Vezi VIDEO
Anul trecut, judetul Maramures s-a clasat pe ultimul loc la nivel national privind rata adoptiilor. Situatia s-a datorat in principal, dupa cum spun asistentii sociali, managerilor care au preluat cazurile de adoptii. Acestia au considerat necesar ca micutii abandonati sa fie monitorizati timp de un an pentru a vedea daca familia naturala s-a interesat sau nu de ei. Situatia s-a imbunatatit progresiv in ultimele trei luni, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC) aratand ca au inregistrat o crestere de patru locuri in clasamentul national.
La ora actuala, in Maramures exista un interes crescut pentru adoptii. La directie sunt inregistrate 17 potentiale familii care ar dori sa adopte un copil. „Noi am ramas pe ultimul loc in tara, pentru ca am avut o tentativa de a lua legatura cu familiile naturale. Acum, in trei luni, am reusit sa parcurgem patru locuri. Am fost pe 47, acum suntem pe 43”, a declarat Lavinia Orzac, director adjunct DGASPC Maramures.
Conform asistentilor sociali, in general, familiile din Romania sunt doritoare sa adopte copilul atunci cand el este mai mic, dar acest lucru este influentat, de regula, si de varsta cuplului. In cazul cuplurilor trecute de 50 de ani, de exemplu, recomandarea Directiei Copilului este pentru un copil cu varsta mai mare. De remarcat pentru Maramures este faptul ca trei dintre familiile inscrise pentru realizarea unei adoptii se potrivesc si au sanse reale sa infieze copii din alte judete, precum Satu Mare si Bihor. O veste buna privind procedura de adoptii este aceea ca din 17 aprilie 2012 s-au simplificat, aspect confirmat, prin practica, chiar si de asistentii sociali.
„E mai usor prin faptul ca acum deschiderile procedurilor de adoptie, managerul de caz poate sa mearga in instanta si sa sustina interesul copilului fara sa fie nevoie de acordul parintelui natural. Daca se face dovada ca timp de un an familia naturala nu mentine contactul cu copilul, se poate face deschiderea procedurii de adoptie”, Lavinia Orzac, director adjunct DGASPC Maramures.
Potrivit asistentilor sociali, adoptia poate fi realizata dupa ce trece acea perioada de un an, in care copilul nu a fost vizitat de familia natura, urmand apoi, ca intr-un interval cuprins intre 3 si 6 luni, cand are loc procesul de monitorizare si incuviintare, sa fie data o sentinta definitiva si irevocabila din partea judecatorilor.
Sursa: Anca Popescu Glodan