Washingtonul a acuzat Moscova ca a incalcat un tratat privind controlul armelor incheiat din 1987, prin testarea unei rachete de croaziera, a declarat luni seara un oficial american, citat de AFP. Acest oficial a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, ca Statele Unite au abordat „aceasta problema foarte serios” in repetate randuri in discutii cu Rusia.
In prezent, Statele Unite doresc ca Rusia sa se conformeze tratatului din 1987 si ca aceasta sa elimine toate armele interzise, intr-un mod care sa poata sa fie verificat, a adaugat aceasta sursa.
„Statele Unite s-au angajat fata de viabilitatea Tratatului asupra Fortelor Nucleare Intermediare (INF). Incurajam Rusia sa se conformeze din nou obligatiilor pe care si le-a asumat in acest cadru, sa elimine si sa interzica orice arma interzisa, in mod verificabil”, a subliniat oficialul american.
El a subliniat ca Washingtonul este pregatit sa inceapa „imediat” un dialog bilateral la cel mai inalt nivel, cu scopul de a se asigura ca Moscova se va conforma obligatiilor pe care le are.
Statele Unite se vor consulta cu aliatii lor asupra acestei probleme, iar Congresul american a fost de asemenea informat, a mai declarat oficialul american.
Un semn al importantei pe care Statele Unite il acorda acestui subiect este faptul ca presedintele Barack Obama i-a scris omologului sau rus Vladimir Putin despre acest dosar.
Testul respectiv de racheta a avut loc in urma cu cateva luni. In ianuarie, Washingtonul si-a exprimat deja ingrijorarea in legatura cu un test de racheta efectuat de Rusiacare incalca tratatul bilateral. Washingtonul a transmis la vremea respectiva Moscovei ca exista „posibilitatea (…) unei incalcari” a Tratatului INF, semnat pe 8 decembrie 1987 de catre Statele Unite si fosta Uniune Sovietica.
Ziarul The York Times (NYT) a scris, citand surse oficiale americane, ca Moscova a inceput sa testeze o noua racheta inca din 2008.
Acest tratat, care a intrat in vigoare la 1 iunie 1988, intre Statele Unite si fosta URSS – dupa care a devenit un tratat multilateral in urma destramarii fostei Uniuni Sovietice -, „obliga cele doua state parte sa-si distruga, cel mai tarziu la trei ani de la intrarea in vigoare a Tratatului, toate rachetele balistice si de croaziera lansate de la sol si care au o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 1.000 de kilometri si pe cele a caror raza de actiune este cuprinsa intre 1.000 si 5.500 de kilometri”, potrivit ONU.
Aceste dezvaluiri apar in contextul in care relatiile dintre Statele Unite si Rusia sunt deja deosebit de tensionate, din cauza crizei din Ucraina.
Sursa: Mediafax