In fiecare an, data de 24 martie este destinata a solicita atentia publica asupra faptului ca tuberculoza, astazi, ramane totusi o problema de sanatate publica in lumea intreaga, producand moartea multor milioane de oameni anual, mai ales in lumea a treia. 24 martie comemoreaza ziua in care doctorul Robert Koch, in 1882, a uimit comunitatea stiintifica a vremii cu descoperirea sa: bacilul care ii poarta numele si care produce tuberculoza.
Sloganurile abordate in fiecare an, cu acest prilej, rimeaza cu prioritatea de moment a perioadei respective, in ceea ce priveste lupta impotriva tuberculozei. ,,Eu vreau o lume fara tuberculoza” reprezinta punctul de abordare a acestei boli din perspectiva unei bune informari a populatiei, ca mesaj pentru anul 2012, al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Cresterea numarului de cazuri de tuberculoza poate fi prevenita prin diagnostic precoce corect, tratamentul etiologic al cazurilor, depistarea si tratamentul contactilor bolnavilor, vaccinarea in maternitati, regim de viata sanatos care include o alimentatie bogata in fructe, legume, carne, lactate, evitarea fumatului, consumul excesiv de alcool, plimbari in aer liber, aerisirea incaperilor, evitarea aglomeratiilor, odihna, respectarea normelor de igiena personala si colectiva.
Complianta in tuberculoza se raporteaza mai ales la disciplina pacientului in ceea ce priveste administrarea tratamentului recomandat de medic, in conditiile in care, in pofida faptului ca medicamentele sunt gratuite (sau poate tocmai de aceea), beneficiul, exprimat prin starea subiectiva a pacientului, nu contrabalanseaza intotdeauna posibilele reactii adverse si nu este suficient motivant.
Tuberculoza devine rezistenta la antibiotice si se raspandeste rapid in Europa, avertizeaza un raport al Organizatiei Mondiale al Sanatatii (OMS).
Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent planul pentru lupta impotriva bolii, care cuprinde diagnosticarea a 85% din pacienti, dar si tratatrea a 75% pana in 2015.
Conform statisticii, doar 32% dintre pacienti sunt tratati corespunzator, iar multi intrerup tratamentul inainte de recomandarile medicilor, astfel ca bacteria capata rezistenta la antibiotice.
Noua tari europene au risc crescut de raspandire a bolii, arata raportul, iar printre acestea se afla Azerbaidjan, Republica Moldova, Rusia si Ucraina.
OMS avertizeaza ca lipsa de informare cu privire la aceasta boala in randul angajatilor din domeniul sanitar face ca riscul sa creasca. Multi medici nu recomanda testarea pentru tuberculoza persoanelor care fac parte din clasa de mijloc, pe motiv ca tuberculoza apare cel mai des in randul persoanelor sarace, in randul imigrantilor sau al consumatorilor de droguri sau alcool.
Romania este tara europeana cu cea mai mare incidenta a tuberculozei, cu aproape 30.000 de cazuri pe an. Prin comparatie, Albania are doar cateva sute de cazuri pe an.
Datorita unei mobilizari eficiente a sistemului de sanatate publica si retelei de specialitate de pneumoftiziologie, in judetul Maramures incidenta acestei boli este in continua scadere. Astfel, ca daca in anul 2008 existau 457 de cazuri noi (indicator de 89,29 la 100.000 locuitori), in anul 2010 numarul bolnavilor de tuberculoza a scazut la 356 cazuri noi pe an (indicator de 69,74 la 100.000 locuitori), iar in anul 2011 numarul bolnavilor de tuberculoza a scazut la 350 cazuri noi pe an (indicator de 68,67 la 100.000 locuitori).
Tuberculoza ramane in continuare, insa, un subiect deschis pentru care sistemul de sanatate va aloca toate resursele umane si materiale astfel incat, conform recomandarilor si strategiilor OMS, in secolul XXI sa nu mai moara nimeni de tuberculoza. In acest sens consideram oportuna implicarea si a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice prin serviciile de specialitate medico-sociala (asistenti comunitari, mediatori sanitari, asistenti sociali) in identificarea si monitorizarea persoanelor vulnerabile la boala, stiut fiind faptul ca cele mai multe cazuri se selecteaza in mediile cu un statut socio-economic deficitar.
Sursa: Advertorial