![]() |
![]() |
Clinica oftalmologica Vista Vision din Baia Mare face operatii refractive pentru corectarea problemelor de vedere. Chirurgia refractiva este o ramura moderna a oftalmologiei, adresata persoanelor care sufera de miopie, hipermetropie sau astigmatism. Medicul Viorica Frantescu, director medical al Vista Vision Romania, a precizat ca problemele de vedere sunt tot mai frecvente si din cauza statului prea mult in fata calculatorului.
Miopia – vederea scurta – este un defect care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mai mare. Globul ocular al persoanelor cu miopie este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasand focarul pe retină. In jur de 26% din populatia lumii are miopie, dupa cum arata statisticile recente.
Hipermetropia apare in timp, omul bolnav vazand rau obiectele amplasate atat in apropiere, cat si cele din departare. Hipermetropia este destul de raspandita, aceasta intalnindu-se atat la copii cat si la adulti. Majoritatea oamenilor se nasc cu hipermetropie, iar odata cu inaintarea in varsta are loc diminuarea treptata a hipermetropiei pe seama cresterii globului ocular.
Astigmatismul se refera la persoanele care pot sa aiba una dintre cele doua patologii de mai sus, dar pe un anumit ax. La persoanele cu ochii sanatosi, corneea, partea din fata a ochiului, este considerata ca un cerc cu raze egale. In astigmatism aceste axe sunt mai lungi sau mai scurte, daca este vorba de miopie sau hipermetropie. Aceste afectiuni se pot corecta cu ochelari, cu lentile de contact sau prin chirurgie refractiva.
Multe persoane se plang de o jena la nivelul ochilor, mai ales cand lucreaza la calculator, mai ales un timp indelungat. Problemele care apar din aceasta cauza sunt cunoscute ca “sindrom de uitare de clipire” sau “privire fixa”. Omul, fiind foarte atent la ceea ce face, uita sa mai clipeasca si in acel moment filmul lacrimal se usuca foarte repede.
Modalitati de corectare a afectiunilor de vedere
Chirurgia refractiva este considerata, intr-o oarecare masura, „chirurgie estetica”. Sunt anumite persoane care datorita mediului in care lucreaza sau din motive de natura estetica nu pot sau nu doresc sa poarte ochelari (in special persoanele care lucreaza in domeniul relatiilor cu clientii). Mai mult, exista domenii in care acuitatea vizuala este o conditie la angajare (aviatori, sportivi de performanta, medici, domeniul militar etc.).
De asemenea, exista persoane care folosesc in mod curent doua perechi de ochelari sau pentru care ochelarii bifocali sau progresivi nu sunt o solutie eficienta. In general, persoanele mai agitate nu suporta acest gen de ochelari si atunci se adreseaza chirurgiei refractive.
Cine poate beneficia de aceste interventii chirurgicale
Nu toata lumea poate sa apeleze la chirurgia refractiva. Astfel, de la interventii sunt excluse:
– persoanele sub 18 ani, considerandu-se ca pana la aceasta varsta individul este in dezvoltare
– persoanele cu anumite afectiuni generale: diabet, glaucom (exceptie fac persoanele tinere, in cazul carora tratamentul este bine condus), sindromul Sicca (de uscaciune), bolile metabolice, bolile endocrine (in care ochii nu se inchid bine; ex: exoftalmiile), hipertensiune arteriala. In aceste cazuri, viciul de vedere se datoreaza modificarii fundului de ochi ca urmare a existentei patologiilor generale
– pacientii cu miopie forte, in cazurile in care corneea este foarte subtire, carora nu le este indicata chirurgia laser. Examinarea pacientului este foarte importanta, pentru ca in cazul persoanelor cu miopie forte pot exista si modificari de fund de ochi, ceea ce conduce la excluderea anumitor interventii chirurgicale.
Chirurgia refractiva este recomandata in cazul problemelor de vedere degenerative, dobandite in timp. Nu reprezinta o solutie pentru problemele aparute in urma traumatismelor, in acest caz fiind indicat transplantul de cornee. Medicii au aratat ca exista limite in chirurgia refractiva, pentru ca daca se intra mai adanc in tesut pot ramane cicatrici.
In practica chirurgiei refractive, limita dintre terapia laser si terapia chirurgicala se stabileste in functie de dioptrie. Pacientii cu miopii mai mari de -15 nu pot beneficia de aceste interventii, datorita corneei care este foarte subtire. Lor li se recomanda implantarea unui cristalin artificial. In cazuri grave de hipermetropii exista posibilitatea introducerii unei lentile in globul ocular, pe cristalin. Astigmatismul se corecteaza prin chirurgia corneei, folosind metoda laser. Acelasi tip de chirurgie se utlizeaza si la cataracta secundara. Toate aceste probleme se rezolva in cele mai multe cazuri ambulator.
Modul de interventie
Persoanele care doresc sa recurga la acest tip de interventii trebuie sa se adreseze pentru o consultatie unui medic oftalmolog, astfel incat sa se depisteze viciul de vedere, sa se masoare dioptriile, grosimea corneei si sa se realizeze topografia corneeana. Medicul este cel care recomanda sau nu chirurgia refractiva. Dupa aceste interventii, este posibil sa mai ramana un viciu de vedere, care poate fi corectat, tot prin operatie, la cel putin 1 an de la prima interventie.
Interventia chirurgicala este nedureroasa. Anestezia se face cu picaturi. La 2-3 zile dupa interventie, unii pacienti pot acuza dureri de genul celor care apar la nivelul ochiului dupa privirea unei persoane care sudeaza – o jena oculara, cu lacrimare puternica. La finalul interventiei, medicul aplica lentile de contact, peste care pacientul trebuie sa puna tratamentul prescris. Pacientii care nu au purtat inainte lentile de contact pot avea senzatia de corp strain. In aceste situatii, medicii recomanda lacrimi artificiale.
Chirurgia refractiva se realizeaza doar in regim ambulator, astfel incat pacientii nu sunt internati. Pot pleca acasa imediat dupa operatie si sa revina a doua zi vin la un control. Ulterior, pacientul trebuie sa se prezinte la control la intervale de 1, 3, 6 luni de zile de la operatie.
Rezultate
Chirurgia refractiva are cele mai bune rezultate in cazurile de miopie, persoanele care au aceasta afectiune putand sa vada normal la la 1-3 zile dupa operatie. La hipermetropi, procesul de vindecare este mai lent, fiind nevoie de trei luni pentru obtinerea de rezultate.
Clinica oftalmologica Vista Vision
str. George Cosbuc nr. 48, in cadrul spitalului Euromedica
Informatii si programari
CallCenter: 0800-884-782
www.vistavision.ro
Servicii disponibile:
Consultatii oftalmologice
Diagnosticare:
– Camp vizual
– Pahimetrie
– Topografie
– Biometrie
– Microscopie speculara
– Retinografie
– Tomografie in coerenta optica (OCT)
– Angiofluorografie (FAG)
Tratamente si interventii:
– Interventie LASER cu argon
– Operatie refractiva LASIK
– Operatie refractiva LASEK
– Operatie refractiva PRK
– Operatie cataracta
– Tratament medicamentos al hemoragiilor vitreene (Avastin)
– Lentile intraoculare
– Implant secundar de cristalin artificial cu fixare sclerala
– Ecreption, entropion, epiteliom palpebral
– Salazion, tumorete palpebrale
– Blefarorafie
– Pata melanica sau chist conjunctival
– Puker macular
– Gaura maculara idiopatica
– Maculopatie diabetica
Sursa: Advertorial