ACTUALIZARE: La Huta Certeze, a avut loc Sambra oilor, manifestare care a atras azi, 3 mai, politicieni de toate culorile politice si care au tinut sa se arate lumii la cel mai important festival folcloric din Satu Mare, care a ajuns insa si o importanta manifestare electorala de primavara. La sambra au fost prezenti presedintele Traian Basescu, dar si liderul PSD – Mircea Geoana, criticati de celalalt candidat la presedintie – liberalul Crin Antonescu, care si-a anulat in ultimul moment vizita in Satu Mare, iar de la Bucuresti i-a criticat pe cei doi pentru faptul ca se veselesc la sambra in timp ce Romania se confrunta cu mari probleme economice si sociale.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a venit printre oseni impreuna cu ministrul Ecaterina Andronescu, precum si cu alti social-democrati cu functii in administratia centrala, dar si care figureaza pe lista pentru alegerile europarlamentare. Acesta a ajuns in cursul dupa-amiezii de azi la Tautii Magheraus, unde a continuat baia de multime, la lac la Nistru.
Presedintele Traian Basescu si liderul PSD, Mircea Geoana, au fost prezenti la sarbatoarea campeneasca, insa s-au intalnit doar pe scena, la deschiderea oficiala, unde seful statului i-a dat sefului Senatului un clop cu pene – specific Tarii Oasului, primit de la un ceteras. Liderul PSD i l-a pasat rapid europarlamentarului Ioan Mircea Pascu, care este revendicat si de maramureseni, si de satmareni.
Presedintele Traian Basescu, insotit de sotia acestuia, Maria, a avut si o pretentie mai aparte, cerand jurnalistilor sa nu il filmeze in timp ce bea paharul de palinca intins de gazde, de parca ar fi fost pentru prima oara cand face acest „ritual”. De pe scena manifestarii, de fata cu ceilalti lideri politici prezenti la Satu Mare – inclusiv Mircea Geoana, seful statului a spus ca “Sambra oilor este o sarbatoare care pentru noi inseamna un exemplu de comportament al unei societati sanatoase, iar masurisul este parte din momentul esential cand oamenii isi predau ciobanilor oile” si a adaugat ca “bine ar fi sa avem un masuris la fel de sanatoas in toata societatea, asa cum este cel mostenit de la stramosi”.
Sambra oilor, care are loc la hotarul dintre judetele Satu Mare si Maramures – in pasul Huta, atrage la fiecare inceput al lunii mai zeci de mii de turisti. Sambra oilor constituie un obicei pastoral de primavara in lumea satului traditional osenesc si reprezinta masurisul oilor sau inceputul pasunatului.
La o data fixata de intregul sat, se aleg stanele, bacii si pacurarii (vrajnicerii), se separa oile sterpe de cele cu lapte, se mulg oile si se masoara laptele cu instrumente speciale, crestandu-se pe raboj partea fiecaruia. Masurisul este o activitate exclusiv masculina, femeile participand doar la partea spectaculara a obiceiului: la pranz si la dant.
Dupa masuris, sunt efectuate o serie de acte de magie pastoreasca: sfintitul stanei cu primul lapte, afumatul oilor cu coji de oua rosii etc., apoi femeile vin grupuri-grupuri cu desagii de sambra (sau cu cosurile) pline de colaci, palinca, boace (sarmale) si miel umplut, asezandu-le pe iarba pe sterguri puse una langa alta, formand o masa campeneasca pe doua siruri. Dupa pranz, urmeaza dansul, la care participa toti sambrasii, acompaniati de ceterasi.
Sursa: Vasile Dale