Răsturnare de situaţie după ce Ministerul Mediului a fost somat să aprobe împuşcarea unei ursoaice care, săptămâna trecută, a ucis un bărbat în Harghita. Informaţii noi dovedesc că în zonă se face trafic cu sălbăticiuni, aşadar nu este exclus ca omul atacat să fi intrat în bârlog şi să încerce să-i fure puii. Luni, un individ din acest judeţ anunţa pe Facebook că doi pui de urs sunt de vânzare. Urmăriţi un reportaj filmat cu o cameră ascunsă.
Un italian stabilit în Miercurea Ciuc a postat pe Facebook poze cu un pui de urs, pe care l-ar fi găsit în pădure. Iar un amic de-al său a redistribuit fotografia, precizând că sunt – de fapt – doi pui de vânzare care îşi aşteaptă clienţii. O echipă ProTV a verificat întreaga poveste.
CAMERA ASCUNSĂ:
Reporter: Vrem să facem rost de un pui de urs.
Italian: Aaaa, păi l-am dat!
Reporter:Când l-aţi dat?
Italian: Ieri!
Reporter: Şi mai puteţi face rost de altul?
Italian: Nu, l-am dat la unu din Bălan.
Reporter: Ştiţi cum merge piaţă, cum merge preţul?
Italian: Cam 500, 600 de euro. Oamenii nu spun că au urs, că nu se poate.Trebuie declarat cum l-ai găsit, unde l-ai găsit, că dacă se afla te pun în puşcărie.
Italianul susţine însă că ar fi trimis sălbăticiunea gratuit la centrul de reabilitare a puilor de urs din zona oraşului Bălan, dar nu vrea să spună prin cine.
Administratorul centrului spune că a primit, într-adevăr, un pui, printr-o persoană, însă cu 24 de ore înainte. Iar această persoană a luat animalul printr-o reţea în care s-ar fi cerut bani.
Leonardi Bereczky, administratorul centrului: “Eu acum două zile am luat un pui de urs de la Miercurea Ciuc de la cineva care mi-a spus că l-a luat de la altcineva, care l-a cumpărat la rândul său. Este un iubitor de animale care a văzut că este vorba de o ilegalitate şi că ursul trebuie salvat cât mai repede. Eu bănuiesc că şi la Crişeni s-a întâmplat acelaşi lucru. Eu sunt convins că acel om nu a mers cu bună credinţă la bârlogul ursoaicei”.
Bănuielile sunt confirmate, parţial, şi de martorii tragicului eveniment de săptămâna trecută când un bărbat a intrat în bârlogul unei ursoaice şi a fost ucis. Omul s-ar fi dus intenţionat acolo şi a vrut s-o alunge de lângă pui.
Localnică: “A vrut să vadă ursuleţii. A intrat până în groapă. Ursul l-a tras de tot în bârlog.”
Localnic: “L-am strigat: Vino înapoi, nu te du acolo! Dar nu ne-a ascultat, s-a dus acolo şi s-a întâmplat tragedia.”
După ce a fost informat că discuţia privind vânzarea puiului de urs a fost înregistrată de jurnaliştii Pro Tv, cetăţeanul italian a transmis prin intermediul unei prietene că ar fi găsit ursuleţul în faţa porţii, lângă pădure, şi l-a dus la centrul de reabilitare din Bălan. În schimb, amicul său ne promite un alt ursuleţ.
Reporter: Italianul nu îi mai are.
Prietenul italianului: Probabil s-au vândut!
Reporter: Puteţi să îmi faceţi rost de un alt pui?
Prietenul italianului: Da, încerc. Vă sun când reuşesc!
Liviu Cioineag, director executiv Coaliţia Natura 2000: “Este un fenomen. Pot fi grădini zoologice de la noi sau din străinătate, sau restaurante unde se serveşte urs, poate că şi persoane particulare, inconştiente, care vor să aibă. Pentru un urs adult e nevoie de avize, proceduri, cu un pui e mai simplu.”
Conform legii, deţinerea animalelor sălbatice este interzisă. Cei care găsesc un exemplar rănit şi cred că îl pot îngriji până se face bine, trebuie să obţină acordul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.
Iar parlamentarii europeni spun că traficul de animale este al treilea ca amploare la nivel mondial, după cel de droguri și cel de arme. Afacerea aduce, în întreaga lume, venituri ilegale de miliarde de euro.
Sursa Ştirile Protv
Foto Arhivă