Creștinii romano-catolici intră duminică, 28 noiembrie, în postul Crăciunului, perioadă care se numește Advent. Acest cuvânt provine din latinescul “adventus”, care înseamnă așteptare. Adventul este un timp de pregătire a venirii Mântuitorului.
Coroana de Advent provine din nordul Europei, din Scandinavia, iar în ultimii ani a intrat și în comunitățile creștine. Ea constă dintr-un cerc de ramuri verzi, fără flori, pe care sunt puse patru lumânări. Cel mai bine este să fie de culoare mov. Lumânările simbolizează cele patru săptămâni ale Adventului și sunt treptat aprinse în fiecare dintre duminici.
Coroana de Advent are o funcție religioasă: vestește apropierea Crăciunului mai ales copiilor, ne pregătește pentru Crăciun, trezește rugăciunea comună, arată că Isus este adevărată lumina care învinge întunericul și răul.
Adventul nu este o perioadă de post sever, este un post al bucuriei, al așteptării. Totuși, până la Crăciun nu se celebrează cununii și nu se țin petreceri. Este perioada de așteptare a sosirii luminii pe Pământ, simbolizată și prin cele patru lumânări de pe coroana de Advent, care se aprind pe rând, în fiecare duminică, la rugăciunea comună a familiei. În prima duminică o singură lumânare, în a doua două, astfel încât de Crăciun să ardă toate cele patru, iar sosirea Mântuitorului să aducă lumină deplină atât în casele, cât și în sufletele tuturor creștinilor.
Cele patru lumânări arată cele patru săptămâni ale timpului Adventului. Aprinderea succesivă a lumânărilor indică apropierea progresivă a Naşterii lui Isus, progresivă victorie a luminii asupra întunericului. De aceea e bine că aprinderea lor să aibă loc seară, pe întuneric.