Marius Pop, Sfara Tours Baia Mare
Cand auzi pe cineva ca pleaca in Mauritius, te gandesti imediat ca are o gramada de bani si nu stie ce sa faca cu ei. Ei bine, eu am fost in Mauritius si nu ma pot lauda ca sunt milionar sau ca nu stiu ce sa mai fac cu banii. Mai mult decat atat, am fost plecat pentru 10 zile in perioada de varf, mai precis de revelion, la un pret de bun simt. In cele ce urmeaza, am sa ma straduiesc sa va explic cum este posibil sa petreci un sejur de vis, intr-o locatie fabuloasa, la un buget omenesc. Bine, acum sa nu isi imagineze cineva ca este posibil sa ajungi acolo cu un cost similar unei excursii cu autocarul la Paralia Katerini sau la pretul unui city break la Praga.
Despre zbor
Zborul reprezinta cea mai mare cheltuiala. In primul rand pentru ca este departe si apoi pentru ca nu sunt foarte multe companii care zboara pana acolo. Cele mai bune legaturi din Romania sunt prin Paris sau Dubai. Prin Paris exista insa mai multe sanse de a gasi un pret bun deoarece Air France are legaturi atat cu Tarom cat si cu Air Mauritius. Luat din timp – asta inseamna cateva luni bune inainte – poate fi achizitionat la 920-930 de euro cu toate taxele incluse. Mai ieftin de atat, in mod normal nu exista decat daca vreo companie se decide sa faca vreo super oferta. Din nefericire, in cazul acestei destinatii nu se inghesuie nimeni sa faca oferte tocmai pentru ca sunt putine companii care zboara aici. Si… daca este cerere de ce sa vanda mai ieftin?
In cazul Air France via Paris, zborul are o durata de 2 ore 45 de minute iar din Paris pana in Mauritius 12 ore. In majoritatea cazurilor este zbor de noapte, ceea ce face ca timpul sa treaca mai usor: o cina calda, un pahar de vin, un film urmarit pe monitorul din fata ta…
Despre cazare
Din punct de vedere al cazarii lucrurile sunt mai simple sau cel putin par mai simple. In primul rand trebuie sa te decizi in ce parte a insulei doresti sa stai. Localnicii spun ca estul si coasta de vest sunt cele mai bune locatii datorita climei, apei si nu in cele din urma a plajei. Ce este bine sa stiti este faptul ca pe coasta de est localitatile sunt mai rare iar hotelurile sunt sub forma de club / resort. In vest in schimb se gasesc mai multe orase (sunt numite oficial orase insa majoritatea au cateva sute de locuitori) si posibilitati de cazare. Eu am ales vestul, asa zisa statiune Flic en Flac, situata la aproximativ 60 de km de aeroport si 35 de Port Louis, capitala tarii.
Dupa ce am batut in cuie datele de calatorie si am prins in suruburi locatia, am inceput sa caut variante de cazare. Eram constient de faptul ca nu am sa ajung la vreun hotel datorita preturilor mari date de sezonul de varf (revelion). Astfel. m-am axat pe apartamente sau „pensiuni”. Este bine de stiut ca localnicii le numesc „rezidente”. In primul rand m-am ajutat de booking.com si mai apoi de google maps. Nu dupa mult timp am descoperit apartamentele Chez Pepe cu review-uri foarte bune.
Pret decent, locatie foarte buna, constructie noua, restaurant la parter. Nu mai aveam nevoie decat de o confirmare ca exista un apartament disponibil. Am trimis un email la adresa de contact si in scurt timp am primit raspunsul pe care il asteptam: „Avem un apartament disponibil la 55 euro pe noapte”. Poate parea mult pentru un apartament daaarrrrr, nu era orice apartament. Era cel mai mare, format din 3 camere, bucatarie, terasa, baie, internet, TV, aer conditionat in toate camerele, cu o suprafata totala de 80 mp. Sincer sa fiu, putea sa gazduiasca 6 persoane. Ei, nu-i asa ca in cazul acesta 55 de euro pentru o noapte nu mai pare mult?
Cladirea avea 7 apartamente, de la studiouri de 30 mp, pana la cel descris mai sus. Daca as fi gasit disponibil unul dintre studiourile cu o camera, as fi platit doar 30 de euro pe noapte.
A fost pentru prima data cand descrierea si pozele prezentate pe site erau mai proaste decat realitatea. La plecare, desi m-am straduit, nu am reusit sa gasesc vreo hiba. Evident, pastrand proportiile si raportul calitate – pret. Inca o data spun ca nu poti emite pretentii decat atunci cand platesti pentru asta.
Despre transfer
Pentru transfer de la aeroport poti lua un taxi (costa aproximativ 50 de euro / sens) sau o masina trimisa de la cazare. Chiar daca alegi sa stai intr-un apartament, proprietarii vor face tot ce pot ca sa te ajute cu transportul. In acest caz vei plati mai putin, in jur de 30 de euro / sens. Transferul dureaza aproximativ 45 de minute, timp in care te bucuri de peisaj si de primele impresii pe care soferul se va bucura sa ti le dea.
Despre transportul public
Trasportul public este o modalitate ieftina si relativ rapida de a ajunge dintr-o parte in alta a insulei. Exista autobuse care fac legatura cu cele mai importante localitati pe toata costa de vest a insulei. Legaturile cu celelate localitati se fac prin Port Louis. Biletele se cumpara in autobus si, asa cum am mai spus sunt foarte ieftine. Pentru o calatorie Flic en Flac – Port Louis platesti aproximativ 1 euro.
De tinut minte ca tranportul este public, deci, nu va imaginati lux sau aer conditionat. Distantele insa sunt scurte iar geamurile autobuzului sunt mereu deschise. Este bine de stiut ca in autobuze doar banchetele din stanga sunt pentru doua persoane, cele din dreapta fiind pentru trei. Asa ca sa nu va mirati daca cineva vine si va face semn sa ii faceti loc. Este chiar simpatic cum localnicii au decis sa isi decoreze autobusele, pictandu-le in culori vii si botezandu-le cu cele mai „inspirate” nume: „soarele clororat”, „minunea oceanului” sau „AC Milan”…
Despre mancare
In pretul cazarii „era inclus” un discount de 20% la nota de plata din restaurantul situat la parterul cladirii care apartinea aceluiasi proprietar. De-a lungul si de-a latul asa zisei statiuni se gaseau diverse restaurante si localuri, de toate categoriile, cu bucatarii diverse, cea indiana fiind cea mai frecvent intalnita. Peste tot gasesti rulote cu mancare mai mult sau mai putin traditionala. Un kebab local costa echivalentul a 4 euro si este suficient de satios. Pentru o cina intr-un restaurant platesti intre 6 si 20 de euro, in functie de meniul ales si de cat vrei sa bagi la ghiozdan.
Se gasesc si tarabe cu preparate locale pentru care platesti foarte putin. Mai exact, pentru o farfurie de specialitati indiene am platit putin peste 1 euro. Daca alegi un apartament dotat cu bucatarie si nu te deranjeaza sa gatesti o scoti la capat mult mai bine. In Flic en Flac (la 5 minute de mers pe jos de Chez Pepe) gasesti un supermarket Spar cu preturi similare cu cele din Romania. Si pentru ca pe mine nu m-a deranjat sa gatesc, va spun ca pentru un sejur de 10 zile am ajuns sa cheltui pe mancare 150 de euro.
Daca cu mancarea ai sanse sa te descurci la preturi foarte rezonabile, cu bautura e mai grav. Guvernul a impus taxe foarte mari pentru alcool astfel ca o bere, cea mai ieftina bautura de altfel costa in supermarchet minim 1 euro. Inainte sa ajung acolo imi imaginam ca fiind in tara trestiei de zahar voi gasi rom pe toate gardurile la pret de nimic. De gasit l-am gasit dar tinand cont de faptul ca pretul pentru cea mai ieftina sticla incepea de la 10 euro, l-am lasat pe garduri…
Despre excursii
Atat in aeroport cat si in statiune, gasesti pliante cu oferte de excursii. Mai mult, primesti oferte si pe plaja. Oferta este variata si ai de unde sa alegi. Excursiile pe apa pleaca de la 30-35 de euro pentru o persoana si dureaza minim 6 ore, cele mai multe oferind si masa de pranz.
In cazul excursiilor pe uscat, recomand sa negociati cu un sofer de taxi. Pentru 8 ore de plimbare eu am platit 50 de euro si credeti-ma ca nu exita ghid mai bun decat taximetristul. Totul este sigur, se circula in siguranta, drumurile sunt bune si peisajele iti taie respiratia. Daca credeti ca Mauritius este doar plaja si ocean, va inselati. Nu are sens sa insist cu detalii, imaginile vorbesc de la sine. In general esti intrebat ce vrei sa vezi dar eu va recomand sa va lasati pe mana soferului.
Despre plaja
In Mauritius plaja este publica. Inclusiv plaja din fata hotelurilor. Asa ca, daca aveti putin tupeu, puteti sa mergeti in fiecare zi pe plaja altui hotel. Vis a vis de cazarea mea era plaja publica: nisip fin, apa extraordinara. La plaja publica nu exista sezlonguri. Scoti rogojina si ai rezolvat problema. Nu exista nici vanzatori ambulanti care sa te scoata din sarite si nici „spargatori de seminte”.
Fiind vorba despre o insula, este evident ca gasiti plaja peste tot: cu nisip, cu piatra, lina, abrupta, cu sau fara valuri, aglomerate sau pustii. Pe coasta de vest valurile sunt mici datorita unei bariere de corali situata la cateva sute de metri de plaja. Multi turisti (in special cei britanici) inchiriaza masina pe toata durata sederii, tocmai pentru a se putea deplasa de la o plaja la alta.
Concluzii
Este clar ca nu veti avea vila de lux pe apa sau limuzina cu sofer la scara dar veti avea parte de conditii super decente intr-una dintre cele mai exclusiviste locatii de pe pamant. Garantat!
Iar daca doriti sa aveti informatii concrete despre plecari si preturi va stam cu placere la dispozitie in oricare din sediile noastre din Baia Mare: str. George Cosbuc nr. 12, tel. 0262-206222, Gold Plaza, tel. 0262-420002 si la Auchan, tel. 0262-250065 sau sa ne scrieti pe adresa de e-mail: turism@biletedeavion.info
Articol preluat de pe blogul de calatorii SaCalatorim.ro
Sursa: Advertorial