Un compus chimic emanat de pielea umana este motivul principal pentru care tantarii au ajuns sa prefere sangele oamenilor celui al animalelor, indica un studiu, preluat de The Independent.
Sulcaton-ul este un ingredient important in mirosul specific uman, iar tantarii au invatat sa-l recunoasca cu multe mii de ani in urma, drept semn ca se afla in apropierea unei surse de hrana, au descoperit oamenii de stiinta.
Cercetatorii au descoperit, totodata, ca in timp ce tantarii de azi, cu corpul negru, care se hranesc cu sangele animalelor cu blana din padure, nu au nicio preferinta pentru sulcaton, tantarii maro care traiesc in si in jurul satelor din Africa sunt extrem de atrasi de miros.
„Stim ca tantarii au evoluat astfel incat sa le placa modul in care mirosim”, a indicat Leslie Vosshall de la Universitatea Rockefeller din New York, care a condus studiul publicat in revista Nature.
In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au identificat un grup de 14 de gene din genomul tantarului, strans legate de preferinta pentru mirosul uman si un receptor de miros — denumit OR4 — extrem de activ la tantarii care prefera oamenii.
Cercetatorii au legat receptorul OR4 de unul dintre multii compusi, prelevati de la pielea umana, care alcatuiesc mirosul natural al omului. Aceasta a fost cheia care a legat tantarii de mirosul noii sale gazde umane, conchide The Independent.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres