Marius Pop
Sfara Tour Baia Mare
Unii spun despre insula greceasca Skiathos ca este gradina lui Dumnezeu. Altii spun ca Dumnezeu a avut un vis iar cand s-a trezit a creat aceasta insula.
Altii spun ca e paradisul, altii ca e cea mai frumoasa insula greceasca, altii iti jura ca te vei intoarce… Nu am de gand sa contrazic pe nimeni, gusturile nu se discuta sub nici un aspect, indiferent la ce se refera: mancare, bautura, femei, masini sau…insule
Sursa foto: www.ontheroad.ro
Sa trecem la treaba, vorba unei “vedete” autohtone. Skiathos este o insula greceasca la marea Egee, cu o suprafata de aproximativ 50 km2. Fiind insula, se poate ajunge doar cu avionul sau cu ferry-ul care pleaca de pe partea continentala a Greciei, mai exact din Volos. Transferul cu ferry dureaza doua ore jumatate si costa aproximativ 35 de euro de persoana. Aproximativ deoarece pretul se modifica in functie de …ceva. Recunosc ca m-am straduit mult sa aflu ce este acel ceva dar nu am reusit. Daca mergeti cu masina, taxa de masina incluzand soferul este de aproximativ 100 de euro. Ceilalti pasageri din masina achita bilet separat. Este un singur ferry pe zi, care pleaca din Volos dimineata la ora 9.30. Precum se schimba insa preturile, se poate schimba orarul asa ca daca va ganditi sa mergeti cu masina, verificati bine inainte aici.
Multi ati vazut filmul Mamma Mia despre care se spune ca a fost filmat in Skiathos. Adevarul este ca aici a fost turnata o singura scena, restul fiind filmate pe insula vecina Skophelos. Echipa tehnica si cativa actori au fost cazati in Skiathos, starurile Maryl Streep si Pierce Brosnan fiind cazati pe yahturi.
Daca va hotarati sa mergeti cu avionul, sunt agentii care au pachete complet, transport si cazare cu plecare din Bucuresti sau din Cluj. Este de preferat aceasta combinatie deoarece te scuteste de batai de cap: ajungi la aeroport, te imbarci in avion, zbori o ora, iti este asigurat transferul la hotel. Mai mult, exista reprezentanti ai agentiei care te asteapta la destinatie si apoi organizeaza si intalniri in care prezinta turistilor informatii despre insula si posibilitati de excursii.
Insula este mica dar fata de altele ofera multa verdeata. Astfel, pe un petec de pamant ai mare, plaja, padure si chiar putin munte. Majoritatea turistilor sositi aici isi inchiriaza masina, scuter sau bicicleta, ceea ce la ofera o mobilitate si posibilitatea de a explora toate cotloanele si plajele insulei. Preturile pentru inchirierea unei masini pleaca de la 25 de euro pe zi. O lista cu companiile unde gasiti masini de inchiriat gasiti aici. Se pot inchiria si barci cu motor, incepand cu 60 de euro pe zi. Pentru a inchiria o barca aveti nevoie de permis de conducere valabil.
Gasiti aici hoteluri si vile dintre cele mai variate: de la cinci stele la “minus” o stea. Multe unitati de cazare, sau mai bine spus mare majoritate nu sunt situate pe plaja asa ca ar trebui sa va informati bine despre locul pe care l-ati ales: pozitie, facilitati, acces la plaja. Unele spatii de cazare sunt noi, altele proaspat renovate, altele nu…si iti aduc aminte cu tristete de unele darapanaturi de pe litoralul nostru. Oricum, din punctul meu de vedere clasificarea lor este supra evaluata dar asta este o “boala” a tarilor mediteraneene. Daca va ganditi sa mergeti cu copii, ar fi bine sa va documentati foarte bine la cele scrise anterior. Nu de alta dar, daca alegeti sa stati la o vila de la care faceti zece minute pana la plaja cu copii, saltea, colac, galeata si lopatica, nu va veti bucura cu adevarat de vacanta. Exista autobuze locale (toate de culoarea verde) care circula din 15 in 15 minute dintr-un capat in celalalt al insulei. Pretul? Incepand cu 1 euro, in functie de sofer (maxim 3 euro).
In general preturile sunt civilizate tinand cond de faptul ca vorbim despre o insula si nu orice insula ci una “de firma”. O bere in supermarket (gasiti magazine peste tot) este in jur de 1 euro iar pe plaja pleaca de la 2 euro. Pe terase si in taverne berea incepe de la 3 euro iar sucul cam tot asa. O carafa de vin de 0,5 l ieftina o gasiti la 7 euro dar sa nu va asteptati sa beti vreun vin de soi. E “vinul casei”, mai exact vin varsat sau de cele mai multe ori vin din cutiile acelea de 5 litri. Partea buna este ca e usor, si a doua zi nu ai dureri de cap. Cafeaua pleaca de la 2 euro. Atentie de care cereti: greceasca, espresso sau cafea lunga. Frappe-ul care este o specialitate greceasca este foarte bun, indiferent de unde il veti cumpara. Mancarea este exceptionala cam peste tot. Recomand oricum locurile in care vedeti lume. Cu cat sunt mai multe mese ocupate, cu atat mancarea este mai buna si preturile acceptabile. Meniurile variaza de la cele traditionale cu salate, fructe de mare si peste pana la retete europene. Pretul pentru o masa de pranz sau cinaeste intre 15 si 20 euro pentru o persoana. Servirea este de cele mai multe ori foarte buna, singura obiectie este legata de faptul ca uneori taverna este atat de aglomerata incat personalul nu face fata.
Insula are peste 60 de plaje. Unele mari, unele mici, unele cu nisip, altele cu pietre. Cand vorbim despre cele cu nisip, ei le descriu ca plaje cu nisip fin. Daca e sa o luam asa, plajele din Tunisia sunt cu faina de grau… Una dintre cele mai faimoase plaje este Koukounaries, clasata pare-se in primele sase plaje din Europa. Sincer sa fiu, nu am inteles nici pana in ziua de azi de ce…. Apa este curata indiferent de plaja si nu veti gasi in ea alge sau ganganii. In schimb nisipul, acolo unde este, nu se numara printre cele mai curate pe care le-am vazut. Interesant este faptul ca municipalitatea a impus o lege conform careia toate plajele amenajate au acelasi tip de mobilier (sezlonguri de lemn cu saltele si umbrele de stuf) si acelasi pret: 8 euro pentru doua sezolnguri si o umbrela. In insula se spune ca este aproape sigur ca, indiferent de luna si de zi gasesti pe undeva o plaja pe care sa nu o imparti cu nimeni. Daca aveti insa in cap imaginea plajelor romanesti, bulgaresti sau de prin alte parti, va inselati. Aici, cea mai mare plaja are cateva sute de metri iar cea mai mica o aruncatura de bat. O lista cu cele mai bune plaje gasiti aici.
Orasul propriuzis este mic, sub forma de amfiteatru. Gasiti in schimb orice: magazine, terase, biserici, port, promenada, alte terase, alte magazine…Exista si cateva unitati de cazare dar de genul: sleep and go. Ce inseamna asta? Inseamna ca nu sunt cazari luxoase ci camere micute in care iti asezi capul pe perna si a doua zi dimineata o iei din loc.
Skiathosul este frumos, are privelisti minunate, mancare exceptionala. Este foarte probabil sa gasesti activitati pentru un sejur de o saptamana. Nu cred ca este indicat celor care isi doresc o saptamana all inclusive. In primul rand aici nu veti gasi all inclusive decat in mod exceptional. Este o insula pentru persoanele active care se misca de pe o plaja pe alta, de pe o taverna pe alta. Exista si variante de excursii de o zi cu vaporul care face turul insulei, cu opriri la cateva plaje si o pauza de pranz la poalele muntelui Pilion. Excursia este ceva ce va recomand sa faceti, la fel cum va recomand sa gustati din cat mai multe bunatati gasite in tavernele locale.
Una peste alta, am venit, am vazut, am plecat. Mi-am dorit mult sa ajung in aceasta insula, aveam o imagine idilica despre ea. Cred insa ca asteptarile au fost prea mari desi, sincer sa fiu, nu imi dau seama ce putea sa imi ofere ca sa ma dea pe spate. Nu pot sa spun ca este un loc urat sau un loc in care te plictisesti. Nu, este un loc diferit care insa nu cred ca se potriveste oricui. Nu face parte din categoria locatiilor exotice in care singurul lucru pe care poti sa il faci este sa stai cu burta la soare dar nici o destinatie in care sa gasesti activitati la tot pasul. Daca esti o persoana activa, sau macar semi activa, gasesti lucruri de facut cu care sa iti ocupi sapte zile de vacanta. As spune ca Skiathos este un loc pe care trebuie sa il simti si sa il intelegi ca sa te simti cu adevarat bine. Daca nu ajungi la aceasta performanta, vei considera ca ai pierdut o saptamana din viata si o gramada de bani.
Iar daca doriti sa aveti informatii concrete despre plecari si preturi va stam cu placere la dispozitie in oricare din sediile noastre din Baia Mare: George Cosbuc 12, tel. 0262-206222, Gold Plaza, tel. 0262-420002 si la Auchan , tel. 0262-250065 sau sa ne scrieti pe adresa de e-mail: turism@biletedeavion.info
Articol preluat de pe blogul de calatorii SaCalatorim.ro
Sursa: Advertorial