Vezi VIDEO
In doua orase din Romania exista specializarea „Rugby” in cadrul facultatilor de educatie fizica si sport. Din anul universitar 2011/2012, aceasta se va regasi si in oferta universitara din Baia Mare. Introducerea specializarii este o urmare fireasca a titlurilor de campioni nationali obtinute de seniorii de la CSM Stiinta si juniorii de la CSS 2 Siromex, care de doi ani au mutat capitala rugby-ului in Baia Mare. Municipiul resedinta de judet este vizat si pentru infiintarea unui centru de excelenta in rugby, care ar urma sa fie inaugurat chiar din luna septembrie a acestui an.
Cate doua ore de teorie si alte doua ore de practica pe parcursul anului III de facultate, in total peste o suta de ore de rugby se regasesc in programa Facultatii de Educatie Fizica si Sport de la Universitatea „Bogdan Voda” din Baia Mare, unde se infiinteaza specializarea.
„In anul universitar 2011/2012, in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport a Universitatii „Bogdan Voda”, va functiona si specializarea „Rugby”. Din nefericire pentru rugbyul romanesc asta nu se mai intampla decat la Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj si la ANEFS Bucuresti. Acest lucru se datoreaza faptului ca facultatea noastra, cu mandrie o spun, are in componenta ei studenti – jucatori ai echipei CSM Stiinta Baia Mare, campioana ultimilor doi ani si care, ajunsi in anul trei, an in care se aleg specializarile pe ramura de sport, beneficiaza acum de optiunea de a fi specialisti in ceea ce stiu ei cel mai bine, si anume rugby”, a declarat lector univ. dr. Gheorghe Sabau, decanul institutiei de invatamant superior.
„Specializarea de rugby ne poate invata… ce este rugby-ul ca la carte, nu cum il practicam noi pe teren. Il stim pentru ca il practicam. Teorie, mai putina…”, a declarat pentru eMaramures Ionel Dinis-Vartic, component al CSM Stiinta Baia Mare, chestionat fiind ce ii mai poate invata in amfiteatre profesorii.
Sapte componenti ai CSM Stiinta vor intra in aceasta toamna in anul III de studiu, putand acum sa se specializeze in sportul pe care il practica. Este vorba despre: Mihai Macovei, Andrei Radoi, Ionel Dinis-Vartic, Bogdan Botezatu, Adrian Mazare, Marius Danila si Andrei Nistor. Pe langa rugby, studentii din Baia Mare mai pot opta pentru handbal, atletism, schi si fotbal, aceasta din urma fiind specilizarea cea mai solicitata.
„Toti cei care finalizeaza cei trei ani de studiu vor primi, pe langa diploma de absolvire, si carnetul de antrenor, cel echivalent cu categoria a treia si a patra, urmand ca – pentru a promova – sa dea examenele ulterioare aferente, girate de Federatia Romana de Rugby”, a precizat decanul.
Dupa ce a castigat doua titluri de campion al Romaniei, a cucerit Cupa Romaniei si a fost invingator de doua ori in Cupa Europei Centrale si de Est, componentul CSM Stiinta Baia Mare marturiseste ca postura de profesor sau antrenor i se pare mult mai dificila decat sarcina de a lupta in teren, desi stie exact care este prima lectie pe care va trebui sa o predea elevilor sai. „Sa se obisnuiasca sa lucreze in echipa, pentru ca e un sport de echipa, nu individual: trebuie sa tii cont de pararea echipei si nu numai de parerea ta. Din punctul meu de vedere, eu spun ca este mai greu sa predai decat sa joci. Eu practic acum rugbyul si cred ca mi-ar fi mult mai greu sa predau decat sa joc. E mai usor sa joci!”, a marturisit Dinis-Vartic.
Cu toate ca se simte mai confortabil in postura de jucator, campionul Romaniei a descoperit si o parte frumoasa a meseriei de antrenor: „Cred ca este foarte frumos sa descoperi talente. Sa umbli dupa copii si sa-i cauti pe cei care au aptitudini pentru rugby. Cele mai importante calitati necesare ca sa te afirmi in acest sport fiind ambitia puterea de daruire si de munca”.
Planul universitatii este de a-i provoca pe absolventii sectiei Rugby sa sustina pe langa licenta si un examen mai special. Sportivii vor trebui sa dovedeasca aptitudini de profesori si antrenori printr-o competitie organizata chiar de ei la nivel de copii si juniori.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: RIP