Vezi VIDEO
Centrul Universitar Nord Baia Mare a fost luat cu asalt, in primele zile de inscrieri la nivel de licenta si masterat. Absolventi din tot judetul au decis sa opteze pentru universitatea baimareana, mai ales ca, din acest an, diplomele obtinute vor fi de Cluj si nu de Maramures. Multi dintre cei care si-au depus dosarele de admitere au marturisit ca nu s-au consultat cu apropiatii cand au ales specializarea, ci au facut alegerea in functie de ceea ce au crezut ca li se potriveste.
In total, in primele trei zile de inscriere, aproximativ 300 de absolventi au fost luati in evidente de universitatea baimareana. Unii au ales sa ramana in domeniul in care au studiat pana acum, insa altii au decis sa incerce altceva. Cu toate astea, cei mai multi au luat in calcul faptul ca acum universitatea baimareana este sub umbrela Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.
„As dori sa merg mai departe la Teologie, pentru ca am facut un seminar teologic – pe asta ma axez. Am ales sa raman in Baia Mare, pentru ca mi se pare mai aproape de casa si, oricum, diploma este tot de Cluj, aici la universitatea din Baia Mare. E mai bine asa – cheltuieli mai putine -, pentru ca la Cluj mi se pare foarte scump”, a marturisit tanarul Marian Claudiu Pop.
Tinerii care si-au depus dosarele de admitere sustin ca prea putini profesori isi dau interesul, in timpul liceului, pentru a-i sfatui cu privire la specializarile pe care ar trebui sa le aleaga, in functie de inclinatiile lor. Asta, desi inscrierea la facultate este un pas foarte important in viata.
„M-am inscris la Jurnalism. Ma atrage aceasta meserie si chiar mi-as dori sa profesez, avand in vedere ca scriu poezii, imi place sa compun, imi place sa cant si e singura optiune care m-a atras. Nu m-a indrumat nimeni. Eu m-am gandit singura la aceasta optiune”, a marturisit Madalina Zete.
In urma fuziunii cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare a primit doar 500 de locuri bugetate la nivel de licenta, cu 100 mai putine decat anul trecut.
„La licenta, numarul total de locuri bugetate este distribuit in felul urmator: la Inginerie sunt 138, la Resurse Minerale si Mediu sunt 83, la Litere 142, la Stiinte 137 – deci astea sunt locurile bugetate, care insumate, sunt 500. Din cele 500 de locuri, noua sunt rezervate romilor, deci ei beneficiaza de discriminare pozitiva, prin care concureaza numai intre ei”, a precizat prorectorul centrului, Dan Calin Peter.
In privinta masteratelor, 477 de locuri bugetate au fost repartizate celor patru facultati din Baia Mare. Dintre acestea, 120 sunt la Facultatea de Inginerie, 40 la Facultatea de Resurse Minerale si Mediu, 165 la Facultatea de Litere si 152 la Facultatea de Stiinte.
Inscrierile vor continua pana in data de 23 iulie. Ulterior, la unele dintre specializari vor fi sustinute interviuri, probe scrise sau diferite testari pe aptitudini.
Sursa: Gabriela Kuhajda, Anca Popescu