Mihaela Babici, SFARA TOURS BAIA MARE
Amman, capitala Iordaniei, este un oras fermecator in care nu poti sa nu observi contrastul puternic intre saracie si opulenta dar in care, in mod oarecum paradoxal, pot sa coexiste in armonie oameni de diverse orientari religioase. Un exemplu elocvent in acest sens este ca pe acceasi strada se gaseste biserica ortodoxa, vis-a-vis moscheea si la cativa metri mai incolo biserica catolica.
Asa cum spuneam, in Iordania sunt relatii foarte bune intre crestini si musulmani. Este o poveste potrivit careia intr-un sat, imamul s-a imbolnavit chiar in perioada ramadamului. In aceasta perioada musulmanii nu au voie sa manace sau sa bea nimic pana la apusul soarelui. Explicatia pentru acest obicei este ca toata lumea trebuie sa simta ce simte saracul, care nu are ce manca si abia seara isi permite sa manance foarte putinul care a reusit sa si-l procure peste zi. Momentul in care musulmanii au voie sa puna ceva in gura este anuntat de catre imam. Cum imamul era bolnav, nu a mai fost cine sa anunte comunitatea musulmana. Preotul crestin vazand ca este deja tarziu si nu se aude rugaciune de dezlegare la mancare s-a dus la casa imamului. Acolo o gaseste pe sotia acestuia care ii explica ca imamul este bolnav si nu poate rosti rugaciunea. Atunci preotul s-a dus la biserica si tras clopotele in fiecare seara ca sa anunte musulmanii apusul soarelui si libertatea la mancare si bautura.
Situat initial pe 9 coline (asemenea orasului Roma si a Iasului), orasul s-a extins in timp ocupand azi… 18 coline. Se afla intre desert si fertila Vale a Iordanului, la aproximativ 4 ore de mers cu masina din orice parte a Iordaniei ai veni. Fiind un oras modern si prosper, aproape jumatate din populatia Iordaniei este concentrata in regiunea Ammanului.
Exista dovezi ale trecutului indepartat al orasului peste tot, dar asa cum spuneam, modernismul isi ia partea sa: se pot vedea multe cladiri moderne langa cafenele traditionale si bazare vechi. Toate cladirile sunt din piatra de culoare crem/bej, motiv pentru care mai este numit si “orasul alb”.
Daca ajungi in Amman, nu poti sa nu vizitezi Amfiteatrul Roman, ramasita impresionanta a vechiului oras roman Philadelphia (asa cum a s-a numit intr-o perioada orasul). Teatrul a fost, probabil, construit în secolul al 2-lea, in timpul domniei lui Antoninus Pius (138-61 i.Hr.). Constructia a fost proiectata si realizata pe trei niveluri: nivelul de jos, (cel mai apropiat de scena, a conducătorilor desigur), armata a asigurat secțiunea de mijloc, iar publicul larg cocoțat și mijind ochii in rândurile de sus. Altarul mic de deasupra rândul de sus de scaune a găzduit o dată o statuie a zeiței Athena (acum în Muzeul Național de Arheologie), care a jucat un rol important în viața religioasă a orașului.
In imedata apropiere, stradutele sunt pline de magazine care abunda de marfa de toate felurile: de la fructe si alimentare, la magazine de souveniruri si de haine traditionale, amestecate cu restaurante gen fast food in care sunt mai multi angajati in spatele tejghelei decat clientii care incap inauntru, si care in 1-2 minute iti servesc shaworma sau orice alceva poti lua repede la mână.
Preturile sunt destul de civilizate. Pentru o shaorma platesti undeva intre 1,5 si 2,5 dinari (in functie de marime), pentru un fresh de portocale sau o cafea între 1 si 3 dinari (in functe de locul unde le bei), un magnet incepand cu 0,5 dinari (depinde de locul de unde il cumperi), curmale si smochine pe la 3 dinari kilogramul iar inghetata la cornet in jur de 0,5 dinari cupa. Să ne reamintim că un dinar echivaleaza cu 1,4 dolari americani).
Dacă apa nu este foarte scumpă (6 sticle de 0,5 l costa putin sub 3 dinari), despre băuturile alcoolice nu pot spune acelasi lucru. O bere la la doză barul hotelului costa 6 dinari… In magazinele cu suveniruri e loc de negociere, cam la fel ca in Turcia, Tunisia sau Egipt. Nu veti gasi preturi afisate in astfel de magazine si vorba cuiva, probabil că singurele preturi fixe sunt cele din farmacii si de la intrarea în diversele obiective turistice.
Zona cunoscută sub numele de Citadela sta pe cel mai înalt deal din Amman, Jebel al-Qala’a (aproximativ 850m deasupra nivelului mării) și este site-ul de vechiului Rabbath-Ammon.
Ocupat încă din epoca bronzului, este inconjurat de un zid lung de 1700m, reconstruit de mai multe ori în timpul erei Bronzului si a Fierului, precum și in perioadele romane, bizantine și Umayyad.
Exista o multime de locuri care pot fi vizitate dar atracțiile cele mai de preț ale cetatii sunt Templul lui Hercule și Palatul Ummayad. Cei doi piloni gigantici sunt rămășițele Templului Roman . Există, de asemenea, o mână sculptată în piatră, care arată nivelul deosebit al detaliilor care ar fi împodobit templul în zilele sale de glorie.
Aproape peste tot vă veti descurca in engleză chiar dacă unori accentul localnicilor vă va pune în încurcătură. Oricum, majoritatea (dacă nu toate) indicatoarele sunt inscriptionate pe langă arabă în limba engleză.
Asa cum vă spuneam in episodul precedent, Regele Husein a orientat tara spre Occident indepărtând-o pe cât posibil de eternele conflicte din Orientul Mijlociu. Tara este impartita in 15 regiuni administrative, fiecare dintre acestea cu reprezentare in Parlament. Poate nu va vine sa credeti dar din fiecare zona administrativa este obligatoriu sa existe cel putin 1 femeie in Parlament. Regele numeste primul ministru care la randul sau isi alege ministrii cu care va lucra in cabinet, in numar de 16. Legile tarii sunt preluate in mare masura din legislatia franceza, inclusiv perioada de munca. De exemplu: cine lucreaza in armata dupa 14 ani de munca poate solicita pensionarea. Cei care lucreaza in invatamant se pot pensiona dupa 16 ani de munca. Si acest lucru se aplica indifferent de varsa… De exemplu, daca ai intrat in cadrul armatei la 18 ani (varsta minima de angajare) si lucrezi neintrerupt 14 ani, la 32 ani te poti pensiona! Se considera ca ti-ai indeplinit datoria fata de tara si poati sa te dedic in exclusivitate familiei. Acesti “pensionari” primesc pensia de la Statul Iordanian dar pot si sa isi deschida afaceri din care sa isi intretina familiile.
Nu trebuie uitat insa ca Iordania este una dintre putinele tari in care pedeapsa cu moartea nu a fost abolita. Este adevarat ca aceasta pedeapsa este pusa in aplicare destul de rar si numai daca condamnatul a comis una din cele trei infractiuni: tradare de tara, omor calificat sau pedofilie. Pentru ca pedeapsa sa fie pusa in aplicare este nevoie de decizia a sase instante de judecata diferite plus….decizia finala a Regelui.
In ultimii ani s-a pus tot mai mult bază pe turism si beneficiile aduse de vizitatorii străini, ceea ce face ca Ammanul să stea extrem de bine la capitolul “semnalizarea” obiectivelor turistice din tară. Am parasit Amman-ul cu regretul ca nu am avut ceva mai mult timp la dispozitie. Am mai fi putut vizita Moscheea King Abdulah, Moscheea Abu Darwish, Muzeul Iordanian de Arta Populara si Galeria Nationala Iordaniana de Arta sau Muzeul Regal de Automobile, ce contine o colectie impresionanta de masini de lux ale regelui Hussein al Iordaniei.
Ne astepta însă ceva foarte greu de reprodus in cuvinte: PETRA…
Iar daca doriti sa aveti informatii concrete despre plecari si preturi va stam cu placere la dispozitie in oricare din sediile noastre din Baia Mare: George Cosbuc 12, tel. 0262-206222, Gold Plaza, tel. 0262-420002 si la Auchan , tel. 0262-250065 sau sa ne scrieti pe adresa de e-mail: turism@biletedeavion.info
Articol preluat de pe blogul de calatorii SaCalatorim.ro
Sursa: Advertorial