Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, la Oradea, ca el crede ca Romania va adera la Spatiul Schengen in acest an, deoarece evaluarile arata ca tara este pregatita pentru aceasta aderare si ca are sprijinul presedintiei ungare a Uniunii Europene.
Teodor Baconschi a declarat, astazi, 13 ianuarie, intr-o conferinta de presa, ca el crede ca Romania va adera la Spatiul Schengen in acest an.
„Facem toate eforturile politico-diplomatice. Pozitia noastra de principiu este a unui stat membru, nu a unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani, vrem ca aceleasi reguli sa fie aplicate ca si in cazul precedentelor extinderi„, a declarat Baconschi.
Ministrul a spus ca evaluarile arata ca Romania este pregatita pentru aceasta aderare.
„Infrastructura e functionala, ne asteptam deci la recunoasterea acestei capacitati de a securiza frontiera Uniunii Europene, de a opri toate formele de trafic si de migratie ilegala si de a ne respecta o obligatie asumata prin tratatul de aderare”, a afirmat el.
Teodor Baconschi a declarat ca maine, 14 ianuarie, va fi publicat raportul final de evaluare pe infrastructura in grupul Cheval.
„Asteptam avizul Parlamentului European, care este un aviz consultativ, dar care are o greutate politica incontestabila. In februarie, va avea loc Consiliul Sectorial Justitie si Afaceri Externe la Bruxelles si, evident, acolo e nevoie de consens. Daca vor exista retineri, avem sprijinul presedintiei ungare a Uniunii Europene pentru ca o decizie politica legata de un calendar de aderare cat mai scurt sa fie luata pe durata celor sase luni in care Budapesta se afla la presedintia rotativa a Uniunii”, a spus ministrul.
Baconschi a completat spunand ca „nu e cazul sa se adauge noi conditionalitati la adresa Romaniei in ceea ce priveste Schengen” si ca se asteapta ca solidaritatea care a dus la constituirea Europei sa se manifeste si in aceasta situatie si „sa nu se produca nicio forma de discriminare”.
Intrebat de jurnalisti cine este responsabil pentru amanarea aderarii, Baconschi a spus ca sunt deciziile unor state membre care au optat pentru aceasta amanare, astfel ca nu pot fi stabiliti vinovati.
„Motivele invocate nu sunt corecte, pentru ca au fost prezentate argumente in cascada, care nu au nicio legatura unele cu altele. De exemplu, ca nu recunoastem frontiera cu Republica Moldova. Fals. E recunoscuta din ’47 prin Tratatul de pace de la Paris”, a declarat Baconschi.
Ministrul a respins si acuzatia ca Romania acorda „prea multa cetatenie Republicii Moldova”, spunand ca Romania acorda cetatenie moldovenilor „pe baza individuala”, „ca reparatie morala pentru cei care au pierdut cetatenia fara voia lor”.
De asemenea, Baconschi a spus ca cifrele arata „ca e vorba de cateva mii de dosare de redobandire a cetateniei”, in niciun caz de o „pasaportare masiva, necontrolata”.
In ceea ce priveste scrisoarea remisa de Franta si Germania, potrivit careia aderarea Romaniei si a Bulgariei trebuie amanata, Baconschi a spus ca in privinta Frantei considera ca este vorba de o „temere pe care opinia publica franceza o transmite Guvernului francez”.
„Sunt perfect deschis pentru a explica tot ce e de explicat”, a conchis ministrul.
Calendarul aderarii la Spatiul Schengen depinde de raportul final al grupului de lucru, care va fi prezentat vineri, 14 ianuarie.
Romania si Bulgaria sperau sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, insa Franta si Germania au apreciat, in decembrie 2010, ca intrarea lor in spatiul de circulatie fara vize este prematura.
Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.
Sursa: Mediafax