Vezi VIDEO
Cele 13 echipe formate din politisti locali, asistenti sociali ai Serviciului Public de Asistenta Sociala, reprezentanti ai Serviciului Disciplina in Constructii, dar si angajati ai Serviciului de Ecarisaj au continuat in aceasta dimineata, 7 mai, in cartierul Ferneziu, actiunea de verificare a locuintelor ridicate nelegal pe domeniul public, dar si identificarea locatarilor. Demersul municipalitatii a debutat ieri, cand echipele au facut recensamantul celor care locuiesc pe Craica, datele centralizate aratand ca numarul colibelor, dar si a locatarilor, este in continua scadere. Daca in 2011 aproape 1.200 de oameni locuiau pe Craica, astazi, numarul celor care isi duc traiul acolo trece cu putin de 500.
Astazi, actiunile de identificare au fost desfasurate in cartierul Ferneziu, pe strazile Podinii, Hornului si Zefirului, unde in timp au fost ocupate anumite terenuri apartinand domeniului public ori privat, apoi au fost ridicate colibe din lemn ori chirpici, dar chiar si case din caramida, fara nici o autorizatie de construire. Unii dintre cei gasiti la domiciliu la prima ora a diminetii aveau actele expirate, in vreme ce altii sunt plecati la munca in strainatate si le-au permis altora sa locuiasca in constructiile improvizate.
Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare pregateste un proiect social destinat persoanelor cu probleme locative, in care vor fi inclusi si cei care astazi locuiesc in constructii improvizate, ridicate fara autorizatie pe domeniul public. Primarul municipiului Baia Mare doreste prin aceasta modalitate sa asigure ordinea si civilizatia in toate cartierele orasului, unde cetatenii locuiesc de peste 20 de ani sub povara acestor pungi de saracie si mizerie. Mizand pe accesul la educatie al copiilor care cresc in aceste zone defavorizate, dar si accesul la munca al adultilor, edilul baimarean este decis sa rezolve o problema apasatoare a comunitatii baimarene, dar si asigurarea integrarii sociale a acestor oameni care traiesc in conditii greu de imaginat.
„A venit randul celor care locuiesc in locuinte improvizate, majoritatea de etnie roma, intr-o anumita zona a cartierului Ferneziu, sa fie verificati. La fel cum am procedat in zona Craica, am gestionat si aici chestiunea locuirii, a minorilor, dar dorinta a fost sa observam evolutia zonei. Am constatat ca situatia este stabila, fata de ultimul control efectuat, nu exista constructii noi, iar numarul persoanelor este similar. Dorinta este clara: de a face in fiecare saptamana monitorizarea acelei zone, pana vom finaliza proiectul nostru de locuire sociala. Bineinteles, intre timp, politia locala si cea nationala trebuie sa monitorizeze situatia, sa tina in frau infractionalitatea. Dorinta noastra este ca inclusiv cei din cartierul Ferneziu, cei care locuiesc in constructii improvizate, sa fie inclusi in viitorul program de incluziune sociala si de locuire pe care le gandim pentru aceste categorii sociale”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Din datele statistice ale Serviciului Public de Asistenta Sociala din subordinea Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare reiese ca in anul 2011, in cartierul Ferneziu, existau 53 de locuinte improvizate, locuite de 275 de persoane. Atat in anul 2012, cat si in 2013, numarul persoanelor era de 250, iar al constructiilor improvizate de 48. La actiunea organizata astazi au fost inregistrate in evidente 286 de persoane si 54 de constructii improvizate. Aceste actiuni vor continua zilele urmatoare pe Pirita, in zona Garii, dar si la blocurile sociale ale municipalitatii de pe strazile Horea, Luminisului si la Cuprom.
Citeste si:
Sursa: Clara Voda