, spune Mariana Pop, angajat CAS.
Majoritatea angajatilor nu sunt novici, au vechime de 10-30 ani si au ajuns sa nu se mai poata intretine. Spiritele s-au incins in momentul in care o angajata a CAS a adus fluturasii de salariu, iar angajatii au observat ca sporurile si stimulentele le-au fost taiate.
“In mare parte revendicarile salariatilor se refera la faptul ca nu s-au achitat drepturile salariale constand in plata stimulentelor din luna iulie, nu s-au acordat primele de vacanta si sporurile legale, prin contractul de munca, nu s-au acordat in speta sporurile privind conditiile periculoase si primele de vacata si ondul de premiere de 10%”, a declarat Adrian Madaras, liderul sindicalistilor din cadrul CAS Maramures.
Reprezentantii CAS Maramures au spus ca protestul va dura pana in jurul orelor 12.00-13.00, in functie de raspunsul primit de la guvernanti.
Greve si in Sighet si Ulmeni
Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a precizat in direct la radio eMaramures ca este la curent cu protestele si ca ii asteapta la negocieri pe liderii de sindicat, desi „fraiele sunt la Ministerul Finantelor”. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai spus ca activitatea s-a sistat si in institutiile publice din Sighet si Ulmeni.
“Prefectul Sandu Pocol este la curent cu protestele angajatilor din cadrul Ministerului Muncii si le sta la dispozitie sindicalistilor. Pana acum insa nimeni nu a cerut ajutorul prefectului”, a adaugat Dan Buca, purtator de cuvant al Prefecturii Maramures.
Activitate blocata in trezoreriile din Borsa si Viseu
Niciun contribuabil din zona Borsa – Viseu nu si-a putut achita azi, 14 octombrie, taxele si impozitele, iar agentii economici care au avut de efectuat plati sau de incasat bani nu au putut din cauza ca trezoreriile din cele doua orase au fost inchise. Angajatii au intrerupt lucrul si au spus ca vor sta in greva oricat va fi nevoie.
La Viseu de Sus, cu exceptia sefei trezoreriei, toti salariatii au iesit in fata sediului institututiei ca sa protesteze impotriva reducerilor salariale. Functionarii au spus ca banii cu care pleaca acasa dupa o luna de lucru nu le ajung sa isi plateasca nici macar ratele la banci. Activitatea a fost blocata si in Borsa, unde salariatii au inchis usile si nu au desfasurat niciun fel de activitate cu publicul.
Claudia Timocea, lider sindical de la Viseu de Sus, a declarat ca o colega a ei ”cu doua facultati si un masterat primeste doar 600 de lei, iar la un privat ar castiga 1.200 de lei”. Ea a spus ca oamenilor le este foarte greu sa se descurce, mai ales ca in timpul iernii vor creste cheltuielile cu intretinerea.
”Am 38 de ani de vechime siam 770 de lei. Consider ca este o bataie de joc si ca ar trebui sa se gandeasca si pentru cei tineri si pentru cei batrani. Este un salariu nedemn si nu poti trai din el impreuna cu familia”, a declarat Viorica Andreica, una dintre protestatare.
Finantistii acuza conditiile in care trebuie sa lucreze
Protestatarii de la Viseu de Sus au spus ca lucreaza nu doar pe bani putini, dar si in conditii extrem de proaste. Ei au pus ca sunt nevoiti sa isi cumpere pixuri si hartie din banii lor, iar mobilierul sa il obtina din sponsorizari pentru ca Directia Finantelor nu a alocat fonduri suficiente. Mai mult, functionarii au spus ca tavanul risca oricand sa cada in capul lor sau al unui platitor de taxe si impozite.
Liderul sindical Claudia Timosteac a spus ca ”tavanul sta sa cada si nu se stie daca o sa cada pe functionarii din trezorerie sau in capul unui agent economic, iar noi de la directie foarte putin primim pentru ca si hartie si pixuri ni le cumparam noi”.
Ministrul Finantelor a promis sa acorde iar stimulente
Finantistii din Borsa si Viseu de Sus nu vor sa inceteze protestul decat in conditiile in care vor primi aceeasi bani ca inainte sa se renunte la acordarea suplimentelor in functie de realizari. Reprezentantii salariatilor si sindicalistii au negociat cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, acordarea stimulentelor aferente lunii august, dar exclusiv pe criterii de performanta, iar noua grila de salarii va plasa angajatii din finante la mijlocul bugetarilor.
De asemenea, la negocieri s-a stabilit sa fie creata o comisie comuna, cu scopul de a face propuneri privind cresterea protectiei pentru salariatii MFP si cei care lucreaza in sectoare cu risc.
Sursa: eMM.ro