Vezi VIDEO
I-au luat „ca din oala” si i-au dus la politie. Noua persoane care cerseau pe strazile din Baia Mare au fost ridicate astazi, 22 august, in cadrul unei actiuni organizate de primaria municipiului care si-a propus sa curete orasul de milogi si sa puna la adapost copiii fortati sa stea „la intins mana” in intersectii. Patru minori si cinci adulti au ajuns la Politia Municipiului pentru identificare, urmand sa fie redictionati spre serviciile de asistenta sociala pentru a primi ajutor.
Trei echipaje ale Politiei Locale Baia Mare, insotite de reprezentanti ai Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures au luat „la puricat” zonele din municipiu cunoscute ca fiind „cuiburi” de boschetari.
Oamenii legii i-au luat pe milogi atat de pe strada, din magazine, cat si din institutii, acolo unde ei isi duc veacul traind fie din cersit, fie din vanzarea ambulanta de obiecte bisericesti. Prinsi chiar in timp ce cerseau sau incercau sa convinga cetatenii sa le cumpere produsele, oamenii strazii au fost luati si dusi la sectia de politie in vederea identificarii. Printre cersetorii ridicati s-a numarat si copilul unei femei conduse pe sectie astazi, in cadrul actiunii de stopare a cersetoriei.
“Mami m-o lasat aici. O mars cu politia si nu o mai venit dupa mine. Unde vreti sa ma duceti? Nu vreau sa merg. Da ma inchideti?”, a intrebat printre lacrimi o fetita de doar cativa ani. Dupa ce au fost identificati, cresetorii s-au ales si cu o amenda.
“Am organizat o actiune de depistare si identificare a cersetorilor pe strada Scolii, in zona Garii,bulevardul Traian si Unirii. Celor in cauza, adultilor li se va intocmi proces-verbal si vor fi sanctionati cu amenda de 500 de lei pentru practicarea cersetoriei”, a declarat sef Serviciu din cadrul Politiei Locale, Gheorghe Perian.
Intrebate de ce cersesc, persoanele ridicate de politie au negat ca se ocupa cu asa ceva spunand ca s-au lasat de cativa ani de astfel de obiceiuri. “Eu nu cersesc, am venit numa sa rezolv ceva probleme aici. Am cersit io mai demult, cativa ani, ca tata politia ma cunoaste, da acuma nu”, a precizat o femeie.
Potrivit procedurilor stabilite de Primaria Baia Mare, dupa identificare, cersetorii sunt directionati fie spre Spitalul TBC, in cazul minorilor gasiti fara parinti, respectiv la Azilul de Noapte, in situatia in care cei vizati sunt din Baia Mare.
Dupa actiunea de ridicare a cersetorilor organizata astazi, oamenii legii au observat insa ca doar una dintre persoanele ridicate are domiciliul in Baia Mare, in cartierul Ferneziu, celelalte dintre acestea avand domiciliul in localitatea Lapusel, Baia Sprie si chiar in judetul Salaj, motiv pentru care persoanele respective au fost transportate in localitatile din care provin si predate autoritatilor.
Pentru ca actiunile de acest gen sa aiba rezultatul scontat si pentru a preveni reaparitia cersetorilor pe strada, primarul Catalin Chereches a declarat pentru eMaramures.ro ca va inaspri masurile in ceea ce priveste serviciile sociale, mai ales ca majoritatea beneficiarilor sunt chiar cersetorii.
“Am observat ca majoritatea cersetorilor stau in locuintele noastre sociale. Vreau sa introduc in contract, in masura legalitatii, ca daca familiile isi trimit copiii la cersit sa aiba probleme cu primirea ajutorului social sau cu primirea locuintelor sociale”, a explicat Catalin Chereches.
Actiunea de stopare a cersetoriei in Baia Mare a fost demarata in cursul saptamanii trecute, pana acum fiind ridicati si identificati peste 20 de cersetori.
Sursa: Anca Popescu