Aproape 1.800 de absolventi de liceu participa, marti, la proba scrisa a examenului de admitere pentru Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, tinerii concurand pentru aproape 550 de locuri in sali supravegheate de camere video, masura dispusa pentru prima data in istoria unitatii de invatamant.
Rectorul Academiei, chestorul Ioan Liviu Taut, a declarat, marti dimineata, inaintea inceperii examenului, ca unitatea de invatamant dispune de 546 de locuri pentru anul universitar 2011-2012, din care 60 la specializarea „drept”, 203 la specializarea „ordine si siguranta publica”, 55 la pompieri si 30 la arhivistica.
Din cele 203 locuri la ordine publica, 15 sunt rezervate pentru cetateni romani de origine maghiara, sase pentru romi si noua pentru alte nationalitati.
La Politia de Frontiera, din 50 de locuri, unul este rezervat pentru un candidat rom si doua pentru cetateni romani de alte nationalitati.
De asemenea, la Jandarmerie sunt disponibile trei locuri pentru romi si patru pentru candidati de alte nationalitati.
La examenul de admitere din acest an s-au inscris, in faza initiala, 2.654 de candidati. In urma vizitei medicale, numarul acestora a ramas de 2.576.
Tinerii absolventi de liceu au sustinut deja probele fizice, in urma carora au mai ramas 1.750 de candidati, reprezentand o concurenta de 4,3 absolventi pe loc la politie, 3,4 pe loc la Politia de Frontiera, 3,9 pe loc la Jandarmerie, 2,3 pe loc la penitenciare si 2,4 pe loc la pompieri.
In 2010, numarul candidatilor inscrisi in faza initiala a fost de aproape 4.800, in urma probelor fizice ramanand in concurs peste 3.000.
In acest an nu au fost admise derogari de la norme in nicio situatie, a explicat Taut, fiind si prima oara cand salile in care absolventii de liceu sustin proba scrisa sunt supravegheate video. De asemenea, s-a stabilit o locatie noua pentru comisia de evaluare, care este securizata la standarde maxime.
Proba scrisa pentru Academia de Politie este defalcata in trei parti, anume Limba si literatura romana, Istorie si Limba straina. Fiecare parte cuprinde zece intrebari, notate cu 0,3 puncte. La final, se acorda un punct din oficiu.
Examenul scris se va incheia in jurul orei 13.00, dupa care membrii comisiei de evaluare vor incepe corectarea, de fata cu fiecare candidat in parte si cu un martor. Rezultatele vor fi afisate pe internet si la avizierul Academiei cel tarziu miercuri dimineata.
Sursa: Mediafax