Vezi VIDEO
In ultimii doi ani, Maramuresul a fost dat ca exemplu negativ in ce priveste numarul scazut de adoptii. Anul acesta, trei familii au reusit sa fie atestate pentru a infia un copil. Multi dintre parintii care-si doresc un micut ajung sa renunte in timp la demersurile necesare pentru adoptie, din cauza procedurii complexe care trebuie urmata si care dureaza luni intregi pana se ajunge la o hotarare judecatoreasca definitiva.
Conform unui raport prezentat la nivel central, anul trecut, in Maramures au fost adoptati trei copii. Trendul e unul constant si in 2015, avand in vedere ca in primul semestru au fost emise trei sentinte definitive pentru deschiderea procedurii de adoptie. Numarul copiilor abandonati care ajung sa fie luati in grija de alte familii e unul extrem de scazut, iar specialistii pun acest lucru pe seama procedurilor greoaie care implica timp, dar si mult consum psihic.
“Cei care doresc sa urmeze o astfel de cale pentru a avea un copil trebuie sa stie ca procesul e unul complex, cu implicatii juridice si psihologice. Procesul dureaza cateva luni, timp in care specialistii DGASPC deruleaza ample proceduri in vederea stabilirii compatibilitatilor intre copilul adoptabil si viitorii lui parinti. Primul pas pe care trebuie sa-l faca un parinte sau o persoana ar fi sa se adreseze DGASPC, catre Biroul Adoptii, care este specializat. Cazul e preluat si prelucrat in conformitate cu legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiilor”, a declarat purtatorul de cuvant al DGASPC Maramures, Florin Tartan.
Practic, adoptia presupune mai multe etape, prima dintre ele fiind informarea si consilierea prealabila asupra procedurii adoptiei la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu. Dupa ce este informat cu privire la ce inseamna adoptia din punct de vedere legislativ, cel interesat poate depune o cerere in vederea obtinerii unui atestat care-i da dreptul de a infia micutul. Dupa depunerea dosarului, urmeaza evaluarea persoanei, respectiv a familiei in vederea obtinerii atestatului, procedura ce va dura aproximativ 120 de zile, conform ultimelor modificari legislative.
“Ultimele modificari legislative au fost la legea 273/2004, in 2012 respectiv, publicata in 7 aprilie 2012. Modificarile ca procedura nu exista, e aceeasi procedura. Doar perioada de eliberare a atestatului a fost modificata de la 90 la 120 de zile, e cea mai mare modificare adusa acestei legi”, a adaugat Florin Tartan.
Dupa ce angajatii DGASPC vor stabili compatibilitatea dintre copilul adoptabil si o persoana sau o familie va fi intocmit un raport de potrivire. In baza acestui raport, copilul va fi incredintat in vederea adoptiei, prin hotararea instantei judecatoresti. Copiii care vor fi infiati devin adoptabili doar cand o instanta de judecata a deschis procedura de adoptii.
Sursa: Camelia Tocaci