Vezi VIDEO
Proiectul de lege prin care “drogurile legale” au fost interzise oficial face valuri in randul amatorilor de “vise artificiale”. Cuprinsi de spaima intrarii in sevraj, consumatorii incearca sa isi faca provizii, asta cel putin pana cand legea implementata de Ministerul Sanatatii va fu publicata in Monitorul Oficial. Autoritatile sanitare, dar si cei care nu sunt tentati sa incerce plante etnobotanice se declara fericiti ca Romania a spus “NU!” drogurilor, intrucat ele creeaza dependenta, spun ei, indiferent de cat sunt ele de… usoare.
Au trecut trei zile de cand proiectul de lege privind interzicerea consumului de plante etnobotanice a fost aprobat de Parlament. Pentru a nu avea probleme cu autoritatile, fie ele OPC ori Politie, administratorii magazinelor de vise si-au sistat suspendat activitatea. Cel putin “de ochii lumii”.
Pe usa unuia din “spice shop”-urile din Baia Mare scrie “DESCHIS”, orar 14.00-22.00. In pofida anuntului, usile sunt inchise. Nimeni inauntru. Aceeasi situatie la un alt magazin, de pe strada Moldovei. Usile de lemn sunt ferecate cu un lacat urias. Nici la shopul de pe Vlad Tepes nu este tipenie de om. Doar o cana uitata afara aminteste ca aici era un spatiu comercial. Si inca unul neobisnuit. Unde se vindea… “iarba”. Un alt magazin, din apropierea Scolii “Nicolae Iorga” din Baia Mare, inchis si el, are insa afisat pe usa un numar de contact.
Penstru cei care doresc cu orice pret sa paseasca in “lumea ganja” s-a deschis o alta portita. Comanda se poate face telefonic. “Numai special gold mai am pe stoc, atat. La 50 de lei”, precizeaza un administrator de spice shop, contactat telefonic. “Pana cand intra legea in Monitorul Oficial, mai pot aduce. Dupa aia, gata”, adauga barbatul, precizand ca nu aduce “marfa” noua, pana cand situatia se va reglementa.
De cand si-au deschis portile, “magazinele de vise” din Romania au facut mai multe victime. Daca la nivel national, au fost tineri care si-au pierdut viata din cauza plantelor etnobotanice consumate (la Iasi sau Galati), iar altii au ajuns la Urgenta, in Maramures nu s-a inregistrat niciun caz confirmat oficial, doar zeci de suspiciuni.
Directorul medical al Spitalului de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare, Sabin Nemes Bota, a explicat ca nu se cunoaste cu precizie numarul celor care au ajuns la UPU din pricina ierburilor, deoarece nu exista specialisti in domeniu in Maramures, respectiv chimisti, toxicologi, specialisti in botanica, care, printr-o analiza unitara, ar putea depista consumul de plante halucinogene. In lipsa unor specialisti in domeniu, un astfel de diagnostic poate fi pus doar daca pacientul recunoaste ca a consumat “droguri usoare”.
“Au venit persoane care s-ar fi simtit rau si au spus ca ar fi baut ceva, ar fi inhalat ceva, dar nu putem proba asa ceva, asa ca mergem in continuare “pe incredere” si se trece in diagnostic consum de substanta necunoscuta”, a declarat Sabin Nemes Bota.
Marea majoritate a opiniei publice a primit cu bratele deschise decizia Ministerului Sanatatii.
“Nu sunt de acord cu acest mod de viata pe care il au tinerii din ziua de astazi. Sa se inchida mai repede! Trebuie sa asiguram o viata mai buna tinerilor nostri, sa stim sa ii educam”, a spus baimareanul Calin Bochis, tinandu-si in brate fiul. “Oamenii trebuie sa traiasca mai mult in realitate, nu sa se ancoreze in niste tigari”, adauga si mama micutului, Elena Bochis.
“Foarte bine ca se inchid. Sunt niste prostii. Dauneaza, pentru ca sunt chimicale”, e de parere tanarul Mihai Hendrea.
Altii cred ca decizia e una nedreapta, in contextul in care tinerii au si alte vicii, la fel de nocive, precum fumatul sau consumul de licori bahice.
“Daca e legal sa te droghezi, e porcarie mare. Si tigarile ar trebui interzise”, crede Robert Balint.
“Mai avem nevoie de ele deocamdata”, spune tanarul Danut Achim , care nu recunoaste ca a consumat vreodata astfel de produse. “Nu e o idee buna ca se inchid magazinele astea, ca poate ne-or trebui si pe viitor”, adauga si Stefan Micas.
CITESTE SI:
Sursa: Catalin Tineghe