Clădirile istorice din municipiul Baia Mare, preponderent cele din Centrul Vechi al orașului, ar putea atrage sute de mii de turiști în fiecare an, puse în valoare corect. Este adevărat că multe dintre acestea se află încă într-o stare de degradare, asta din cauza proprietarilor care le-au lăsat în paragină. Alături de colegii mei, caut soluții pentru a le reabilita și a le reoferi băimărenilor. Una dintre aceste soluții este includerea clădirilor într-un circuit turistic UNIC în lume.
Clădirea ,,Casa Iancu de Hunedoara” din centrul istoric al municipiului Baia Mare, clădire monument istoric, ar putea ajunge recunoscută în toată lumea. La etajul acesteia au fost identificate arcadele unui balcon construit în stil gotic, care se potrivește cu stilul arhitectural al zonei. Existența acestui balcon naște o ipoteză, argumentată de specialiști, care arată că celebra tragedie „Romeo și Julieta” a fost inspirată de o poveste din Baia Mare! Ipoteza îl include pe alchimistul și scriitorul băimărean Johannes Banfi Hunyades (1576-1648), plecat la Londra la o vârstă fragedă, unde a devenit prieten și presupus furnizor de subiecte pentru William Shakespeare.
Spre deosebire de „balconul Julietei” din Verona, care datează din secolul 19 și care este vizitat anual de 500.000 de turiști, cel din Baia Mare este din secolul 15, perioada în care are loc acțiunea celebrului roman. O poveste mai puțin cunoscută și care întărește și mai mult această ipoteză este cea a familiilor rivale Herbertstein și Lissibona, pentru care alchimistul băimărean Banfi Hunyades confecționa monede. Fiul uneia dintre familii s-a îndrăgostit de fiica familiei rivale, o iubire interzisă la acea vreme și care, prin Hunyades, ar fi inspirat „Romeo și Julieta”. În Piața Cetății din Baia Mare, unde se afla acum Biserica Sfântul Martin, se presupune că este înmormântat Romeo (Mattias von Herbertstein) alături de Julieta (Agatha Lissibona).
„Le mulțumesc domnilor Walter Ubelhart, autorul cărții „În umbra lui Shakespeare” și creatorul filmului The Silversmith, realizat pe baza poveștii de viață a băimăreanului Banfi Hunyades, arhitectului băimărean Ștefan Păscuț și consilierului județean Adrian Vlad pentru propunere și munca asiduă care a stat la baza acestei documentări. Este o ocazie unică de a pune în valoare istoria municipiului Baia Mare, de a salva clădirile istorice și de a dezvolta cu adevărat turismul în orașul nostru. O ocazie pe care îmi asum să o fructificăm!”, spune Doru Dăncuş.
Corect . Valorile istorice ale băii marii trebuiesc reconsiderate și puse în valoare inclusiv cel minere sau industriale și nu dărâmate . Mai avem un obiectiv ascuns între blocurile 3 și 5 de pe fostul bulevard București : turnul de apă al vechi gări .
Nu stiu ce a fumat sau tras pe nas „locotenentul” lui Cake dar, cu siguranta este halucinogen tare!
Unde dracu bagi sute de mii de turisti in Baia Mare cand tu nu ai locuri de cazare?
Nu uitati ca mister lingaul lui Cake era dator pe la banci si nu-si platea ratele, il sunau sa vina si sa plateasca si era rupt in cur!
Pe asta vreti voi sa-l votati?