Agentia de turism Mara International Tour va recomanda ca si destinatie de vacanta Egiptul antic. Egiptul este o destinatie ce impresioneaza prin traditie, o tara mereu surprinzatoare, care nu te lasa indiferent. Un sejur in Egipt este un prilej de relaxare, de distractie, dar si de a face descoperiri impresionante: oameni, locuri, traditii, gastronomie, istorie. Nu poti sa vizitezi Egiptul fara sa vezi Piramidele, Valea Regilor, dar si templele antice ce adapostesc mii de ani de istorie. Un aspect important al tarii este clima mereu calda, totodata plajele cu nisip fin si apele pline de viata ale Marii Rosii, ce ofera experiente de neuitat pentru pasionatii de snorkeling.
Orasul Cairo si piramidele
Capitala Egiptului este cel mai mare oras din Africa cu peste 18 milioane de locuitori, situat pe malul drept al Nilului. In raportul egiptean este un oras tanar, fondat in 949, dar totodata si cel mai mare centru industrial, comercial si cultural al tarii. Orasul se poate imparti in mai multe zone:
– „cartierul“ islamic cu moschee, fortareata medievala Citadela si bazarul mare Khan El Khalili cu aer patruns de mireasma florilor si de aroma condimentelor.
– cartierul crestin copt: mai veche cu cateva secole decat cea islamica cu biserici si locuri sfinte pentru copti si evrei (copti: Biserica Suspendata, Biserica Sfanta Maria; evrei:Sinagoga Ben Ezra). Este una dintre primele locuri din lume unde s-au stabilit comunitati crestine.
– cartierul/platoul Ghiza, pe malul vestic al Nilului cu piramidele faraonilor Keops. Chefren si Mikerinos si renumitul Sphinx cu trup de leu si fata de om.
Cairo este o metropola cu o viata ce pulseaza, in care se imbina perfect prezentul modern cu istoria antica.
Luxor este unul dintre cele mai mari orase de sudul tarii, cu aproximativ 150.000 de locuitori, cu cele mai interesante descoperiri arheologice din perioada Egiptului antic. Unul dintre punctele cele mai frecventate de turisti este templul din Luxor, construit in cea mai mare parte in timpul faraonului Amenophis III pentru cinstea zeului Amun.
Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stalpi, grupuri statuare si alte constructii, situate in zona Thebei (azi orasul Luxor), fosta capitala a Egiptului antic. Printre edificiile remarcabile ramase din perioada de glorie a Egiptului se remarca Templul lui Amon din Karnak, cea mai importanta cladire a complexului monumental si cel mai mare edificiu cu destinatie religioasa construit vreodata. Starea excelenta in care acesta s-a pastrat il transforma intr-unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Cea mai frumoasa parte a complexului este Marea Sala Hipostila, cu douasprezece coloane de 25 de metri.
Mormintele si templele funerare gasim in malul vestic al Nilului
Cel mai vestit este Valea Regilor si Valea Reginelor: mormintele regale din perioada dinastiilor 18-20 asezate la poalele unor creste muntoase ce se inalta deasupra peisajului. Timp de aproape 500 ani, faraonii au fost inmormantati in morminte sapate in stanca dintre care cel mai cunoscut este monumentul funerar al lui Tutankhamon. Aceste morminte sunt impodobite cu minunate basoreliefuri si mici picturi viu colorate. In imediata apropiere, se afla Valea Reginelor, cu mormintele acestora si ale copiilor regilor.
Din complexul de temple funerare putem aminti pe Deir el-Bahri un templu impresionant al reginei Hatshepsut. Pe malul vestic mai putem sa vedem ramasitele templului mortuar construit pentru Amenhotep al III.-lea si Colosii lui Memnon care au stat in fata acestuia; complexul Medinet Habu construit pentru Ramses al III-lea; urmele templului construit pentru Ramses II-lea – Rameseum.
Marea Rosie
Numele marii nu indica culoarea apei, deci apa nu este rosie. Denumirea poate proveni de la exploziile sezoniere ale cyanobacteriei Trichodesmium erythraeum, de culoare rosie, in apropiere de suprafata apei. O alta sursa ar putea fi muntii bogati in minerale de culoare rosie aflati in apropiere.
Marea a purtat de asemenea numele de “Golful Arab” in majoritatea surselor europene pana in secolul XX. Acest lucru provine din sursele grecesti mai vechi. Dupa Herodot, Strabon si Ptolemeu, toate sursele europene denumesc aceasta intindere de ape “Sinus Arabicus”, rezervand denumirea de Marea Rosie pentru apele din jurul sudului Peninsulei Arabice, cunoscute astazi drept Oceanul Indian. Marea Rosie desparte Africa de Asia.
Temperatura apei ramane relativ constanta la circa 21–25 °C, iar temperatura si vizibilitatea raman bune pana la o adancime de 200 m, insa marea este cunoscuta pentru vanturile sale puternice si curentii locali inselatori.
Golfulete nisipoase si plaje marginesc Marea Rosie. Datorita recifurilor de corali marea are diverse culori, de la verde-albastrui pal pana la albastru inchis. Farmecul Marii Rosii consta insa in lumea subacvatica, in pesti si corali.
Insula Giftun
Navigare relaxantă pe Marea Rosie, cu posibilitatea de a efectua scufundări la suprafată la două recifuri de corali, plus o oră si jumătate de plajă pe insula nelocuită Giftun. Pretul include transferul, navigarea, echipamentul pentru scufundare si masa
Dansul lor traditional se numeste sufi. Un dans hipnotizant al egiptenilor care, spun ei, reprezinta o forma de meditatie. Prin abandonarea propriului ego acestia se arunca intr-un dans ametitor, invartindu-se in cercuri repetitive fara sa ameteasca, ascultand muzica si gandindu-se la Dumnezeu.
Mara International Tour – www.mara-tour.ro
Baia Mare, bd. Unirii nr. 5, (vizavi de magazinul Maramuresul)
www.facebook.com/mara.tour
Sursa: Emm