Vezi VIDEO
O situatie ingrijoratoare privind numarul copiilor si adolescentilor supraponderali sau chiar obezi prezinta medicii maramureseni. Acestia arata ca, in ultimii ani, tot mai multi minori din judet se confrunta cu astfel de probleme, principala cauza fiind mancarea bogata in calorii si lipsa de miscare. Tentatiile alimentare nesanatoase – intre care se numara chipsurile, sucurile carbogazoase, ciocolata si preparatele gen “fast-food” – apar la tot pasul, multe dintre chioscurile care functioneaza in cadrul institutiilor de invatamant servind doar astfel de produse care se pot dovedi periculoase pentru sanatatea elevilor.
Problema a fost remarcata si la nivel national, Romania urcand pe locul trei in Europa in statisticile privind obezitatea infantila, cu un copil din zece peste limita de greutate normala. Medicii de familie din Baia Mare spun ca, de la un an la altul, s-au inregistrat valori tot mai mari ale indicelui corporal la varste tot mai fragede. Calculatorul, telefonul mobil sau tableta sunt inventiile care au scos din viata multor copii si tineri miscarea si sportul. In plus programul aglomerat de la scoala face ca meniul de la chioscuri sa fie alegerea alimentara la indemana.
“Este o foarte mare problema din pacate, si, pe zi ce trece, asta se observa cu ochiul liber pe strada. Fetite de 14-15 ani care au peste 1.70 si 100 de kilograme. Toata lumea are 40-41 la picior, chestii care in anii ‘90 nu vedeai. Toate formularele noastre de crestere a curbei de greutate si a inaltimii nu se mai respecta. La examenul de bilant facem un scor, iar toate acestea sunt mult depasite”, a explicat medicul de familie Felicia Borz.
In 2008, Ministerul Sanatatii a emis o lege prin care este interzisa comercializarea anumitor alimente in chioscurile din incinta sau curtea institutiilor de invatamant. O parte dintre liceele si scolile din municipiul Baia Mare respecta aceste norme, deoarece directorii au cerut prevazut o serie de conditii in contractele de inchiriere a spatiilor.
„Exista posibilitatea, atunci cand se face caietul de sarcini pentru licitatie, cand se inchiriaza acel spatiu, de a prevedea in caietul de sarcini obligatia de a respecta hotararea de guvern care prevede care sunt alimentele interzise de a fi comercializate in chioscurile alimentare din incintele institutiilor de invatamant, iar dupa licitatie, in contractul care se incheie intre institutie si firma care a castigat licitatia, se poate prevedea un articol referitor la neincalcarea acelei hotarari”, a explicat directorul Colegiului National “Gheorghe Sincai”, Carmen Anton.
Sunt cazuri in care se mai inregistreaza abateri, comerciantii gasind parghiile necesare pentru a-si expune si vinde marfa dorita. Cadrele didactice spun ca o vina in privinta alimentatiei nepotrivite o au si parintii, care lasa la latitudinea copiilor meniul zilnic, lansandu-le bani pentru pranz sau pentru o gustare la scoala.
„Sunt chioscuri cu deschidere la strada. Acolo se vinde si pentru scoala si pentru elevi, nu cred ca fac diferente. Din punct de vedere comercial, lor nu li se pot pune foarte multe restrictii. Sa stiti ca si in scoli, daca s-ar interzice si s-ar impune doar anumite produse, copiii vin oricum pe traseu, de unde isi pot cumpara chipsuri, hamburger si alte lucruri, iar pentru ca stiu ca la scoala vor gasi apa minerala sau plata, si atunci vin ghiozdan cu cola”, a explicat Ioan Muresan, consilierul pe probleme de invatamant al primarului Baii Mari.
Indiferent de varsta, prajiturile, bomboanele, pizza, hamburgerii, cartofii prajiti, mezelurile grase, snacksurile, covrigeii sarati sau orice tip de bauturi racoritoare, care, prin continut, au un aport de peste 300 calorii reprezinta, din pacate, alimente de nerefuzat pentru multi copii si adolescenti, care consuma cu placere astfel de produse.
„Astazi o sa mananc mere si corn, iar cateodata imi mai iau de la chiosc cate un covrig. Chipsurile si cola nu prea imi plac, dar sincer, imi mai iau cate o ciocolata din cand in cand”, a marturisit un elev.
“Am vrut sa imi iau ceva ciocolata, dar la noi la chiosc nu este. Am vrut sa mananc acum de dimineata, pentru ca am matematica si imi da energie. Pot sa gandesc mai bine. O sa imi ajunga ca mai am o ora si apoi merg acasa sa mananc ceva mancare”, a explicat un licean.
Pentru a evita riscul de a-si aduce copiii in pragul obezitatii, parintii sunt sfatuiti sa le puna acestora, in locul banilor de buzunar, un pachet consistent pentru scoala. Totodata, este important si exemplul pe care familia il ofera copiilor.
Astfel, un tanar educat sa consume doar alimente sanatoase, chiar daca va vedea la alti colegi alimente nesanatoase, acestea nu vor reprezenta o tentatie pentru el. Nutritionistii ofera un exemplu pentru ceea ce ar trebui sa contina pachetul zilnic al unui elev.
„Un pachet pentru copii la scoala trebuie sa fie consistent pentru ca, din pacate, majoritatea au ore multe la scoala si atunci trebuie sa suplineasca un aport alimentar caloric adecvat. Deci, neaparat sa contina un sandwich, o feliuta de paine cu ceva pe langa el. Preferabil este sa fie o sunca proaspata, in care vedeti fibra musculara, in care parintii sa fie constienti ca nu s-au putut face adaosuri alimentare, iar, pe langa aceasta, neaparat un fruct”, a recomandat nutritionistul Mihaela Mociran.
De asemenea, pentru o alimentatie echilibrata, specialistii sustin ca este foarte important sa respectam cele trei mese principale si doua gustari din timpul zilei, recomandarea fiind ca dupa orele petrecute la scoala, elevii sa consume mancare gatita, din care sa nu lipseasca supele cu legume.
Sursa: Anca Popescu Glodan