Prin patalamale vor sa isi dovedeasca eficienta sefii institutiilor deconcentrate si primarii maramureseni. Mai precis, reprezentantii administratiei publice din judet au in plan sa obtina certificate de management al calitatii, mai precis celebrul ISO pe care si Primaria Baia Mare l-a detinut pana anul trecut si care nici nu a ajutat, nici nu a incurcat prea tare treburile municipalitatii, pentru ca multi functionari au facut tot cum au stiut ei. Alesii si demnitari maramureseni vad in acest demers un pas spre modernizarea administratiei, chiar daca exempul de la Baia Mare nu este elocvent.
Pe langa comisii, comitete si comitii, un “grup de modernizatori” functioneaza in Prefectura Maramures al carui scop este “de a identifica actiuni, de a elabora proiecte, strategii si procese in scopul de a reforma administratia publica locala”.
Azi, 12 aprilie, mai bine de o ora au discutat “modernizatorii” despre viitorul administratiei publice, pornind de la modelul creat de Prefectura Maramures, ai carei reprezentanti lucreaza de aproape opt ani la proiectul de modernizare al institutiei. Potrivit oficialilor, documentul urmeaza sa fie finalizat in luna decembrie a anului viitor, ceea ce presupune ca, in acest ritm, peste un deceniu s-ar putea incheia reforma institutionala si in primariile din comunele Maramuresului.
Totusi, obtinerea certificatului ISO doar pentru a da bine pe antetul adreselor emise de institutiile statului a fost comentata de catre profesorul universitar Gavril Ardelean, prezent la eveniment. “Obiectivul dumneavoastra nu este sa scrie acolo ca aveti un asemenea certificat, ci mai important este ca trebuie sa serviti populatia, sa aveti acest management la nivel de institutie sau localitate si sa oferiti servicii prompte, de calitate”, a spus el.
Subprefectul Gyongyike Bondi a aratat insa ca e nevoie de o reforma, pentru ca, in prezent, in birourile administratiilor locale se lucreaza ca pe vremuri. “Asa cum am lucrat pana acum nu se mai poate. Este o metoda depasita. De asta v-am chemat, daca doriti sa ne ajutati, nu este obligatoriu, vrem sa facem asta pentru judetul nostru”, a propus subprefectul Gyongyike Bondi.
Reprezentantul guvernului a propus sa se faca o schema de lucru – un ghid – care sa fie distribuita in teritoriu, astfel incat functionarii sa nu mai lucreze cum ii taie capul – cum se intampla acum.
Sursa: Catalin Tineghe