Imediat dupa 1990, spre deosebire de alte orase din Romania, Sighetu Marmatiei a fost efectiv devalizat la nivelul economic al industriilor usoare, al industriei grele si nu in ultima faza a economiei legate exploatarea lemnului,toate acestea ducand inevitabil la caderea brusca a locurilor de munca si zadarnicind capacitatea tinerilor absolventi de liceu si facultati de a gasi un loc de munca acasa.
In tot acest rastimp, autoritatea locala n-a facut nicio diligenta politica sau economica pentru salvarea economiei locale de anvergura. Exemplele sunt nenumarate. In loc de industrie avem comert de subzistenta si micul trafic de frontiera si in loc de societati comerciale de productie si export , magazine la parterul blocurilor,depozite de lemne si garaje.
Din aceste motive, orasul la ramas mult ca populatie sub cota critica de 100 de mii de locuitori, intrand astfel in randul oraselor mici si dezavantajate. Sighetu Marmatiei are si in acest moment de mare rascruce cateva avantaje de care va trebui sa profite.
• – este un oras situat intr-o regiune atractiva si exercita o atractie proprie;
• – este situat in apropierea unor zone rurale de maxima popularitate si specificitate;
• – este situat intr-un punct triplu de influenta intre Ungaria, Romania si Ucraina;
• – poate face parte dintr-o retea de orase ale Nordului Romaniei, retea destinata comertului dintre UE si Ucraina;
Din toate aceste consideratii, Sighetu Marmatiei se poate salva doar daca devine un oras specializat pe activitati economice de export si comert transfrontalier.
Daca acest concept nu se va materializa urgent, tendinta pe termen lung va fi de crestere a inegalitatii dintre el si alte orase de dimensiuni identice. Este clar ca in acest moment orasul Sighetu Marmatiei , nu are dimensiunea potrivita si nici forta economica pentru a progresa printr-o varianta clasica.
Pentru a oferi un suport eficient intreprinderilor, in orasul nostru trebuie sa soseasca firme specializate in activitati generate de politica locala. Aceasta politica a intelegerii dintre oaspete si gazda trebuie sa se bazeze pe facilitati imense pe care Administratia Locala trebuie sa le ofere investitorilor specializati.
Gama de specializari trebuie sa elimine monopolurile, activitatile poluante si activitatile clasice depasite. Zona de dezvoltare determina atragerea de activitati salvatoare pe termen scurt si creeaza premisele renasterii economice si progresului economic.
In acest sens, cele mai importante activitati trebuie sa se desfasoare in parteneriat public- public pentru obiectivele mari si foarte mari parteneriat public – privat pentru cele medii si mici.
Proiectul 1 – sprijinirea de catre mine ca parlamentar si administratia municipiului Sighetu Marmatiei, a proiectului de realizare a unei centuri rutiere pentru traficul comercial sub forma unui inel ocolitor cu 4 intrari/iesiri pe/din directia Baia Mare, Borsa, Satu Mare,Pod -Ucraina. Atentie! Pentru a evita promisiunile populiste electoratul trebuie sa stie ca despre modernizarea podului peste Tisa nu se poate discuta decat dupa aderarea Romaniei la Schengen.
Proiectul 2 – realizarea in zona metropolitana, in parteneriat public privat a unui incinerator profesional de gunoaie,folosind si deseurile lemnoase obtinute in intreg judetul Maramures de la gatere iar aburul tehnologic va fi folosit pentru incalzirea orasului si producerea curentului electric .O asemenea instalatie, total nepoluanta ,functioneaza la Viena.
Proiectul 3 – realizarea unui Compex Hotelier ultramodern de 5 stele, dotat cu SPA, Casino, sala de spectacole si conferinte cu o rata de rotatie de 1000 de turisti, oameni de afaceri si personal tranzitant pe zi;
Proiectul 4 – realizarea prin programe de mediu a unor parcuri industriale si de cercetare de tip ecologic si un Pavilion Expozitional, destinat companiilor ce lucreaza pe strategii viitoare in relatia cu U.E., Ucraina si Rusia. Acest parc industrial si Expozitia poate fi pusa la dispozitia companiilor locale ,nationale si intrernationale care lucreaza cu inalta tehnologie pentru care universitatile baimarene pot genera viitori specialisti (ingineri, tehnologi, etc) in vederea plasarii acestor produse pe piata UE, ruseasca si ucraineana;
Proiectul 5 – reabilitarea urgenta a tuturor institutiilor de cultura, a salilor de spectacole, care sa fie capabile sa sustina tehnic si logistic festivaluri internationale si spectacole cu mai mult de 1000 de spectatori.
Proiectul 6 – reinventarierea urgenta a intregi mase impozabile a orasului nostru, lucrare cadastrala de maxima importanta, care va genera o cuantificare a bugetului aproape de realitate si va putea conferi Consiliului Local o imagine simpla asupra posibilitatilor de cofinantare a unor proiecte curajoase;
Proiectul 7 – Stimularea materiala a tuturor artistilor plastici, actori, cantareti si dansatori , sculptori si mesteri populari su rente lunare fxe pentru ca orasul Sighetu Marmatiei sa fie zilnic expresia unui atelier de creatie deschis si un mare punct de atractie turistica.
Proiectul 8- Reinfiintarea Centrului de cercetari in zootehnie ,,Bruna De Maramures,, sub forma unei sectii a Universitatii de Agronomie din Cluj Napoca.
Aceste masuri ar crea valul necesar al intrarii in zona a oamenilor cu bani, proprietari de mari corporatii, fonduri de investitii si a marilor firme de turism, toti acestia avand garantia administratiei locale ca pot crea legaturi stabile, indiferent de alte probleme cu care s-ar putea ciocni in activitatea de zi cu zi.
Sursa: Advertorial