Vezi VIDEO
Cand vine vorba despre acvaristica, unul dintre cele mai ravnite „trofee”, mai ales in randul copiilor, este Pestele clovn (Amphiprion percula), specia care a inspirat personajul Nemo, din filmul produs de studiourile Walt Disney. Un astfel de peste are insa nevoie de o adevarata uzina pentru a creste si a se dezvolta in aceleasi conditii ca cele din ocean.
Pestii clovn necesita un acvariu marin, utilat si dotat cu toate cele necesare, dar si multa rabdare. Alaturi de aceasta specie de pesti, intr-un astfel de mediu salin pot trai anemone, corali, dar si stelutele de mare.
„Ce implica un astfel de acvariu? In primul rand curatenie, adica un schimb de apa periodic, apoi niste echipamente speciale de care este nevoie in mediile marine. In afara de pesti, in astfel de acvarii se pot pune corali, dar si nevertebrate, precum creveti, crabi si stele de mare”, a declarat Peter Stempurszki, administratorul unui pet-shop din Baia Mare.
Pretul unui astfel de acvariu incepe de la suma de 1.000 lei si poate ajunge chiar si pana la 5.000 euro. La baza lui sta o adevarata uzina de echipamente sofisticate, ce controleaza salinitatea, dar si concentratia de dioxid de carbon. „Cel mai important echipament este spumatorul, skimmer-ul, pentru ca de fapt asa ii spune, iar pe langa acesta avem tot felul de alte echipamente, precum incalzitorul, mediile de filtrare, salimetrul sau reactorul de calciu”, a explicat Stempurszki.
Cei care decid sa cumpere un astfel de peste trebuie sa stie ca acesta nu poate fi tinut intr-un banal bol, pe o noptiera, ci are nevoie de conditii speciale si o ingrijire temeinica. „Este nevoie de teste de apa relativ dese, echipamente speciale care rezista in conditiile apei sarate si… rigurozitate. Omul trebuie sa stie cand sa curete acvariul, cand sa faca schimbul de apa si cand sa testeze salinitatea si temperatura. Este foarte important ca oamenii sa stie ca astfel de pesti marini nu pot fi tinuti intr-un bol pe frigider sau noptiera”, a adaugat Peter Stempurszki.
Pestii clovn sunt singurii pesti cunoscuti care pot trai intre tentaculele anemonelor, fara a se urzica, deoarece acestia secreta un mucus la suprafata pielii care ii protejeaza de actiunea anemonei. Mai mult, intre pestii clovn si anemone exista o relatie stransa. „Fiecare peste are anemona lui, draga lui, iar pe restul ii fugareste din zona. Face curatenie pe langa ea, prinde coralii si pietrele si le arunca, face curat, sa fie frumos in jurul ei. Are grija de ea si sta mereu ascuns in ea”, explica Peter Stempurszki.
Un peste clovn costa intre 65 si 75 lei, in functie de marime, iar intr-un acvariu de circa 40 de litri pot fi pusi cel mult doi astfel de pesti.
Sursa: Tania Purcaru