Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş au tot vorbit în ultimele luni despre posibilitatea de contractare a unui credit bancar în sumă de 500 de miliarde de lei. Banii aveau ca destinaţie refacerea infrastructurii rutiere a judeţului, care a ajuns sub orice critică. Drumurile judeţene, la care nu s-a lucrat de ani în şir, au ajuns sub orice critică, iar pe unele tronsoane au ajuns să arate ca nişte uliţe.
Suma, destul de impresionantă, i-a cam speriat pe unii dintre aleşi. Aceştia au tot făcut şi refăcut calculele, dar au tot amânat contractarea creditului. În această vară s-au apucat să caute ofertele cele mai profitabile, conducerea consiliului şi membrii comisiei de buget-finanţe fiind însărcinaţi cu selecţia băncilor.
Planurile s-au schimbat însă, iar acum consilierii judeţeni vor să ia un împrumut nu de 500, ci de 800 de miliarde de lei. Majorarea creditului este posibilă şi datorită modificărilor legislative intervenite între timp şi care permit creşterea gradului de îndatorare peste procentul de 20%, cât era iniţial.
În urma discuţiilor preliminare, consilierii judeţeni din comisia de buget-finanţe au considerat că un nivel de îndatorare de 30% nu preupune riscuri financiare prea mari şi poate acoperi nevoile judeţului. Cea mai mare parte a banilor va fi direcţionată tot pentru repararea drumurilor, iar cu restul se vor achita contribuţiile la proiectele cu finanţare externă derulate sub umbrela Consiliului Judeţean Maramureş. Decizia urmează să fie luată într-o şedinţă viitoare a forului administrativ, dar numai după o dezbatere de principiu între consilieri.
Sursa: Meda Muntean