Vezi VIDEO – momentul semnarii protocolului
Vezi VIDEO – declaratii Godja si Man
Liderii PSD si PDL Maramures, Eugenia Godja si Mircea Man, au semnat in aceasta seara, 29 ianuarie 2009, in jurul orei 18.30, acordul local de colaborare politica intitulat Parteneriatul pentru Maramures. Intelegerea este oarecum surprinzatoare, survenind dupa mai multe confruntari care tindeau sa degenereze intr-un conflict arbitrat de la centru. Gestul de impacare a fost facut demonstrativ in fata presei, invitate in regim de urgenta la Palatul Administrativ din Baia Mare.
Documentul are doar 4 pagini pentru ochii publicului, restul fiind impachetat in anexele cu regim secret, mult mai voluminoase. Raspunsul la intrebarea care probabil se afla pe buzele tuturor persoanelor interesate de fenomenul politic din Maramures – daca PSD-ul a cedat presiunilor facute de PDL pentru a rezilia acordul de colaborare cu liberalii – este NU.
Acordul PSD-PNL ramane si el valabil, cu toate consecintele ce decurg din acesta. Deznodamantul la care s-a ajuns dupa cateva saptamani de negocieri dure pare sa fi spart putin armonia intre democrat-liberali, caci deputatul Doru Lese, unul dintre principalii negociatori, a lipsit de la ceremonia de semnare a acordului din aceasta seara.
ACTUALIZARE: Protocolul de constituire a coalitiei politice intre PSD si PDL in Maramures, cu titlul ”Parteneriat pentru Maramures 2008-20012”, a fost semnat joi seara, 29 ianuarie, de liderii celor doua organizatii judetene, Eugenia Godja, respectiv Mircea Man, cu obiectii din partea deputatului democrat-liberal Doru Lese. Semnarea protocolului s-a produs fara ca PSD sa fie obligat de liberal-democrati sa renunte la colaborarea cu PNL, pe care a incheiat-o, tot printr-un protocol, inaintea alegerilor locale din iunie 2008 si care prevede sustinerea reciproca intre membrii celor doua partide.
Deputatul PDL Doru Lese a boicotat semnarea protocolului de dragul Electrica
Parlamentarul PDL a boicotat semnarea protocolului, fiind singurul membru din comisiile de negociere ale celor doua organizatii de partid care a absentat de la semnarea protocolului, fiind nemultumit de repartizarea functiei de director al societatii de distrivutie Electrica Baia Mare catre PSD. El i-a spus presedintelui PDL Maramures, Mircea Man, ca nu este de acord cu decizia luata, dar nu s-a putut impotrivi deciziei colegilor sai.
Liderul democrat-liberalilor maramureseni, Mircea Man, a explicat ca ”aici nu incap orgolii personale”, si a adaugat ca Doru Lese a dorit sa instaleze pe respectiva functie o persoana propusa de el. Doru Lese a dovedit oarecum ca prima dragoste nu se uita, tinand cont de faptul ca acesta a plecat in Parlament chiar din pozitia de inginer sef la Electrica.
”Doru Lese este deputat, are alte responsabilitati, nicidecum Electrica. El are responsabilitati in colegiul in care este deputat si cele pe care le are ca vicepresedinte al organizatiei. El a avut insa un episod in trecut cand a fost schimbat de la Renel pe motive politice, iar acum il doare sufletul ca ar putea sa ajunga Renel pe mana nu stiu cui, dar trebuie sa inteleaga faptul ca toata lumea isi doreste un specialist acolo”, a declarat Mircea Man.
Prioritatile PSD si PDL sunt aeroportul Baia Mare si acumularea de la Runcu
Protocolul dintre PSD si PDL la nivel de judet are patru pagini si prevede colaborarea dintre reprezentantii celor doua formatiuni pentru sustinerea dezvoltarii Maramuresului.
Obiectivele stabilite sunt in numar de 25 si sunt similare cu cele care au fost stabilite la nivel national. In plus, liderii celor doua organizatii au convenit sa isi sustina proiectele de dezvoltare in toate localitatile unde au primari, dar si sa deruleze unele de amploare, cum ar fi modernizarea Aeroportului International Baia Mare, acumularea de la Runcu, dar si drumul rapid Baia Mare – Satu Mare – Vaja – pomenit si el ca obiectiv tocmai de catre Mircea Man.
In protocol s-a convenit sa se constituie Coalitia ”Parteneriatul pentru Romania” si in Maramures, formata din PDL si Alianta Politica PSD+PC, ”avand ca scop, conform legii, asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar corespunzator.” In document s-a mai scris faptul ca semnatarii isi vor pastra identitatea ideologica si doctrinara, iar ”cooperarea are la baza principiul asumarii in comun a guvernarii, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental si local, conform prevederilor constitutionale, legale si ale protocolului”.
Intre cele 25 de obiective sub care Mircea Man si Eugenia Godja si-au pus semnatura se numara:
1. Asigurarea unui climat economic de stabilitate, in contextul crizei economice globale
2. Protejarea locurilor de munca, prioritate a perioadei urmatoare, precum si crearea de noi locuri de munca, inclusiv in mediul rural
3. Asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei existente de 16% si acordarea de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, precum si reducerea numarului de taxe si impozite.
4. Descentralizarea, inclusiv financiara, a administratiei publice prin delimitarea clara a competentelor, pe principii europene, in scopul cresterii autonomiei administrative cu respectarea principiului subsidiaritatii
5. Dinamizarea si simplificarea administratiei publice prin reformarea structurilor administrative si reducerea birocratiei
6. Cresterea alocatiilor pentru copii
7. Cresterea eficientei activitatii parlamentare si consolidarea credibilitatii acestei institutii fundamentale a democratiei
8. Continuarea reformei sistemului electoral
”Nu va curge lapte si miere in aceasta alianta”, a recunoscut Mircea Man
Liderii celor doua formatiuni au recunoscut ca a fost o coalitie pe care au fost oarecum fortati sa o semneze ca urmare a conjuncturii politice, dupa ce pana acum au fost pe baricade diferite, si au aratat ca ”nu va curge intotdeauna lapte si miere intre noi”.
”Principiul valorii si al competentei sa ne dirijeze, astfel incat ceea ce a fost bun sa fie amplificat, iar ceea ce este neimplinire sa fie stopata. Cei pentru care giram trebuie sa fie capabili. Speram sa mergem impreuna, daca asa a vrut istoria politica si sa putem rezolva pentru Maramures probleme vitale, probleme importante”, a declarat Eugenia Godja.
Pe de alta parte, Mircea Man nu a uitat sa isi foloseasca sloganul in timpul conferintei de presa, spunand ca poate sa spuna ca ”facem ce trebuie pentru Maramures”. El a mai spus ca nu se va exclude niciun domeniu din lista de prioritati. ”Aceasta comisie, formata din 5 membri de la fiecare partid, ne vom intalni de cate ori este nevoie, iar colaborarea dintre presedintie trebuie sa fie accentuata”, a spus Man.
Anexa cu lista in care s-au impartit posturile de conducere, pazita cu strasnicie
Anexele cu lista institutiilor publice deconcentrate ce revin celor doua formatiuni politice nu a fost facuta publica, liderii celor doua organizatii dand doar cateva exemple despre optiunile pe care le-au avut. Cele peste 40 de institutii deconcentrate se vor imparti aproximativ in doua, iar acolo unde directorul va fi de la un partid postul de adjunct va fi de la celalalt.
Mircea Man a precizat ca PDL va numi directorii de la Directia Finantelor, Inspectoratul Scolar Judetean, Casa Asigurarilor de Sanatate, Directia Silvica, Casa de Pensii, iar PSD a avut ca prime optiuni Garda Financiara, Directia Agricola, Autoritatea pentru Sanatate Publica, AJOFM, dar si ITM.
Nume noi si vechi propuse sa preia sefia deconcentratelor in Maramures
”Nicio numire nu se va face fara semnatura mea sau a presedintelui PSD, Eugenia Godja”, a spus liderul PDL Maramures, iar omologul de la PSD, Eugenia Godja, a adaugat ca vor fi institutii unde nu se vor face schimbari. ”Am identificat chiar pozitii de prima linie ocupate de oameni care din punctul nostru de vedere sunt buni specialisti. Cei care au dovedit competenta, performanta in activitate vor ramane pe functii”, a spus Eugenia Godja, iar printre acestia se vor regasi cu siguranta Teodor Luputi, sef la Directia Finantelor, Mariana Pop, adjunct la ISJ Maramures, sau Lucica Pop de la Casa de Pensii. Sunt si exceptii de la aceasta regula, pentru ca, de exemplu, PDL a renuntat la Delia Tarlea, postul de sef fiind preluat de PSD.
La nivelul unor institutii, anumite persoane aflate in linia a doua vor fi aduse in fata, cum ar fi Directia Silvica, unde Sorina Pintea va prelua sefia institutiei pe care ani la rand-o a gestionat-o ca director economic, dar cele mai multe vor fi schimbari radicale. Printre numele de politicieni care au fost puse in dreptul institutiilor deconcentrate mai sunt Alexandru Deac, Vasile Bodnar, Elena Carausan, Razvan Birisan, Ana Moldovan etc. Vor fi si persoane care urmeaza sa fie readuse in prim-plan, iar printre acestea se numara si medicul cardiolog Calin Pop, fost sef al Directiei de Sanatate, si care a fost impartit atat de PDL, cat si de PSD.
CITESTE SI:
PROTOCOL – PARTENERIAT – PSD si PDL si-au impartit aproape fifty-fifty sefia institutiile deconcentrate din Maramures
Institutii deconcentrate care revin PSD si PDL Maramures
PDL
1. Directia Finantelor – PDL
2. Casa Asigurarilor de Sanatate – PDL
3. Directia Silvica – PDL
4. Inspectoratul Scolar Judetean – PDL
5. Directia de Cultura – PDL
6. Casa de Pensii – PDL
PSD
1. Garda Financiara – PSD
2. Directia Agricola – PSD
3. Autoritatea de Sanatate Publica – PSD
4. ITM – PSD
5. AJOFM – PSD
6. OPC – PSD
Lista este in curs de actualizare.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult