Oamenii de afaceri olandezi din Romania sustin ca au facut demersuri la Haga pentru a face posibila aderarea la Schengen, ei precizand totodata ca afacerile lor au prosperat si ca investitiile in Romania nu sunt afectate de acest subiect.
„Intreaga comunitate olandeza din Romania este impotriva pozitiei adoptate de partea politica din Olanda legata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen. In ultimele luni, am purtat un dialog constant cu autoritatile si cu partea politica din Olanda, pentru a incerca sa-i facem sa se razgandeasca in ceea ce priveste opozitia lor fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Din pacate, pana in acest moment, acest dialog nu a avut rezultatul pe care ni l-am dorit, adica acceptarea fara nicio restrictie a aderarii Romaniei la spatiul Schengen”, a spus Peter de Ruiter, presedintele Camerei de Comert Romania-Olanda.
El a adaugat ca, in opinia comunitatii olandeze a oamenilor de afaceri, Romania este pregatita de aderare si trebuie sa beneficieze de exact acelasi tratament pe care l-au avut si celelalte state atunci cand au aderat la spatiul Schengen.
La randul sau, Kees Kuijken, vicepresedintele platformei Dutch-Romanian Network, a reiterat angajamentul comunitatii olandeze din Romania de a intreprinde toate demersurile pentru a determina autoritatile de la Haga sa se razgandeasca in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.
El a precizat ca a fost facut „un lobby foarte puternic” si ca reprezentantii comunitatii olandeze din Romania au purtat discutii cu „aproape toate partidele de la Haga”. „Investitiile olandeze in Romania sunt in continua crestere si credem ca aceste investitii vor creste si pe viitor. De asemenea, observam in Romania si oportunitatile pe care le ofera in ceea ce priveste pozitia sa de forta economica in partea de sud-est a Europei (…), singura problema pe care o avem in Olanda este pozitia unui partid nationalist, care se impotriveste tuturor aspectelor si chestiunilor legate de Europa. in opinia noastra, Romania si Bulgaria nu trebuie sa plateasca pretul opiniei pe care o exprima acest partid”, a spus el.
De asemenea, oamenii de afaceri olandezi au notat si progresele facute de Romania in combaterea coruptiei. „Coruptia din Romania nu are, in termeni generali, un impact – negativ sau pozitiv – asupra afacerilor. Eu, in calitate de consultant financiar, am discutat cu clientii mei despre acest subiect si poti sa ai un mare succes aici, in Romania, fara a te lovi de fapt de problemele legate de coruptie. Problema exista – mai putin pregnant decat in trecut. Dar ea exista si in alte tari. Cred insa ca am putea felicita Guvernul pentru masurile luate la inceputul anului pentru combaterea coruptiei”, a spus a spus Peter de Ruiter, presedintele Camerei de Comert Romania-Olanda.
Oamenii de afaceri olandezi au mai spus ca lipsa unei decizii pozitive privind aderarea la Spatiul Schengen nu ii impiedica in afaceri si nici nu descurajeaza investitorii. „Afacerile isi urmeaza cursul natural acolo unde exista oportunitati. Am avut succes in trecut, vom avea si pe viitor”, au spus ei.
De altfel, directorul executiv al Camerei de Comert Romania – Olanda a prezentat date care atesta cresterea investitiilor olandeze in Romania. Potrivit acestuia, in iulie 2010 erau 3784 de companii cu capital olandez in Romania, in timp ce, in iulie 2011, numarul acestora crescuse cu 153, ajungand la 3.937 de companii.
„Investitiile au avut o crestere de 1,5 miliarde de euro in ultimul an, iar in privinta schimburilor bilaterale s-a inregistrat o crestere de 8,59%. Exporturile din Romania in Olanda au crescut cu 7,74%, in timp ce importurile din Olanda in Romania au crescut cu 9,13%”, a mai spus el.
Potrivit acestuia, cel mai mult s-a investit in constructia de nave, urmata de industria alimentara, produsele chimice, logistica si finante si banci.
Oamenii de afaceri olandezi din Romania au mai spus ca, din datele lor, companiile olandeze nu sunt impiedicate in vreun fel sau altul in activitatea lor de lipsa unei decizii privind aderarea Romaniei la Schengen. „Chiar in cadrul Dutch Romanian network s-au primit cereri din partea unor companii olandeze ca sa vina in Romania. Chiar doua vor sa-si mute sediul – pe care il au in Polonia – in Romania”, a spus Kees Kuijken, vicepresedintele platformei Dutch-Romanian Network.
Sursa: Mediafax