Vezi VIDEO
Artist universal, Mihai Olos locuia de multi ani in Germania. In 26 februarie ar fi implinit 75 de ani dar azi dimineata s-a primit vestea ca artistul a plecat in cealalta lume. Artistul plastica baimarean Marinela Caluseru a anuntat pe contul ei de Facebook ca Mihai Olos a murit. Primise un mesaj de la sotia artistului: “Draga Marinela, duminica dimineata Mihai a murit. Helga”.
“Ce pierdere, ce durere, ce regret… Inegalabilul Mihai Olos ne-a parasit ascuns in singuratate si ignorat de neamul pentru care a trait si a ars. Sunt sigur ca Cerul l-a primit cu bratele deschise. Doamne da-ne putere sa trecem peste o asemenea prapastioasa durere!”, a fost reactia sculptorului Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura Maramures.
“Daca Romania era o tara care-si sprijinea vaolorile, azi Mihai Olos s-ar fi vandut cu milioane de euro. Asa, a trait in modestie si saracie departe de tara, cu scancete de regret toata viata”, a mai adaugat Ioan Marchis.
Sculptorul Ioan Marchis a mai rememorat un episod, petrecut in urma cu multi ani.
La coborarea in groapa a lui Constantin Noica, Mihai Olos, un barbat falnic, canta cu jale horea “Vita verde iadara”.
In memoria artistului ce dorea sa creeze orasul universal, trista melodie, interpretata de Mihai Olos, este distribuita si redistribuita pe reteaua de socializare. De asemeni, au inceput sa curga mesaje de condoleante.
Actualizare: In urma cu putin timp am primit pe adresa de mail a redactiei un comunicat din partea Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare: „Cu regret, va anuntam trecerea in nefiinta a artistului baimarean, nume al artei romanesti moderne si contemporane si reper al artei europene si mondiale, artistul plastic, sculptor Mihai Olos. Sa se odihneasca in pace”.
Actualizare 2:
“Mihai Olos era si artist plastic, era si poet, era si cantaret si de toate putem spune noi pentru ca era un om care se pricepea la toate in ceea ce privesc artele sau cultura in tot intelesul ei. Apoi, el s-a realizat in perioada in care a stat in Romania pentru ca se stie foarte bine ca in ultimii ani a trait in Germania dar el a plecat de aici ca artist bine format, fiind invitat la Academia Libera a lui Joseph Beuys de unde, pe urma, a avut si alte activitati.
Fiind un artist care s-a exprimat si pe panza si pe lemn, si ca sculptor si ca pictor, el este cumva si deschizator de drumuri in ceea ce priveste arta contemporana in Romania”, a declarat Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Baia Mare.
Mihai Olos a realizat performante in anii ’80 si tot in acea perioada a aparut in revista “Arta romaneasca”, un vis pe care multi artisti il vedeau ca imposibil in perioada comunista.
“A avut si sustinerea partidului la un moment dat, ceea ce i-a facut bine. Multi artisti insa au interpretat acest lucru dar nu este de interpretat ci este de apreciat faptul ca a stiut sa cladeasca si sa construiasca pe conditiile care au existat in momentul in care el a fost lansat ca artist. Mare parte din creatia si perioada in care a lucrat in Romania a fost cuprinsa in perioada comunista, o perioada inchisa in care nu aveai acces la nimic”, a mai adaugat Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Baia Mare.
In amintirea sa, la Galeria de Arta din Baia Mare va fi realizata o expozitie retrospectiva cu materialele pe care familia lui Mihai Olos le va pune la dispozitia publicului iubitor de arta. Evenimentul ar urma sa aiba loc la mijlocul lunii martie.
Credit foto: olos.ro
Sursa: Ioan Buda Tetu, Simona Vasiac