Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru cercetarea lui Radu Mazare, primarul municipiului Constanta, cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese.
ANI il acuza pe primarul Constantei ca, in calitate de reprezentant al municipiului, a semnat cinci contracte si un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), incheiate intre Primarie si doua societati comerciale, respectiv SC Conpress Holding SRL si SC Soti Cable Neptun SRL, care il au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, cu care Radu Mazare se afla in relatii comerciale in alte opt firme.
„Mai mult, in calitatea sa de primar, Radu Mazare a aprobat in urma procedurii de selectie a ofertelor raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile necesare sustinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia evenimentului “Sarbatori de Iarna — Oraselul Copiilor 2013”, incheiat intre Primaria Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL, societate care il are ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoana cu care Radu Mazare se afla in relatii comerciale in alte opt societati comerciale”, se arata intr-un comunicat al ANI.
Sursa citata precizeaza ca valoarea totala a contractelor acordate celor doua societati comerciale este de peste 20,6 milioane lei, fara TVA (aproximativ 4,6 milioane euro).
„Astfel, Radu Mazare a incalcat dispozitiile art. 301 din Codul penal, coroborate cu prevederile art. 12 lit. b) din Legea 78/2000”, precizeaza ANI. Potrivit art. 301, “fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.
De asemenea, potrivit art. 12 lit. b) din legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, “sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”.
Sursa: Agerpres