Vezi VIDEO
Fostul primar al orasului Baia Mare, Cristian Anghel, a ajuns astazi, 19 octombrie, la Penitenciarul din Baia Mare. El a fost transferat de la inchisoarea din Gherla, unde si-a ispasit sase luni din condamnarea de doi ani doi ani si jumatate dictata de Curtea de Apel Cluj. Mutarea la Penitenciarul din Baia Mare a fost dorinta fostului edil, exprimata de mai multa vreme printr-o cerere adresata Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care nu a fost aprobata pana in acest moment.
Cristian Anghel, fostul primar al municipiului Baia Mare, condamnat la doi ani si sase luni in cazul Horea 46B, a ajuns astazi, 19 octombrie, in jurul orei 12:00, la Penitenciarul Baia Mare, prin transfer de la Penitenciarul Gherla. Cristian Anghel isi va executa restul pedepsei in regim deschis, ceea ce inseamna ca fostul primar va putea presta munci si alte activitati educative sau terapeutice in afara penitenciarului, fara supraveghere.
„Astazi a fost adus la Penitenciarul Baia Mare fostul primar al orasului Baia Mare Cristian Anghel. Acesta a venit prin transfer de la Penitenciarul Gherla si este incadrat in regimul deschis. Dansul s-a aratat interesat sa acorde interviuri mass-mediei baimarene, dar dupa un timp”, a declarat Crina Suciu, purtatoarea de cuvant a Penitenciarului Baia Mare.
Odata ajuns in Penitenciarul Baia Mare, Cristian Anghel va apela la toate caile legale pe care un detinut aflat in regimul deschis de detentie le are pentru a-si reduce pedeapsa. De altfel, chiar la conferinta de presa pe care acesta a sustinut-o in 1 mai, ultima zi din cele 30 in care i-a fost intrerupta executarea pedepsei cu inchisoarea, acesta a spus ca va uza de toate facilitatile legii pentru a putea sa iasa cat mai devreme din penitenciar.
„Deja am prieteni in Baia Mare care vor sa mearga la penitenciar sa ma angajeze la ei si sa pot sa prestez munca neremunerata. Dar eu prefer munca neremunerata pentru ca este echivalata mai bine decat cea remunerata, cea neremunerata – la trei zile efectuate se considera patru, iar la cea neremunerata, patru zile se considera cinci”, a explicat Cristian Anghel.
Acesta a mai spus, la 1 mai, ca, dupa calculele sale, cel tarziu la inceputul anului 2011 ar trebui sa fie eliberat din puscarie datorita faptului ca, dupa ce va implini 60 de ani, respectiv dupa 24 august, o zi de detentie va echivala cu patru zile de incarcerare.
“Din punctul meu de vedere, daca intra toate facilitatile in functiune, ar trebui ca prin septembrie sa termin, sau daca nu, avand acel 1/4, ar trebui sa fie cel tarziu in decembrie – ianuarie”, a spus Anghel.
Conform legislatiei in vigoare, regimul deschis de executare a pedepselor este regimul care ofera persoanelor detinute cea mai mica limitare a libertatii de miscare. Printre facilitatile pe care aceste persoane beneficiaza se numara libertatea deplasarii neinsotite in interiorul locului de detinere, dreptul de a presta munca si de a desfasura activitati educative, terapeutice sau de consiliere psihologica in afara locului de detinere, fara supraveghere.
Sursa: Andrei Gherghel