Autorităţile de la Beijing au respins şi au calificat drept ”ridicol” studiul realizat de Harvard Medical School, bazat pe imagini satelitare ce reflectă tiparele de deplasare în zona spitalelor şi datele introduse în motoarele de căutare care sugerează că noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019, unii cercetători fiind de părere că analiza nu oferă nicio dovadă convingătoare privind data de izbucnire a epidemiei, potrivit Reuters.
Cercetarea, care nu a fost supusă analizei unui comitet ştiinţific, are la bază imagini satelitare din parcările spitalelor din Wuhan – unde boala a fost identificată pentru prima dată la sfârşitul anului 2019 – şi cuvinte introduse în motoarele de căutare precum ”tuse” sau ”diaree”.
Autorii studiului susţin că traficul crescut în vecinătatea spitalelor, precum şi căutarea simptomelor pe internet în regiunea Wuhan au precedat debutul documentat al pandemiei de SARS-CoV-2 din decembrie 2019.
”Deşi nu putem confirma dacă volumul crescut a fost asociat în mod direct cu noul virus, dovezile noastre susţin alte lucrări recente conform cărora izbucnirea a avut loc înainte de identificarea din piaţa Huanan (Wuhan)”, se arată în cercetare.
Paul Digard, expert în virologie la Universitatea din Edinburgh, a spus că folosirea informaţiilor referitoare la cuvinte introduse în motoarele de căutare şi imagini satelitare ale traficului din apropierea spitalelor pentru a detecta izbucnirea unor focare epidemiologice ”este o idee interesantă cu o oarecare validitate”.
Cu toate acestea, a mai spus expertul, datele sunt doar corelative şi, aşa cum au observat cercetătorii de la Harvard, nu pot identifica o cauză. ”Este o cercetare interesantă, dar nu sunt sigur că ne duce prea departe”, a spus Keith Neal, profesor de boli infecţioase şi epidemiologie la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.
Răspunzând unei întrebări referitoare la această cercetare în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a spus: ”Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vii cu o astfel de concluzie bazată pe observaţii superficiale precum volumul traficului”.
Cercetarea Harvard, care a fost publicată online ca variantă ”pretipărită”, a arătat o creştere bruscă în ceea ce priveşte numărul maşinilor din parcarea spitalelor în august 2019. ”În august, am identificat o creştere deosebită a căutărilor referitoare la diaree, ce nu a mai fost observată în timpul sezoanelor gripale anterioare şi care nu a mai fost asociată cu căutările datelor referitoare la tuse”, se mai spune în studiu.
Neal a menţionat că studiul a inclus traficul din jurul a cel puţin un spital de copii, deşi copiii se îmbolnăvesc de gripă, dar cazurile de COVID-19 sunt puţine în această categorie de vârstă. Digard a atras atenţia că, prin concentrarea asupra spitalelor din Wuhan, cunoscut deja ca epicentrul epidemiei, ”cercetarea forţează corelarea”.
”Ar fi fost interesant – şi probabil mult mai convingător – să vedem analize de control ale altor oraşe chinezeşti din afara provinciei Hubei”, a apus acesta.AGERPRES