Primarul din Tulcea, Constantin Hogea, aflat in arest la domiciliu, a fost trimis in judecata de DNA pentu luare de mita, dupa ce ar fi primit de la administatorul unei firme un apartament intr-un bloc pentru care a eliberat autorizatie de construire, desi nu existau avizele cerute de lege.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a primarului din Tulcea, Constantin Hogea, pentru luare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata.
In acelasi dosar a fost trimisa in judecata, sub control judiciar, sotia primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societati comerciale, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata.
De asemenea, fiica edilului, Sorina Ioana Hogea, administrator al unei societati comerciale, a fost trimisa in judecata, tot sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mita.
In acest dosar au mai fost trimisi in judecata doi functionari din cadrul Primariei Tulcea: Valer Constantin Pop, arhitect sef, si Maria Brudiu, secretar, sub acuzatiile de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum si administratorul unei societati, Cornel Constantin Georgescu, pentru dare de mita.
In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca inculpatii Constantin Hogea, Valer Constantin Pop si Maria Brudiu, in calitate de primar, arhitect-sef, respectiv secretar in cadrul Primariei Tulcea, au semnat si eliberat, in 26 octombrie 2007, pentru firma administrata de Cornel Constantin Georgescu o autorizatie de construire a unui bloc de locuinte situat in imediata apropiere a unor obiective cu regim special (penitenciar si unitate miliara), fara a se fi obtinut avizele prealabile de la Ministerul Justitiei si Ministerul Aparii Nationale, conform legislatiei in vigoare.
Aceasta actiune, arata DNA, a avut ca urmare obtinerea, de catre firma respectiva, a dreptului de a construi un bloc de locuinte cu incalcarea conditiilor legale, dar si un profit viitor prin vanzarea apartamentelor construite. Totodata, ca urmare a intelegerii avute cu Georgescu, dar si in scopul protejarii intereselor financiare ale acestuia – a carui societate avea incheiate mai multe contracte de prestari servicii si executie de lucrari cu Primaria municipiului Tulcea – la finalizarea lucrarilor, respectiv in 21 ianuarie 2009, Constantin Hogea a primit, cu titlu de mita, un apartament cu trei camere situat in acel imobil, ocupat in prezent de fiica acestuia, Sorina Ioana Hogea.
In continuare, precizeaza sursa citata, pentru a disimula primirea apartamentului si pentru a crea aparenta ca acel imobil intra in mod legal in proprietatea lui Constantin Hogea, la aceeasi data, fiica si sotia sa au incheiat cu omul de afaceri un contract de vanzare-cumparare, in care au atestat in mod mincinos faptul ca s-a achitat anterior contravaloarea locuintei.
Totodata, incepand cu luna ianuarie 2015, Constantin Hogea, beneficiind de sprijinul sotiei sale, Valeria Hogea, a desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia de primar, in sensul ca, uzand de functia detinuta, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societati comerciale ce ii apartinea acesteia din urma, potrivit DNA.
Conform aceleiasi surse, in scopul obtinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentand sume de bani provenite din inchirierea unor spatii pentru clipuri publicitare, Constantin Hogea s-a interesat despre situatia juridica a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se afla amplasat un panou publicitar electronic, despre pretul practicat pe piata pentru prestarea unor asemenea servicii, despre obtinerea unor modele de contracte de inchiriere de spatiu publicitar, a depus diligente pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistentei tehnice de specialitate pentru punerea in functiune a panoului si asigurarea intretinerii functionarii acestuia.
Toate aceste actiuni, sustin procurorii DNA, au avut ca rezultat incheierea unor contracte de inchiriere de spatiu publicitar, cu sase persoane.
Sursa citata precizeaza ca in acest caz a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil, proprietate a lui Constantin Hogea, Valeria Hogea si Sorina-Ioana Hogea.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
In acest caz, procurorii DNA au facut, in 28 mai, perchezitii la sediul Primariei Tulcea, la locuinta primarului Constantin Hogea si la mai multe firme care ar fi incheiat contracte cu Primaria.
Ulterior, primarul municipiului Tulcea si sotia acestuia au fost dusi la sediul DNA Galati, pentru audieri. Constantin Hogea a fost apoi retinut si arestat preventiv, iar in luna iulie a fost plasat in arest la domiciliu.
Constantin Hogea este la al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Tulcea.
Sursa: Agerpres