Baia Mare are nevoie de servicii publice de calitate, la preturi corecte, are nevoie de institutii publice functionale, de ordine si siguranta pentru cetateni, de spitale, scoli si gradinite, de o infrastructura rutiera macar acceptabila, daca nu moderna, de parcuri si locuri de joaca, de locuinte pentru tineri, de protectie pentru varstnici si oportunitati de afaceri pentru crearea de locuri de munca.
Sa nu uitam ca taxele si impozitele locale pot fi platite de oameni care muncesc, care au o locuinta, care obtin venituri si sunt multumiti de conditiile de viata oferite familiilor lor de catre municipalitate.
Iar daca vorbim despre uratirea orasului, cea mai vizibila nerealizare este perpetuarea, in ultimii 15 ani, a situatiei, mai mult decat precare, a rromilor. Dovada a permisivitatii si lipsei de decizie fata de aceasta comunitate vulnerabila din multe puncte de vedere.
Disconfortul celorlati baimareni trebuie sa dispara
“Ultimul recensamant efectuat de primarie arata structura rromilor care locuiesc pe Craica, la Meda, la Ferneziu, pe Valea Rosie sau in zona Garii, dar nu reflecta situatia reala a tuturor celor ce apartin etniei si care, raspandindu-se in tot orasul, genereaza disconfort pentru ceilalti locuitori ai orasului – ne-a declarat parlamentarul de Maramures.”
”Sunt de mult incetatenite imaginile din preajma containerelor de gunoi, in spatiile industriale dezafectate, furandu-se tot ce se poate vinde, cersetoria din intersectii, sustragerile de bunuri din piete sau magazine, privelistea deloc agreabila de la portile de intrare in municipiu – Gara sau Autogara…”
Intrebat ce se poate face pentru diminuarea disconfortului celorlalti baimareni, deputatul Catalin Chereches ne-a spus: “Multa lume, si pe buna dreptate, reproseaza rromilor ca nu sunt baimareni, ca nu au radacini si sentimente fata de oras, ca nu contribuie aproape cu nimic la partea pozitiva a urbei.”
”Numai ca aceasta stare de lucruri fiind tolerata de mai bine de 15 ani si lipsind programele si actiunile de incluziune sociala, de integrare a lor, comunitatea rromilor a ramas la periferia societatii, generand focare de mizerie si violenta, ocupand abuziv terenuri, cladiri si proprietati fara sa ceara permisiunea cuiva. Lipsa mijloacelor de existenta, analfabetismul si lipsa de calificare profesionala a facut ca rromii sa ingroase in toti acesti ani, numarul celor care solicita asistenta sociala, asistenta medicala fara plata, scoli pentru ei, simtindu-se discriminati si lipsiti de drepturi…”
Baia Mare trebuie sa redevina un oras curat, sigur, linistit si prosper
Comunitatea rromilor nu mai trebuie sa fie doar o masa de manevra in campaniile electorale, trebuie sa respecte legea si drepturile celorlalti, sa munceasca, sa-si trimita copiii la scoala, sa se spele, sa-si curete casa si imprejurimile, sa nu mai distruga. Iar noi, ceilalti, trebuie sa-i ajutam, sa-i facem sa inteleaga ca nu suntem obligati sa platim factura mizeriei generate de ei.
Baia Mare trebuie sa redevina un oras curat, sigur, linistit si prosper, cu cetateni care se respecta unii pe altii – opineaza Catalin Chereches. “Cred ca a venit vremea ca lucrurile sa porneasca pe un fagas nou si pentru rromi. Baia Mare este un oras care trebuie sa se identifice cu arta, cu traditiile si nu cu mizeria unor concetateni de-ai nostri care traiesc dincolo de conventiile obisnuite. Cred ca prezenta lor in realitatea cotidiana constituie o problema nu usor de rezolvat, dar si o provocare pentru noul primar al municipiului Baia Mare…”
O casa, un viitor si pentru rromi!
“Suntem in stare, este de parere deputatul Chereches, sa derulam si la Baia Mare proiectul de dezvoltare comunitara «O casa, un viitor!», inceput in alte zone ale Romaniei de Asociatia Habitat for Humanity Romania si Fundatia Soros.
”Impreuna cu Agentia Nationala pentru Locuinte, familiile de rromi sunt implicate sa-si construiasca propriile case, alaturi de echipe de voluntari locali si internationali, sub indrumarea specialistilor in constructii. Pe de alta parte, in cadrul proiectului «O casa, un viitor», adultii vor fi calificati in domeniul constructiilor.”
In acest mod, rromii pot deveni proprietarii unei locuinte, platind lunar rate stabilite in functie de posibilitatile lor, pe o perioada mai lunga de timp, si stimulati sa participle la construirea acestora. Cred ca nu buldozerele rezolva aceasta situatie, ci proiectele viabile de dezvoltare comunitara”.
Sursa: Advertorial