Premierul Ponta a declarat ca, din punct de vedere institutional, a fost absolvit, printr-o decizie a ICCJ, de acuzatia de plagiat, iar din punct de vedere moral a platit, inclusiv pretul politic, pentru o greseala din urma cu 16 ani, perioada dupa care ar fi putut fi eliberat chiar si pentru omor.
El a aratat ca in privinta acuzatiilor de plagiat poate vorbi despre doua aspecte, respectiv institutional si personal.
„Cea institutionala este urmatoarea: cei care ma acuza de acest lucru sunt in acelasi timp cei care vorbesc despre statul de drept si despre cat de importanta este decizia. Eu am o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ma absolva de aceasta acuzatie. Mai mult decat atat nu pot decat sa ma duc, nu stiu, la Tribunalul de la Haga. Deci, strict institutional acesta este raspunsul meu”, a spus Ponta la Adevarul Live.
El a adaugat ca, in plan personal, a platit politic pentru o greseala veche.
„Al doilea raspuns, care e cu caracter personal: sunt acuzat de ceva ce am facut rau, am gresit in urma cu 16 ani. Daca omoram pe cineva, dupa 16 ani cred ca eram pus in libertate. Cred ca am platit pretul politic, moral. M-a afectat foarte tare, as minti sa spun ca nu m-a afectat tot acest scandal si acuzatia aceasta repetata. Am o intrebare: cam cate zeci de ani trebuie sa platesc pentru ceva ce, sigur, justitia a zis ca sunt nevinovat, dar o parte a opiniei publice ma considera vinovat ?”, a intrebat Ponta.
In luna martie, instanta suprema a decis ca Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, dupa ce contestatia formulata de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru, prin care au cerut infirmarea solutiei de neincepere a urmaririi penale si redeschiderea dosarului, decizia fiind definitiva.
Denuntatorii au sustinut ca, din cele 292 de pagini ale lucrarii „Raspunderea in dreptul international umanitar”, publicata de Editura Universul Juridic in 2010, lucrare care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman, „un numar de 113 pagini nu constituie o opera de creatie originala proprie, ci reprezinta o insusire frauduloasa a produsului de creatie intelectuala a patru autori”.
Sursa: Mediafax