Modificari in registrul agricol elaborat pe urmatorii patru ani. Secretarii primariilor maramuresene au fost informati astazi, 12 octombrie, ca au posibilitatea pana in 2017 sa tina acest document fie in format electronic, fie pe hartie. In schimb, din 2017, registrul agricol va putea fi intocmit si pastrat doar in format electronic.
Pana in acest an, primariile aveau obligatia de a tine registrele agricole atat in format electronic, cat si pe hartie. Cu toate acestea, in urma verificarilor facute in 2013 de statisticieni s-a constatat ca in doar 39 din cele 76 de unitati administrativ-teritoriale ale judetului Maramures, registrele agricole erau pastrate in ambele formate, asa cum preciza legislatia. Pana in 2017 va exista insa posibilitatea pastrarii acestui document intr-un format sau altul, in functie de optiunea specialistilor din administratiile locale.
„In noua ordonanta, Consiliul Local la propunerea primarului aproba prin hotarare modul de organizare al registrului agricol pe suport de hartie sau format electronic. Pentru 2010-2014 era obligatoriu in ambele formate. Acum, pana la 1 ianuarie 2017 este la latitudinea Consiliului Local, respectiv administratiei publice locale, modalitatea de mentinere a registrului agricol. Incepand cu 1 ianuarie 2017 registrul agricol se intocmeste si se tine doar in format electronic”, a declarat directorul executiv adjunct al Directiei Judetene de Statistica Maramures, Marius Pop.
Conform altor modificari, datele din aceste documente vor trebui centralizate pana la mijlocul lunii aprilie. „O alta modificare importanta se refera la centralizarea datelor. Daca pana acum existau trei date pentru trei indicatori diferiti, acum, in ordonanta 9, toate datele de centralizare sunt pana in 15 aprilie”, a adaugat Marius Pop.
In urmatoarea luna, statisticienii vor organiza in teritoriu sedinte operative cu agentii agricoli pentru a-i instrui cu privire la modul de completare al acestor documente si cu noile modificari aparute.
Sursa: Camelia Tocaci