Universitatea Spiru Haret a avut in anul universitar 2008/2009 numai la specializarile din Baia Mare peste 3.000 de studenti, o cifra mare raportat la cifrele de scolarizare ale Universitatii de de Nord care are un numar dublu de sectii si putin peste 5.000 de studenti. Universitatea Spiru Haret are insa filiala si in Sighetu Marmatiei, prin urmare, fara efort, insitutia de invatamant s-ar putea lauda ca scolarizeaza cei mai multi studenti din judet. De altfel, chiar pe site-ul institutiei s-a anuntat ca, ”in anul universitar 2008/2009, unul din trei studenti din Romania invata la Universitatea Spiru Haret”.
Fara probleme se poate sustine, tinand cont de faptul ca Universitatea Spiru Haret are in jur de 300.000 studenti in toata tara, ca este printre cele mai mari daca nu cea mai mare institutie de invatamant din Romania. Numarul record de studenti consta intr-o strategie de marketing, nu neaparat intr-una educationala, pentru ca majoritatea studentilor sunt inscrisi la specializarile de invatamant la distanta sau la frecventa redusa.
Numai la nivelul centrului din Baia Mare exista 19 specializari – toate in format ID, la care inscrierile au inceput inca din primavara si se vor face pana in 1 octombrie, dupa cum a anuntat directorul sucursalei locale, Vasile Tiplea. Acesta a declarat ca centrul isi desfasoara activitatea potrivit deciziei Senatului USH.
”S-a luat o decizie in Senat, s-a dat un comunicat de presa, ni s-a comunicat sa ne desfasuram activitatea potrivit programului nostru, prin urmare inscrieri se fac pana in 1 octombrie, cand incepe anul universitar”, a spus Vasile Tiplea, directorul Centrului ID Baia Mare al Universitatii Spiru Haret. El a mai aratat ca dupa izbucnirea scandalului lumea a continuat sa se intereseze de formalitatile necesare la inscrierea pentru specializarile existente si ca doar reporterul eMaramures.ro a fost mai interesat de legalitatea lor.
La nivel national, 41 din cele 47 de programe ID si 29 din cele 47 de programe la frecventa redusa pe care USH le ofera sunt deschise fara niciun fel de aviz, dupa cum rezulta din datele oficiale ale MECI. Directorul centrului din Baia Mare, Vasile Tiplea, a spus ca exista acreditari provizorii, iar studentii sau cei care vor sa se inscrie la Spiru Haret pot sa afle toate informatiile de pe site-ul oficial al institutiei. El a mai spus ca la sediul USH din Baia Mare exista un sistem informatic care le permite studentilor sa fie in legatura cu dascalii lor direct pe internet, prin urmare nu ar trebui sa existe comentarii.
Conform Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), doar 14.000 dintre cele 56.000 de diplome pe care conducerea Universitatii ”Spiru Haret“ le-a solicitat ministerului pentru absolventii din promotia 2008/2009 vor putea fi eliberate absolventilor, restul neavand acoperire legala.
Senatul Universitatii Spiru Haret si-a anuntat intentia de a da in judecata Ministerul Educatiei dupa ce acesta a interzis efectuarea de inscrieri la specializarile neacreditate, ideea vehiculata fiind aceea ca multe institutii de invatamant private au ajuns doar ”fabrici de diplome”. Intr-un comunicat de presa, USH a invocat o prevedere legala care prevede ca ”activitatea didactica se poate organiza in urmatoarele forme: de zi, seral, cu frecventa redusa si la distanta, iar formele de invatamant seral, cu frecventa redusa si la distanta, pot fi organizate de institutiile de invatamant superior care au cursuri de zi”, aratand ca are tot dreptul sa faca inscrieri tinand cont de faptul ca au specializari si la zi.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean