Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
O actiune de salvare din calea gerului a fost organizata in seara zilei de azi, 8 ianuarie, de catre autoritatile locale si judetene, care au iesite pe strazile municipiului Baia Mare in cautare de persoane fara adapost. Meteorologii au prognozat o noua noapte geroasa in Maramures, iar ca sa se evite posibile tragedii s-a decis mutarea la cald a celor care isi traiesc viata sub cerul liber. Oamenii fara adapost si care riscau sa degere peste noapte au fost dusi in azilul de noapte din Baia Mare, unde s-au suplimentat locurile de cazare in perioada iernii.
Circa 70 de persoane pe zi au cerut ajutor centrului de ingrijire in ultima saptamana. Politisti, jandarmi, agenti de la Politia Locala, precum si asistenti sociali au mers in zonele frecventate de catre oamenii fara adapost, iar in final pe 23 i-au dus in adapost.
„La videoconferinta de astazi a fost emisa o dispozitie catre structurile integrate ale MAI, inclusiv Politia Locala, de a identifica persoane fara adapost si a fi transportate la azilul de noapte. La actiunea din aceasta seara au participat 20 de colegi care au facut deplasari pe toata raza municipiului Baia Mare. Au fost identificate 23 de persoane. Dintre acestea 10 au fost duse la azilul de noapte, trei, la UPU pentru ca se aflau sub influenta bauturilor alcoolice, iar doua familii cu cate cinci membri, care locuiesc in cladiri dezafectate dar cu sursa de incalzire improvizata, au refuzat ajutor”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Dupa finalizarea actiunii. Oficialul CJSU a aratat ca sunt asteptate temperaturi intre -16 si -20 de grade celsius la nivelul judetului.
Caliti dupa viata dura de pe strazi, unii s-au lasat cu greu dusi in azilul de noapte. Alti oameni fara adapost au spus ca ar fi mers singuri la centrul de ocrotire, doar ca fie nu s-au putut deplasa fie s-au temut ca nu li se va permite accesul in incinta. Pe unii, autoritatile i-au gasit pe jumatate inghetati, putand articula cu greu cuvintele, iar asta nu din cauza unor handicapuri. „De doua saptamani tot pe strazi stau. Ii frig, da ce sa fac? Ii departe azilul si nu am cum sa ajung… Foarte greu a fost noaptea, ca nu avem cu ce sa ne incalzim. Ne frecam manurile si cam atat… N-avem ce face”, a marturisit unul dintre oamenii strazii.
La adapost a ajuns in seara zilei de marti, 8 ianuarie, si o femeie care a recunoscut ca nu ar mai fi rezistat inca o noapte la -10 grade Celsius. „A fost foarte frig sa stau atat afara. Mi-au inghetat picioarele si aproape am degerat. Aici e bine, ca e caldura, ne da de mancare, facem dus. Ii foarte bine”, a spus una dintre chiriasele azilului.
In peroada iernii, aglomeratia e mare in azilul de noapte. “Veteranii” sunt obisnuiti cu afluxul de persoane in noptile geroase, iar reprezentantii institutiilor statului incearca sa caute solutii pentru cazarea cat mai multor oameni ai strazii.
„Oamenii vin in special convinsi de catre colegii nostrii, care ii consiliaza pe cei care bat singuri la usa institutiei. Incercam prin aceasta metoda sa identificam si alte persoane. Ei se cunosc foarte bine unii pe altii si prin intermediul lor incercam sa le transmitem mesajul si altora. In ultimele nopti, numarul persoanelor din azil a fluctuat intre 60-70, iar in prezent in centru se afla 62 de persoane”, a declarat directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala, Bogdan Gavra. El a adaugat ca s-au facut improvizatii pentru ca in centru sunt disponibile doar 60 de paturi. Prin urmare, sala de mese si holurile au fost umplute cu saltele.
Azilul de noapte din Baia Mare a devenit casa in adevaratul sens al cuvantului pentru numerosi oameni ai strazii. Sunt persoane care raman pentru o noapte-doua ori pe timpul iernii, dar sunt unele care au o vechime de patru ani in centru. „E foarte bine aici. De patru ani stau aici. Normal, e casa mea. Sapte-opt ani am stat pe strada si stiu cum e. Grele erau iernile, dar acum e foarte bine aici. Avem mancare calda, facem baie, chiar e obligatoriu sa te speli. Eu am grija si de cei care sunt noi veniti, le spal si le explic cum e aici „, a marturisit o femeie din azil.
Printre chiriasi se afla atat persoane fara studii, fosti alcoolici sau drogati, dar si unele cu studii superioare care si-au pierdut familia si casa. „Am ajuns aici in urma unei intamplari nefericite. Eu de profesie sunt inginer automatist calculatoare. Am avut un contract in Franta, iar cand s-a incheiat proiectul pe care il aveam, banii din cont, 40.000 de euro, i-am trimis in tara unei persoane de incredere, iar cand am ajuns acasa persoana respectiva a disparut cu tot cu banii. Asta e viata. Am mai ramas cu ceva banuti, pe care i-am dat fiicei mele sa isi faca un rost, iar eu am ajuns aici. De atunci, de patru ani, stau aici. Suntem oameni de toate categoriile, insa eu nu tin cont de acest lucru. Faptul ca am facut armata m-a ajutat sa ii accept si sa ii inteleg pe toti cei din jurul meu. Azilul a ajuns casa mea. Aici mananc, dorm, stau pe internet pe telefon sau citesc”, a marturisit un barbat cazat in centru.
Conditiile de care beneficiaza oamenii strazii sunt similare celor pe care le are o persoana cu un venit decent. Primesc una sau doua mese calde pe zi, un pat si lenjerie curata, haine, ba chiar au acces la internet prin sistem wireless si la cablu TV.
Sursa: Anca Popescu Glodan