Camera Deputatilor ar putea sa ia o decizie in plen in 24 aprilie in privinta cererii de incepere a urmaririi penale a fostului ministru Laszlo Borbely, deoarece in aceasta saptamana activitatea deputatilor este in comisii, iar saptamana viitoare sedinta se va desfasura fara vot final. Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a intrunit in aceasta dupa-amiaza, 10 aprilie, pentru a intocmi raportul la cererea de incepere a urmaririi penale a lui Laszlo Borbely, la aceasta sedinta fiind invitat si fostul ministru al Mediului. Mmembrii comisiei s-au pronuntat cu zece voturi „pentru” si trei „impotriva”, in favoarea cererii de incuviintare a inceperii urmaririi penale a lui Borbely.
Laszlo Borbely a demisionat, saptamana trecuta, din functia de ministru al Mediului. El a declarat ca atunci cand a auzit de comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a decis sa isi dea demisia desi nu are motiv sa demisioneze.
Locul acestuia va fi preluat de catre deputatul UDMR Korodi Attila, care a fost nominalizat sa ocupe portofoliul Mediului. Acesta a fost, din 2004 pana in 2007, secretar de stat responsabil de integrarea europeana in Ministerul Mediului. In aprilie 2007, odata cu remanierea guvernului Tariceanu, el a preluat portofoliul ministerului.
S-a remarcat drept un opozant al proiectului minier de la Rosia Montana, fiind autorul deciziei de suspendare a procedurii de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, dupa ce o instanta din Romania a anulat certificatul de urbanism obtinut anterior de companie. Pentru aceasta decizie, Korodi a fost dat in judecata de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), procesul fiind inca in desfasurare, chiar daca reprezentantii companiei au obtinut, intre timp, reluarea procedurii. De curand, insa, RMGC a ajuns intr-o situatie aparent similara, fiindu-i anulate o serie de acte pe baza carora au fost obtinute mai multe documente necesare demararii proiectului.
Odata cu revenirea la Mediu, Korodi ar putea sa ia o decizie similara celei din 2008, atunci cand a blocat procedura de evaluare. Intre timp, Comitetul de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului a ajuns aproape de finalul procedurii de avizare, companiei fiindu-i necesar un aviz pentru devierea raului Corna si alte cateva documente de la Ministerul Culturii, pentru ca apoi sa astepte raspunsul referitor la acordul de mediu.
Sursa: Mediafax