Acuzaţii grave şi întrebări incomode după deversarea apelor de mină în râul Săsar. Cel care „arată cu degetul” este primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi care a semnalat numeroasele nereguli „din ograda” Remin.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, 9 ianuarie, edilul a subliniat că nu a fost „informat oficial” despre incident şi că a aflat despre el de pe reţelele de soacializare. Nu a primit explicaţii deşi a convocat o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a vedea ce se poate face.
„“Având în vedere ceea ce am constat cu toții , noi cetățeni ai municipiului Baia Mare, cu privire la modul în care au fost deversate ape de mină în râul Săsar , cel care traversează Baia Mare, am convocat azi dimineață la ora 8,00 Comitetul Local pentru Situații de Urgență ”, a spus Cherecheş.
Apelul făcut de primar către instituţiile Statului care sunt responsabile direct de calitaea apelor din judeţ, de eventualele accidente de mediu sau de sănătatea maramureşenilor au rămas fără ecou. La invitaţia primarului nu a răspuns nimeni.
“Am constat cu stupoare că Agenția pentru Protecția de Mediu, Garda de Mediu, Direcția de Sănatate Publică, Direcția Sanitar Veterinară, instituții relevante pentru acest aspect, pentru acest eveniment, instituții care ne puteau oferi informații concrete cu ceea ce s-a întâmplat, nu au considerat necesar să participe la acest Comitet de Urgență.Din punctul meu de vedere este o chestiune jignitoare la dresa Autorității Locale, este o chestiune jignitoare la adresa cetățenilor”, a spus Cherecheş.
Demisia sau demiterea
Nemulţumit de felul în care cei responsabili fug de răspundere, dar şi de felul în care au gestionat acest incident cu urmări care ar putea să fie devastatoare pentru băimăreni, Cătălin Cherecheş cere demisia sau demiterea acestora.
„Îmi doresc ca într-un mod formal să-și explice absența iar pe de altă parte este necesar demisia celor care nu au considerat că este necesar să dea explicații Autorității Locale sau celorlalte instituții prezente în Comitetul Local pentru Situații de Urgență, sau demiterea acestora. Aici mă refer la cei responsabili sau cei mandatați să participe la ședință conform prevederilor legale. Autoritatea locală nu a fost anunțată nici de către Apele Române nici de către Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și nici de către ISU Maramureș. Mi se pare o chestiune jignitoare la adresa Autorității Locale și comunității băimărene. Au cele două variante demisia sau demiterea”, a mai spus Cherecheş.
Întrebări incomode
Incidentul de luni, 8 ianuarie 2018, deşi nu este o premieră, scoate la iveală probleme grave ale Remin, societate care are în administrare perimetrele miniere din judeţ. Deşi mineritul nu mai funcţionează în Maramureş de mai bine de un deceniu, anual s-au cheltuit bani grei pentru închidere, securizarea şi ecologizarea acestora. Scriptic banii au fost cheltuiţi însă în teren realitatea este una tristă: periodic se produc astfel de deversări care ar putea avea consecinţe dezastruoase.
Explicaţia HALUCINANTĂ dată de Prefectura Maramureş. Au numit poluarea de…
Primarul municipiului Baia Mare a pus şi acest lucru pe tapet, lansând în cadrul conferinţei câteva întrebări pertinente, dar foarte incomode.
„Acest lucru scoate în evidență modul cum au fost gestionate perimetrele miniere în ultimii 15 ani în județul Maramureș și în România. S-au cheltuit nu milioane de euro, nu sute de milioane de euro, nu zeci de milioane de euro ci miliarde de euro, peste 3 miliarde de euro pentru închiderea , conservarea perimetrelor miniere. Cred că a venit momentul, acum, fiind această atenționare dată , într-un fel de Dumnezeu, să punem niște întrebări : Cum s-au cheltuit acești bani ? Care este efectul cheltuirii acestor bani? Ce investiții s-au făcut? Care sunt proiectele tehnice, s-au respectat proiectele tehnice? Dacă contractele, respectiv, modul de achiziție a fost cel corect ? Dacă contractele au fost respectate? Ce clauze există în contractele cu cei care au avut obligația să închidă sau să conserve perimetrele miniere”, a spus Cherecheş.
Panică printre băimăreni după ce apele râului Săsar au căpătat culoarea roşie
Deocamdată instituţiile statului, cu excepţia Prefecturii Maramureş, nu au oferit niciun fel de detalii legate de deversarea apelor de mină în râul Săsar de luni, 8 ianuarie 2018.