Marius Pop
Sfara Tours
Chiar nu e o gluma. Ohrid, supranumit “Ierusalimul Estului” avea 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi a anului. Desigur, biserici erau considerate si micile capele in care nu se oficiaza vreo slujba dar in care exista un altar si loc de rugaciune. In zilele noastre numarul lor a scazut dar locuitorii sunt mandri sa spuna ca au ramas tot atatea.
Ohrid, oras antic, mentionat pentru prima data in documente grecesti in anul 353, situat pe malul vechiului lac (unii spun ca are peste trei milioane de ani) cu acelasi nume, este al saptelea ca marime in Macedonia si este unul dintre cele 28 de locuri care sunt parte a UNESCO World Heritage atat ca si site cultural cat si natural.
Aflat sub diferite stapaniri, orasul avea la jumatatea secolului XVII doar 142 de case crestine dar in scurt timp lucururile s-au schimbat. Ohridul a devenit un important punct comercial dar si un important punct de trecere al unei rute comerciale si, desi ramas sub dominatie Otomana pana in 1912, populatia musulmana a scazut dramatic pana la mai putin de 40%.
Azi populatia macedoneana reprezinta peste 80% majoritatea absoluta fiind ortodoxa. Pentru acestia si nu numai Ohrid este centrul spiritual al tarii si locul care ii face sa se simta cu adevarat mandri. De altfel mandria este una dintre calitatile sau defectele acestui popor. Depinde desigur de perspectiva dar atunci cand esti convins ca te tragi din Alexandru cel Mare, poate iti este permis sa ai putin mai multa mandrie.
Nu doar fata medievala si siturile turistice au atras turistii de-a lungul anilor ci si lacul, cel mai probabil datorita faptului ca populatia avea nevoie de vize pentru a calatori in strainatate dupa obtinerea Independentei (1991). Astfel ca in jurul sau s-au construit zeci de hoteluri si pensiuni locatia fiind considerata “Marea Macedoniei”. Datorita faptului ca in orasul propriuzis constructia de noi cladiri era imposibila, statiunea s-a extins pe malul estic si sudic al la lacului. Cand spun aceasta ma gandesc si la faptul ca o treime din suprafata lacului este in Albania insa acolo nu are aceeasi faima precum in Macedonia deoarece albanezii se bucura de iesirea la doua mari: Adriatica si Ionica .Tot la Ohrid isi are resedinta de vara si Presedintele Republicii.
Cel mai usor mod de a ajunge aici este pe soseaua care leaga Skopje de Bitola. Exista si autobuse atat de la Skopje cat si de la Bitola, pretul fiind de aproximativ 8 euro. Traseul – in mare parte montan din capitala Macedoniei si pana in Ohrid este unul spectaculos, iar cei 190 km sunt parcursi in 3 ore jumate.
In oras exista o frumoasa zona de promenada, cu magazine, bazar, terase, restaurante si baruri pentru toate gusturile si buzunarele. Bautura traditionala este rachiul si mastica. Exista insa si o bautura racoritoare traditionala care se numeste boza. Desi am primit cateva explicatii referitoare la procesul de fabricatie, nu am inteles decat ca este obtinuta pe baza de fermentatie dupa o reteta turceasca. Uneori in forma slab alcoolizata (sub 1%) este considerata o bautura deosebit de sanatoasa care ajuta la circulatie si digestie. Desigur … gusturile nu se discuta Exista si vin local, in special rosu de diferite sortimente. Berea locala este Skopsko. Atentie cand o comandati deoarece in majoritatea barurilor se serveste la sticla de 0,33 si nu de 0,5l.
Macedonenii se mandresc cu Ohridul si il numesc atat “perla Macedoniei” cat si “unul dintre cele mai vechi asezari umane”. Oricum orasul in forma sa de azi a fost construit intre secolele VII si XIX. In centrul orasului se observa Castelul Car Samoil datand din secolul X care dupa ample lucrari de renovare poate fi vizitat. Interiorul nu este spectaculos dar privelistea panoramica asupra orasului si a lacului este superba. In apropiere se gaseste si Biserica Sf. Sofia, construita in secolul XI. Tot in partea de oras vechi se gasesc si Biserica Sf. Jovan Kaneo cu o impresionanta arhitectura armeneasca sau Sf. Pantelejmon, locul primei universitati din Europa (sec. X) si locul in care alfabetul chirilic a fost creat.
In piata centrala se organizeaza cateva evenimente internationale in fiecare an:
• Festivalul de vara, din iulie pana in august, eveniment dedicat tuturor artistilor
• Festivalul International al corurilor in august
• Ohrid Fest in august, festival dedicat muzicienilor din zona Balkanica
• Balkan Festival, eveniment international de folclor desfasurat in fiecare an la inceputul lunii iulie.
Lacul Ohrid este unul dintre cele mai adanci din Europa si conserva peste 200 de specii de importanta majora. Ziua, zeci de ambarcatiuni il strabat de la sud la est cu opriri pentru vizite la alte obiective interesante: Biserica Pestera Sf. Stefan, satul Pestani, satul de pescari Trpejca, Biserica Zaum sau Manastirea Sf. Naum. Referitor la acest ultim loc exista o legenda care spune ca daca iti pui urechea pe oricare dintre zidurile manastirii, auzi inima locului batand.
In general plaja este de pietris iar intrarea in apa cu pietre. Exista cateva portiuni de plaja, in special amenajate de catre hoteluri care au adus nisip dar intrarea in apa este la fel de …pietruita. Spatiile de cazare asa cum am spus variaza de la pensiuni care costa 20 de euro pe noapte pana la hoteluri de lux. Mancarea este europeana, predominand salatele de legume, cea mai cunoscuta fiind “skopska” (rosii, castraveti, ceapa, masline si telemea rasa).
Asa cum spuneam anterior se organizeaza croaziere pe lac, se pot inchiria hidrobiciclete sau skyjeturi. Daca la vaporasele de croaziera pretul este stabilit si primiti bilet, la restul se negociaza. Atmosefera este prietenoasa, exiata viata de noapte in cluburile din oras totul fiind sigur. Din punct de vedere al timpului recomandat pentru a vizita Ohridul: iulie si august. Localnicii spun ca in luna august nu ploua niciodata. Este desigur o alta legenda ca multele strecurate printre vechile ziduri.
Daca esti in Macedonia si nu vizitezi Ohrid, ai pierdut piesa de rezistenta a acestei tari. Apele cristaline ale lacului, peisajele virgine, istoria si cultura locului fac cu adevarat ca acest loc sa fie perla coroanei macedoneene.
Iar daca doriti sa aveti informatii concrete despre plecari si preturi va stam cu placere la dispozitie in oricare din sediile noastre din Baia Mare: George Cosbuc 12, tel. 0262-206222, Gold Plaza, tel. 0262-420002 si la Auchan , tel. 0262-250065 sau sa ne scrieti pe adresa de e-mail: turism@biletedeavion.info
Articol preluat de pe blogul de calatorii SaCalatorim.ro
Sursa: Advertorial