Circa 60.000 de persoane s-au alaturat actiunii depuse in instanta impotriva Facebook de catre un student australian, prin care acesta acuza reteaua de socializare de incalcarea confidentialitatii datelor utilizatorilor sai.
In aceasta actiune intentata la Tribunalul comercial din Viena de catre Max Schrems, in varsta de 26 de ani, fiecare din cele 60.000 de persoane cere de la Facebook o despagubire de 500 de euro, informeaza dailymail.co.uk. La inceputul lunii august, aproximativ 17.000 de persoane se alaturasera cauzei acestui student australian, insa numarul acestora a crescut in prezent pana la 60.000.
Potrivit legii australiene, un grup de persoane poate transfera pretentiile sale financiare unui singur individ, in acest caz Max Schrems, dupa cum relata Reuters pe 5 august.
Schrems a precizat ca ecoul la apelul sau a fost „colosal, mai mult decat s-a asteptat”, precizand ca cele mai multe dintre persoanele care i s-au alaturat sunt din Europa.
„E-mailurile si feedback-ul primite au fost pozitive si ceea ce este interesant este ca multi oameni spun ca in cele din urma cineva face ceva in aceasta directie”, a spus, la momentul respectiv, Max Schrems. Schrems cere daune in valoare de 500 de euro pentru fiecare utilizator pentru incalcarea de catre Facebook a confidentialitatii datelor lor. Acesta reproseaza Facebook inclusiv faptul ca reteaua de socializare a ajutat Agentia Nationala de Securitate din Statele Unite ale Americii in derularea programului PRISM, care ar fi folosit datele persoanale ale utilizatorilor mai multor servicii online, inclusiv cele ale Facebook.
Facebook, considerata cea mai mare retea de socializare din lume, are 1,32 miliarde de utilizatori, valoarea companiei fiind de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Facebook a refuzat sa comenteze acuzatiile aduse de Max Schrems, insa anterior Mark Zuckerberg, cofondatorul retelei de socializare, a negat existenta vreunei legaturi intre compania sa si programul PRISM. Schrems mai este implicat intr-un proces privind reteaua de socializare, aflat in pronuntare la Curtea Europeana de Justitie.
Sursa: Mediafax