Cel mai mare impact va fi, conform reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), la nivelul ciclului primar. Acestia sustin ca numarul copiilor care in toamna vor intra in clasa I se va diminua cu mai bine de 16% comparativ cu anii precedenti.
Ei spun ca un minus mare, insa mai putin previzibil in ce priveste cifrele, va fi inregistrat si in invatamantul liceeal pentru ca numerosi adolescenti vor renunta sa continue studiile dupa clasa X-a, care acum e obligatorie.
“Am facut calculele dupa numarul de copii pe care ii avem acum la gradinita si am ajuns la concluzia ca vom avea cu aproximativ 1.000 de copii mai putin decat anul trecut”, a aratat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Acesta sustine ca este pentru prima oara cand se resimte o scadere atat de mare a numarului de elevi in judet si ca acest fenomen se datoreaza pe de-o parte “tendintei de scadere a natalitatii, iar pe de alta migratiei populatiei, inclusiv a parintilor”.
Pavel Filip a subliniat ca scaderea numarului de elevi este evidenta si la nivel liceal. “Adolescentii ajunsi in clasa XI-a sau a XII-a renunta de multe ori la scoala pentru a intra pe piata muncii. Multi dintre ei merg in strainatate unde castiga binisor chiar daca nu au foarte multa scoala.”
Specialistii ISJ au aratat ca in Maramures e in scadere inclusiv avantul pentru invatamantul superior. Purtatorul de cuvant al institutiei crede ca acesta este rezultatul direct al constrangerilor economice aparute in ultimul an.
“Intrarea in UE a schimbat mult lucrurile. Practic accentul s-a mutat din nou inspre meserii si scolile profesionale. Pe piata muncii din occident nu sunt cautati absolventi de drept cat constructorii, agricultorii sau mecanicii auto”, a aratat Filip.
El a explicat ca, in acest context, adolescentii nu se mai inghesuie la facultati pentru ca pot sa castige mult mai bine si mai rapid decat in situatia in care obtin o diploma intr-o meserie care nu e cautata de angajatorii europeni.
Pentru anii urmatori, inspectorii scolari maramureseni prevad o diminuare drastica a numarului de tineri care termina liceul si cu atat mai mult a celor care urmeaza o facultate, dar cred ca, in paralel, se vor dezvolta foarte mult scolile profesionale.
Partea proasta este ca nu numai elevii sunt cei care renunta la scoala, ci si profesorii. Sindicalistii din invatamantul maramuresean au aratat ca zeci de tineri angajati in toamna anului trecut au renuntat la posturi datorita salariilor mici si a conditiilor de lucru.
Sursa: Larisa Tivadar