O noua propunere a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, e pe cale sa revolutioneze sistemul de invatamant romanesc. Ministrul are in plan modificarea admiterii in liceu pentru a saptea oara in zece ani. Ministrul a explicat ca doreste ca dascalii de gimnaziu sa realizeze recomandari elevilor, in care sa fie realizat un istoric al elevilor si, implicit, evolutia acestuia de-a lungul anilor de scoala. Masura este primita cu bratele deschise de catre reprezentantii din teritoriu ai Ministerului, care considera propunerea drept una benefica.
Admiterea in liceu s-ar putea modifica. Pe langa notele primite la testarea nationala si a mediei anilor de gimnaziu, elevii ar putea primi recomandari din partea profesorilor de gimnaziu pentru a putea apoi alege un liceu. In acest fel, se doreste aducerea invatamantului romanesc la standardele internationale.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures considera propunerea drept una benefica in scopul optimizarii sistemului de admitere in liceu din invatamantul romanesc. “Propunerea doreste sa alinieze invatamantul romanesc la standardele din Occident, dupa modelul american. In felul acesta, elevul va merge la liceul care i se potriveste, din punctul de vedere al aptitudinilor sale”, a explicat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
In opinia acestuia, masura nu este deloc subiectiva, deoarece dascalii nu vor risca sa recomande elevi fara o evaluare corecta prealabila. “Un profesor competent nu isi va permite sa recomande pozitiv un elev neperformant. Ca atare, in opinia noastra, este un model de luat in seama si care nu lasa loc de subiectivism”, a apreciat Filip.
Si reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM) considera masura drept una de imbunatatire a actului educational si de accedere a elevilor in clasele de liceu. “Consideram ca o astfel de masura ar fi binevenita. La recomandarea dascalilor, elevii vor ajunge la acele profiluri educationale unde au aptitudini”, a explicat Ioana Petreus, vicepresedintele SLIMM.
Sursa: Catalin Tineghe