Catolicii sărbătoresc în 1 decembrie prima duminică de Advent, perioadă care precede naşterea Domnului. Cele patru duminici de Advent sunt marcate prin patru lumânări, prinse într-o coroniţă de brad.
Adventul este perioada de aşteptare, de o lună, dinaintea sărbătorii naşterii Domnului. Este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o astfel de coroniţă. Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului, ne pregăteşte pentru această sărbătoare, trezeşte în noi setea de rugăciune şi ne arată că Isus este adevărata lumină, spun preoţii romano-catolici.
Coroniţa are 4 lumânări, câte una pentru fiecare duminică a postului, şi o lumânare în mijloc, pentru seara de Ajun.
Prima lumânare simbolizează speranța, a doua lumânare dragostea, a treia bucuria, iar a patra pacea. Mai există și o a cincea lumânare care se aprinde chiar în seara de Ajun, simboblizând Nașterea Domnului.
Simbolistica lumânărilor de advent este completată de simbolistica propriu-zisă a coroniței. Ea simbolizează eternitatea, prin forma sa rotundă, viaţa şi renaşterea, un nou început, prin culoarea verde a cetinii de brad. Flacăra lumânărilor simbolizeaza lumina ce a venit pe lume odată cu naşterea lui Isus, iar roşul lumânărilor simbolizează sângele vărsat de Cristos pentru mântuirea noastră.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult