Vezi VIDEO si GALERII FOTO
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Din Borsa, la Salistea de Sus
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Din Bogdan Voda, la Suior
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Hram la Manastirea Barsana
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Din Sapanta, la Pastravaria Alex din Mara
Ministrul Turismului din Romania, Elena Udrea, a sosit azi in Maramures. De pe aeroportul Baia Mare a plecat ata spre localitatea Borsa, unde a ajuns in jurul orei 10.00. In timp ce primarul liberal Remus Stetco isi astepta oaspetii cu paine si sare la primarie, delegatia oficiala a ocolit sediul administratiei locale si s-a oprit direct la Borsa-Complex, unde a fost intampinata de o reprezentata a Partidului Democrat Liberal. Impreuna cu coloana oficiala au sosit prefectul de Maramures, Sandu Pocol, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, si alte persoane publice.
Schimbarea traseului din mers a creat o situatie penibila pentru gazde, care la sosirea ministrului alergau spre Complex cu masina in care se aflau painea si sarea pregatite pentru intampinare. Au ajuns prea tarziu acolo, pentru ca in cateva minute Elena Udrea s-a imbarcat intr-un 4×4 si a urcat impreuna cu cativa insotitori la partia de schi aflata in constructie.
Primul semnal prost asupra evenimentului l-a dat Consiliului Judetean Maramures, care prin purtatorul de cuvant Mirela Bodea a refuzat sa comunice presei programul vizitei, pe motiv ca acesta ar fi… secret.
Secretomania si incercarea de manipulare politica a vizitei in favoarea PDL au nascut gafa de organizare din Borsa, cand ministrul Turismului a fost intampinat cu mana goala, fara a se respecta etapele de protocol.
Cum nimeni nu stia programul, in care era prevazuta iesirea pe drumul forestier de la Complex spre partia de schi, drum impracticabil pentru autoturismele obisnuite, parte din delegatie si jurnalistii au fost nevoiti sa astepte „la baza”.
In jurul orei 10.45, Elena Udrea si persoanele care au insotit-o s-au intors de pe munte, timp in care gazdele au reusit sa se replieze si sa-i pregateasca o primire demna de un membru al Guvernului Romaniei.
Ministrul a fost intampinat cu paine, sare, muzica si flori de un grup de copii imbracati in port popular. Acestia i-au inmanat si cadourile din partea comunitatii din Borsa: o zadie si o naframa, dar si o pereche de cioareci barbatesti, adica un dar cu tâlc pentru o femeie.
Tot atunci, Elena Udrea a facut si prima declaratie, in care l-a incurajat pe primarul Remus Stetco, ajuns intre timp in comitetul de intampinare, sa continue demersurile de dezvoltare a turismului local.
„Atata vreme cat copiii mai canta si mai joaca, traditia nu e pierduta. Voi incerca sa sprijin autoritatile locale in eforturile de dezvoltare a turismului montan. Oamenii de aici sunt ospitalieri, iar peisajul e minunat”, a spus Elena Udrea in fata celor prezenti.
De la Borsa, coloana oficiala a coborat spre Valea Izei si s-a oprit in orasul Salistea de Sus. In centrul localitatii, oaspetii au fost intampinati de un grup de calareti, care au condus-o pe Elena Udrea pana in curtea bisericii, unde circa 2000 de persoane participau la slujba festiva ocazionata de hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.
Delegatia ministeriala a participat in continuare la liturghia din Salistea de Sus, oficiata de P.S. Iustin, episcopul vicar al Maramuresului si Satmarului. Ministrul Turismului a rostit un „Tatal nostru” impreuna cu toti credinciosii aflati la hram.
In jurul orei 13.00, delegatia a fost intampinata cu paine, sare si calareti la intrarea in comuna Bogdan Voda, unde Elena Udrea a facut cel mai lung popas si a vorbit prima data multimii, care era adunata in centru pentru a sarbatori zilele localitatii.
„Maramuresul este un loc blagoslovit de Dumnezeu si multa lume trebuie sa il cunoasca. Tocmai de aceea am venit aici sa stau mai mult. Asa ca dupa vizitele de azi, maine o sa fiu prezenta la Manastirea Barsana”, a declarat ministrul Turismului pe scena din Bogdan Voda.
Elena Udrea s-a angajat sa sustina proiectele de dezvoltare a turismului la nivelul judetului Maramures cu scopul de a crea bunastare si locuri de munca.
„Pentru aceasta, ar trebui ca si maramuresenii plecati in strainatate sa se intoarca acasa si sa puna umarul „, a mai spus ea.
De pe scena din Bogdan Voda, ministrul Turismului a transmis nu doar semnale politice, ci a facut si o declaratie de dragoste.
„M-am indragostit de Maramures”, a marturisit fara echivoc Elena Udrea.
Pe langa multi politicieni, in prezidiul din Bogdan Voda s-au aflat si doi tarani autentici, in varsta de 80 de ani. E vorba de sotii Deac, cunoscuti in sat ca Mosul si Moasa.
Ioan Deac Mosu’ e un simbol viu al comunei Bogdan Voda dupa zecile de peregrinari facute la guvernele Romaniei de dinainte si dupa Revolutia din 1989.
Comunistilor le-a cerut asfalt, blocuri si magazine, apoi o fabrica in sat la care sa lucreze barbatii si un atelier textil pentru femei. Toate s-au facut dupa voia lui, pentru ca Mosul si secretele purtate in traista larga au convins de la prim-secretar pana la guvern si presedinte.
Capitalistilor, Ion Deac Mosu’ le-a cerut un singur lucru raspicat: o statuie cu voievodul Bogdan in centrul comunei – „ecvestra, neecvestra, numai calare sa fie”.
Dupa aproape 20 de ani de umblat pe drumuri cu traista magica in spate, i s-a implinit si acest vis.
Acum Mosu’, desi batran si bolnav, are in minte o tinta si mai indrazneata. In fata multimii adunate azi in sat, el si-a destainuit cea mai arzatoare dorinta: sa apuce sa-i vada pe urmasii lui Dragos si Bogdan descalecand ca si stramosii lor in Tara Moldovei, de data aceasta cea de dincolo de Prut.
„Ma rog lui Dumnezeu sa se mai nasca un voievod, un maresal, care sa treaca Prutul si sa nu se opreasca pana la apa Nistrului”, a spus Mosu, inflacarat de idealul sau.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean