Haloterapia sau salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhaleaza aerosolii salini, cu ajutorul carora sunt tratate diverse afectiuni, in principal cele respiratorii. Sursa sarii din incinta haloterapeutica a Complexului Sportiv Spa&Wellness DruRelax este Salina Praid, judetul Harghita.
Termenul de „salinoterapie” provine din cuvintele salina, care inseamna exploatare de sare, si terapie, care inseamna tratare. Aceasta terapie se practica inca din vremurile stravechi, intrucat omul a resimtit benefic efectele aerosolilor salini. Procedeul este unul intre cele mai simple si implica absorbtia aersolilor sarati prin doua organe diferite ale corpului: plamanii si pielea.
Aerosolii sunt microparticule care „plutesc” datorita ciocnirii cu moleculele de aer. In salina, sarea este sub forma de dale, bulgarasi sau macinata si contine sarea pura, NaCl, in cea mai mare proportie, dar si iod, brom, potasiu, calciu, magneziu si diversi sulfati.
Aerosolii salini actioneaza asupra organismului prin inhalare si prin absorbtie. In primul caz, aerosolii sunt inhalati in mod natural, nazal si prin gura, si se depun pe caile respiratorii superioare si inferioare, adica pe cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe si trahee, bronhii si alveole pulmonare. In cel de-al doilea caz, aerosolii sarati sunt absorbiti la nivelul pielii expuse.
In Romania, s-au obtinut rezultate favorabile pentru urmatoarele afectiuni respiratorii tratate:
-astm bronsic infectios si alergic,
-bronsita astmatiforma,
-traheobronsita cronica,
-sinuzita maxilara,
-polipoza faringiana,
-amigdalita cronica,
-insuficienta respiratorie restricitiva,
-emfizem pulmonar.
Tehnica praticarii curei in incinta halo-camera este simpla.Practicantul trebuie sa stea in aceasta incinta o durata de timp cuprinsa intre 30 de minute si 4 ore zilnic, intr-o cura de 12-18 zile. Pentru persoanele sanatoase sau aparent sanatoase, cura care poate fi repetata ciclic, la 1 luna sau de cate ori este necesar.
Pentru tratarea de raceli usoare, sunt recomandate intre 30-60 de minute/zi, timp de minimum 12 zile. Pentru astmatici, depinzand de gradul de manifestare a bolii, se recomanda intre 1 ora si 4 ore/zi, timp de 14-21 zile/cura, cura ce poate fi repetata ciclic, cu o durata de repaos de 14 zile sau ori de cate ori este nevoie. Pentru diverse boli respiratorii, depinzand de gradul de manifestare a acestora, sunt necesare intre 30-60 minute si 2-4 ore/zi, timp de 14-21 zile/cura.
In curele preventive, mai ales in perioadele de schimbare a anotimpurilor, cand organismele sunt predispuse la imbolnaviri, sunt recomandate intre 30-60 de minute, timp de minimum 12 zile. Se pot face insa cure ori de cate ori se doreste, minimum 30 de minute/zi. Expunerea corpului uman la atmosfera Halo-Camerei nu are contraindicatii in conditiile prescrise de exploatare.
Pentru intrebari sau nelamuriri va puteti adresa direct salinei noastre, unde personalul calificat va poate oferi mai multe informatii.
Hidroterapie in jacuzzi cu apa sarata de la Ocna Sugatag
Hidroterapia este una dintre cele mai vechi si mai eficiente terapii. Hidroterapia cu SPA-Tub-urile „TRANSYLVANIA SPIRIT CONCEPT” confera avantaje de eficienta si confort sporite, bazandu-se pe tehnologii performante, inovative, toate la dispozitia dumneavoastra! Temperatura apei sarate de imbaiere este de 33-35°C.
Hidroterapia cu ape sarate este indicata in urmatoarele afectiuni:
– Stari de oboseala prelungite, stress
– Afectiuni musculare, articulare si artrita, afectiunile reumatismale
– Artroze si preartoze (artroza genunchiului, soldului, umarului, cotului, mainilor) faza inactiva
– Osteoporoza algica a coloanei vertebrale
– Spondiloze (cervicala, dorsala, lombara, forme simple, fara complicatii neurologice), nevralgii lombosciatice, deficit functional
– Stari dupa entorse, fracturi, luxatii ale membrelor, tratate ortopedic
– Circulatie periferica deficitara, activitati in conditii de frig si umezeala
– Dereglari endocrine hipofunctionale; meteosensibilitate, sindromul adinamo-astenic, tulburari circulatorii periferice
– Afectiuni endocrine cu deficit hormonal (asociate de obicei afectiunilor reumatice sau sterilitatii): insuficienta tiroidiana si cea ovariana
– Afectiuni repetate ale cailor respiratorii superioare asociate bolilor reumatismale
Pentru copii:
– Intarzieri de crestere in greutate si inaltime, stari post rahitice, scolioze, cifoze, maladia Scheuermann;
– Obezitate, meteorosensibilitate, amigdalite, faringite, otite, sinuzite, bronsite, polipi.
Contraindicatiile bailor sarate
Sarea in general nu are contraindicatii in curele externe, fiind un component fiziologic al corpului uman. In timpul baii sarate, o cantitate mica de apa si sare trece prin porii pielii si se acumuleaza in depozitele de minerale subcutanate, o alta parte va patrunde in organism pe calea respiratiei. Ionul de Na (component al sarii) este un element foarte important ce este folosit in economia organismului. Orice transfer de substante intre celulele sale si spatiul peri-celular se face in prezenta ionului de Na si a apei.
Daca sarea nu are contraindicatii in curele externe, in schimb apa calda are. Acestea sunt: faza acuta a oricarei boli, bolile infecto-contagioase si venerice, cancerul, hemoragiile repetate si abundente, sarcina si perioada de alaptare, bolile psihice si epilepsia, bolile cardio-vasculare (hipertensiunea arteriala cu valori mai mari de 200 mm Hg, stari dupa accidente vasculare cerebrale, infarctul miocardic, tromboflebita, ateroscleroza avansata), chistul ovarian, fibromul uterin.
Pentru infirmarea acestor boli, consultarea medicului specialist este obligatorie!
Centrul de Spa&Wellness Drurelax
Tautii Magheraus
Str. Nr 3, Nr 40 (fostul Scipomar)
0731 005 723
info@drurelax.ro
www.drurelax.ro
Sursa: Advertorial