Liberalii maramureseni au convocat azi, 30 mai, o conferinta de presa la sediul partidului, intâlnire care s-a dovedit a fi un execelent dialog oameni politici – mass media locala. Trei reprezentanti tineri, fiecare specializat in politica, dar si in administratie, au oferit raspunsuri la intrebari fara perdea si au dovedit deschidere pentru gasirea adevarului. Este o premiera la capitolul intâlnirilor din media cu politicienii locului, exemplu care ar putea fi urmat si de alte partide, fie ele organizatii locale sau judetene. Atmosfera a fost intretinuta de deputatul de Maramures, Catalin Chereches, care a prezentat politici la nivel national, urmat Cristian Niculescu Tâgârlas, fost presedinte al PNL Baia Mare, consilier municipal in Consiliul Local si Gavril Ardusatan, secretar general al PNL Maramures si consilier judetean.
Deputatul de Maramures, Catalin Chereches prezinta solutii la criza
Primul care a luat cuvântul a fost deputatul de Maramures, Catalin Chereches, care a afirmat ca, in calitate de tineri, cei care au prezidat aceasta conferinta au oferit un nou model de manifestare politica.
„Suntem implicati in ceea ce inseamna administratie si politica la nivel national, judetean si local, ne manifestam ca tineri, ca oameni cu pareri solide. Ideile, proiectele si atitudinile noaste in plan national sunt acelea de crestere economica la nivelul României, crearea unor locuri de munca bine platite si o impartire echitabila a cresterii economice, nu o impartire echitabila a saraciei, cum doresc colegii nostri de la PSD. Este interesanta ideea manifestata de social democrati, care doresc o buna relatie cu PNL. Le respectam opinia, asteptam doar sa se aseze in partid, sa isi gaseasca fiecare locul, iar apoi vom putea conlucra pentru binele acestei tari. Abuzurile pe care le exercita actualul Guvern si presedintele Traian Basescu sunt de neiertat. Ca parlamentar de Maramures voi vota motiunea de cenzura pe care PSD a depus-o, deoarece acest guvern diabolic trebuie sa dispara, iar in locul lor sa guverneze oameni competenti. Fata de PSD, noi, Partidul National Liberal am venit cu propuneri clare pentru a stimula economia si mediul de afaceri”, a spus Catalin Chereches.
“Dorim mentinerea cotei unice de impozitare, este iresponsabil ca acum, la jumatatea unui an, sa o schimbam. Firmele care si-au stabilit un buget la inceputul anului in curs, nu vor putea sa plateasca mai mult. Dorim sa eliminam impozitul forfetar, sa aplicam taxa inversa pentru produsele alimentare si mediul de constructii, sa reducem integral impozitul pe venit si cotele de ordin social pentru firmele care angajeaza someri. Reducerile pe care le solicita Guvernul pot fi realizate prin reducerea aparatului birocratic, reducerea ministerelor, a agentiilor guvernamentale, unificarea Caselor de Asigurari de Sanatate si reducerea aparatului Prefecturilor, a caror menire este aceea de a veghea la legalitatea actiunilor locale. Propunem desfiintarea unor deconcentrate din sanatate, cultura, zona agricola, iar atributiile acestora pot fi preluate de administratiile locale. Solicitam o reducere foarte drastica a achizitiilor de imobile, a cheltuielilor pentru elaborarea planurilor de fezabilitate si prefezabilitate, a deplasarilor, interne si externe. Reducerea cheltuielor pentru posta si telecomunicatii, a consumului de carburanti si a bunurilor si serviciilor la ministere este o alta varianta de economisire a banului public. Prin aceste propuneri concrete, PNL arata ca nu doreste sa stea de-oparte, in opozitie. Suntem impotriva reducerii pensiilor si a salariilor mici, a ajutorului de somaj. Se pot injumatati cheltuielile in administratia centrala, pentru ca pensionarii, bugetarii cu venituri minime si somerii sa nu fie afectati”, a conchis deputatul de Maramures, Catalin Chereches.
Cristian Niculescu Tâgârlas: „Solutii pentru revigorarea Centrului Millenium”
Consilierul municipal, Cristian Niculescu Tâgârlas a abordat o serie din proiectele liberale, care sunt vitale pentru Baia Mare. Alaturi de grupul consilierilor liberali, Tâgârlas a votat pentru amânarea proiectului care prevede egalizarea salariilor angajatilor din Primaria Baia Mare, cu veniturile pe care le obtin salariatii Consiliului Judetean Maramures.
„Grupul liberal are o opinie pe care o va adopta in urmatoarea sedinta ordinara a CL, respectiv ridicarea nivelului salarial pentru angajatii care au un venit de maxim 1.000 de lei. Sunt angajati care primesc 700 – 800 de lei, situatii in care ambii soti sunt functionari publici, iar reducerea veniturilor cu 25% ar aduce acea familie in faliment. Sunt oameni cu rate, cu copii, pentru care avea bruma de bani care li se va lua din venituri, inseamna foarte mult. Dar, tot in Primaria Baia Mare, exista functionari „inalti” cu salarii foarte mari, de la care se va putea reduce o suma, fara sa fie afectati in plan personal”, declarat consilierul local.
Un alt proiect important pe care grupul PNL doreste sa-l implementeze este „Comertul urban civilizat”. “La fel ca si comertul cu flori, care a fost o reusita in Baia Mare, acesta este un proiect mai vechi al liberalilor. Vorbim aici de comertul cu lebenita, cu pepeni, atât de criticat in fiecare an. Trebuie sa identificam locatii pentru desfacerea si vinderea acestor produse, care sa nu blocheze zonele circulate din Baia Mare. Ne gândim si la o varianta de revigorare a Pietii Millenium, deoarece agentii economici din zona se plâng de faplul ca vadul de clienti scade constant. Vom propune achizitionarea de mobilier urban de catre Consiliul Local, care sa fie apoi inchiriat de agentii economici ce-si desfasoara activitatea in Centrul Vechi al orasului. Aceasta idee implica o coparticipare a oamenilor de afaceri si a administratiei locale. Pentru a putea miza pe o reusita, trebuie gândite activitati recreative in aceasta locatie. Vorbim de concerte, teatru de papusi, teatru in aer liber, etc.”, a spus Cristian Niculescu Tagarlas.
Un alt proiect important este cel energetic. In doi-trei ani, costurile la gaze naturale vor creste tot mai mult, lucru care va creste cheltuielile la buget pentru mentinerea incalzirii in scoli, gradinite, au sustinut liberalii. “Ocolul Silvic Baia Mare are 7.000 de ha de padure, care poate fi folosita. Putem gândi un proiect cu finantare europeana, respectiv o fabrica de brichete de lemn. Acest nou sistem de incalzire poate fi implementat in Baia Mare la nivelul institutiilor. Va fi un proiect energetic, care poate atrage fonduri la nivel european si care va duce la cresterea locurilor de munca. Mai mult, centralele care vor fi folosite pentru incalzirea pe lemn, pot fi construite tot aici, in Baia Mare, prin deschiderea unei alte fabrici”, a afirmat Cristian Niculescu.
Consilierii PNL au initiat proiect de hotarare pentru organizarea referendumului
Consilierul municipal Tâgârlas a amintit de societatea Romplumb, cel mai mare poluator zonal si despre un plan de reconversie, care prevede inchiderea acestei uzine in urmatorii cinci – sapte ani.
In ceea ce priveste pornirea societatii Romaltyn, care doreste sa prelucreze minereu pe baza de cianura, grupul liberalilor va propune ca referendumul prin care populatia baimareana sa fie consultata pe acest subiect, sa se desfasoare in aceeasi zi cu alegerile partiale in Baia Mare. Ideea a apartinut insa deputatului de Maramures, Catalin Chereches, care a facut aceasta propunere cu doua luni in urma.
Parlamentarul baimarean a militat pentru organizarea unui referendum impotriva cianurii, iar la acea vreme, propunerea lui a fost sustinuta numai de grupul liberal din Consiliul Municipal. „Nu eram in PNL când am lansat aceasta idee, iar singurii care au fost alaturi de mine au fost cei din grupul liberal, carora le-am si multumit, public. Cu ani in urma, Baia Mare era o statiune climaterica, acum este doar un oras poluat. Putem sa spunem stop, iar sa ii consultam pe baimareni asupra acestei probleme este un exemplu civic si corect”, a fost de parere deputatul de Maramures, Catalin Chereches.
Gavril Ardusatan: „Dupa doi ani de mandat la CJ, am ajuns de unde am plecat”
Aceasta este concluzia pe care o trage consilierul judetean Gavril Ardusatan, vizavi de ceea ce se intâmpla in Consiliul Judetean Maramures. „Desi presedintele CJ, Mircea Man, afirma, la inceputul mandatului, ca va face lucruri marete pentru judet, pe site-ul Consiliului judetean a ramas aceeasi strategie din trecut, fara sa fie schimbata macar o virgula”, a spus Gavril Ardusatan.
Aeroportul International Baia Mare risca sa fie inchis, in aprilie 2011, deoarece consilierii inca analizeaza cum sa obtina creditul pentru investitie. Mai mult, nu exista inca o firma care sa faca proiectarea si executia acestui aeroport, iar raportul existent prezinta luna aprilie 2011 ca termen limita de renovare si modernizare. Drumurile judetene sunt intr-o stare tot mai deplorabila, nu sunt bani pentru repararea lor si este posibil sa fie oprita si investitia pe tronsonul Baia Sprie – Bârsana.
In ceea ce priveste situatia aeroportului, consilierul municipal Tâgârlas a precizat ca acest aeroport este un bun al Baii Mari, administrat de Consiliul Judetean. In opinia lui, conducerea judeteana si cea locala ar trebui sa discute despre ce se va intâmpla cu aeroportul, fie si la nivel informativ, deoarece este un bun ce apartine baimarenilor. Presedintele Mircea Man a refuzat insa, constant, dialogul cu administratia locala.
Deputatul de Maramures, Catalin Chereches a precizat ca din discutiile avute cu colegii din Parlament, a aflat ca a fost cel putin o societate interesata sa genereze un parteneriat public pentru renovarea aeroportului, pentru a putea ulterior sa il exploateze. In prezent nu se cunoaste nici care este suma care se va contracta, probabil 12 milioane de euro si nici nu se stie la ce vor ajunge acesti bani.
Acestea au fost unele dintre temele prezentate de cei trei reprezentanti PNL, oameni tineri insa cu solide cunostinte administrative si politice.
Sursa: Advertorial