Marius Pop
Sfara Tours Baia Mare
Pana nu demult, “Coasta Soarelui” era o zona relativ saraca din sudul Spaniei, cu sate pescaresti si localitati mici insirate de-a lungul coastei de sud, din Andalusia pana dupa Malaga.
Dupa 1950, zona a inceput sa sufere modificari si incet incet sa se transforme in una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice pe plan mondial. Dupa anul 1995, pe langa statiunile turistice, dezvoltatorii imobiliari au facut investitii uriase in cartiere de case de vacante puse spre vanzare in special cetatenilor britanici.
Afacerea a fost una prospera mai bine de un deceniu, astfel incat pe sute de km vezi astfel de asezari pozitionate de cele mai multe ori cu fata catre mare.
Eram curios sa aflu care sunt preturile pentru o astfel de casa si care este conceptul unui astfel de cartier. Majoritatea acestor case sunt compuse din 2 dormitoare, sufragerie, bucatarie si baie. In unele cartiere exista si piscine comune, iar in cele de lux, fiecare casa are piscina ei. Cele mai mici preturi pornesc de la 120.000 euro. Cele mai mari…
Ultimii ani au adus scaderea puterii de cumparare astfel ca multe dintre aceste cartiere au ramas nevandute. Dezvoltatorii au gasit o alta solutie si anume: inchirierea caselor pentru turisti. In mare parte, aceasta idee a functionat, mii de cetateni germani, britanici sau din tarile nordice petrec luni de zile pe coastele insorite ale Spaniei.
Aveam de ales intre doua rute: una mai lunga de-a lungul Coastei si cea de a doua, mai scurta care strabatea Muntii Sierra Nevada. Am ales-o pe cea de a doua tocmai pentru a vedea o trecere brusca de la munte la mare, de la varfuri inzapezite la nisip incins.
Sierra Nevada sau “Lantul Inzapezit” este un loc de poveste. Norii trec incredibil de repede parca spargandu-se de varfurile albite de zapada. De altfel aici se gaseste si cel mai inalt varf din Spania continentala: Mulhacen, 3482m. Spuneam anterior ca Costa del Sol este una dintre cele mai populare destinatii turistice la nivel mondial. Sierra Nevada la fel.
De ce? Pentru ca pasionatii de sporturi de iarna gasesc zapada aici aproape tot timpul anului iar Mediterana se afla la o aruncatura de bat.
La poalele muntelui se gaseste Granada, superbul oras vestit pretutindeni datorita constructiilor din vremea maurilor si a celor din perioada gotica, Malaga si Almeria.
Am strabatut apoi de-a lungul coastei mai multe localitati superbe inclusiv vestita Marbella. Aici veti gasi o sumedenie de celebritati care isi petrec vacanta. Turistii sunt de pretutindeni dar in special din Tarile Nordului, Marea Britanie, Emiratele Arabe, SUA sau Rusia. Pe langa plaja exceptionala, merita mentionate portul cu iahturi si spectaculoasele terenuri de golf. De-a lungului Coastei de 26 de km, aici se gaseste absolut tot ce doresti: 24 de plaje, magazine, parcuri, terase, baruri, restaurante, toate demne de o statiune de lux.
Lipit de Marbella se gaseste Puerto Banus un vechi sat pescaresc transformat in locul unde veti gasi acum unele dintre cele mai spectaculoase yahturi, magazine ale caselor de moda (Jimmy Choo, Louis Vuitton, Gucci, Fendi, Valentino…) si …o super viata de noapte.
Nu vreau sa insist acum cu detalii despre cele trei localitati mentionate desi oricare dintre ele ar merita-o din plin. Vreau sa vorbesc despre locuri in care ajungi si treci mai departe fara sa stii ca e ceva de vazut, ca merita sa te opresti macar pentru o cafea. Astfel ca, primul loc despre care vreau sa vorbesc se numeste San Roque, provincia Cadiz. O localitate mica de 23.000 locuitori prin care nu intrii decat daca te ratacesti sau doresti cu adevarat. De la intrare se observa cum cele trei culturi: spaniola, araba si britanica se impletesc. Spun britanica deoarece ne gasim in apropierea Gibraltarului care este domeniu britanic. In San Roque gasim una dintre cele mai frumoase fortarete din Europa: Pinar del Rey.
Era Siesta…si din nefericire totul era inchis. In piata centrala am gasit deschis un mic bar care am aflat de la localnici ca e si cel mai bun din oras. Am luat cateva gustari am sorbit o cafea dupa care am luat la pas stradutele pietruite din centru. Si aici portocalii erau la tot pasul si te imbiau sa intinzi mana si sa te infrupti din roadele lor.
Istoria locului este una atat de veche incat pe aici au trecut romani, vizigoti, arabi si castilieni. Orasul a inceput sa se dezvolte abia dupa 1704 cand Gibraltarul a fost pierdut de Spania in favoarea Marii Britanii iar locuitorii spanioli izgoniti de noua stapanire s-au stabilit in zona San Roque asteptand ca Gibraltarul sa revina in posesia lor. Bariera Spaniolo – Britanica se gaseste la 8 km distanta si poarta numele de LA LÍNEA DE LA CONCEPCIÓN. Dupa 1950 zona s-a dezvoltat industrial foarte mult dar si turistic in special in esturaul raului Guadalete.
Pe Calle San Felipe ajungi la Biserica Sf. Maria unde exista inca picturi infatisand imagini din invazia britanico olandeza din 1706. Orasul are si un teatru situat in piata centrala (Alameda) care isi deschide portile tuturor locuitorilor talentati pentru diverse reprezentatii. In timpul Pastelui zone se umple de turisti deoarece obiceiurile de aici sunt unele dintre cele mai spectaculoase din intreaga Spanie. Fiesta anuala este in August cand pe durata a trei zile intreaga comunitate si invitatii, sau turistii petrec pe ritmuri traditionale, cu meniuri dintre cele mai diverse stropite cu vinul local “fino” sau cu faimosul dry cherry de Malaga sau Jerez. Din varful colinei se poate admira frumosetea Mediteranei si a localitatii care reprezinta atat de bine regiunea.
Ziua s-a incheiat in Algeciras, cel mai sudic oras la Spaniei. Numele provine din arabul Al Jazeera care inseamna peninsula. Orasul este cunoscut datorita imensei rafinarii Cepsa si a portului care ofera linii directe spre Maroc si Algeria.
Iar daca doriti sa aveti informatii concrete despre plecari si preturi va stam cu placere la dispozitie in oricare din sediile noastre din Baia Mare: George Cosbuc 12, tel. 0262-206222, Gold Plaza, tel. 0262-420002 si la Auchan , tel. 0262-250065 sau sa ne scrieti pe adresa de e-mail: turism@biletedeavion.info
Articol preluat de pe blogul de calatorii SaCalatorim.ro
Sursa: Advertorial